Uspořádání procesorů

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

Dobrý den, potřeboval bych poradit se zapojením, popřípadě uspořádáním procesorů.
Podle mě by to mělo vypadat takto.

šlapák, rytmičák, tom 1, tom 2 by šly odděleně do Behringru XR4400, ten by sloužil jako gate, proti šumům a ruchu, z toho by šly výstupy do mixu na jednotlivý šavle, kde bych doupravil hlasitost,..., zpěvy a kytary ( mikrofonem ) by šly rovnou do mixu a basa by šla přez dibox linkou do mixu. Na výstupu by byl ekvalizér behringer FBQ 3102, výstup z EQ by byl do vyhýbky Behringer CX3400, tam by se signál rozdělil na basy a výšky a šel do limiteru Behringer MDX 4600 (proti špičkám) a dál do zesilovačů,....
Na 4 monitorových cestách by byly EQ Behringer FBQ 1502 (kanál pro jeden monitor), výstupy by šly do limiteru MDX 4600 (proti špičkám) a dál do zesilovačů,...

Je to takto dobře zapojeno? Jsem pouhý začátečník, proto uvítám každou radu, co a jak pozapojovat.

Všem moc děkuji za radu.
S přáním hezkého dne Pokorný
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Uspořádání procesorů

Příspěvek od blaha »

Jeden dotaz, ty už ty věci máš, nebo teprve plánješ nákup?

Jinak XR4400 - kick, T1, T2, FT, na rytmičák nedávat, tam spíš kompresor (proč ořezávat dozvuk, který pak budeš dohánět zpátky efektem).

FBQ3102 bych nikdy nedal na FOH (to radši nic),je to děsnej šumák, a rovnou doporučuju nějakej DSP procesor (v cenovce kolem 20k určitě se vyplatí), místo těch 3 věcí co tam máš myšlený.

Pro odposlechy FBQ1502, nevím, asi to bude šumět podobně jako FBQ3102, ale na monitorech se to asi dá přežit (taky tam mám jednu FBQ3102).
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

Věci nemám, jen tu vyhýbku. Radši se prvně ptám a pak uvidím. Takže to znamená že na rytmičák nějaký MDX 2600?
Časem určitě koupím nějaký DPS procesor, ale teď právě scháním nějakou levnější variantu.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Ano, ty EQ od Behringera použít co nejméně a do PA raději vůbec.

A na monitorech potřebuješ 1/3 oktávové EQ, patnáctipásmo ti tolik nepomůže.

Na rozdíl od blaha, na klíčovaným gejtu mám všechny škopky, kromě plechů a KICKu, který jenom občas gejtuju a někdy vyjímečně komprimuju - u metalů a podobných extrémních stylů.

Jinak to máš docela dobře, akorát tu vyhýbku vyměň za něco lepšího.
I DCX2496 poslouží mnohem líp, jinak třeba analog od RANE, Dynacord, starší Peavey atd. jsou dobré.

Limitér potřebuješ proč ?
Máš tak výkonné zesilovače ?

Jaké styly hodláš zvučit ?
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

Limitéry jsem četl, že to je proti špičkám, aby neodešly bedny. Zesilovače tak silné nejsou. Hodlám zvučit spíše Pop rockovou kapelu. A ještě se zeptám, na zpěvy má být také nějaký procesor? Nebo stačí napřímo? A co říkáte na kombinaci Behringer DEQ 2496 a Behringru DCX 2496 pro PA ? Jsou takovýto digitální EQ k něčemu?
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Uspořádání procesorů

Příspěvek od jardatop »

Hlavne ty mikrofony od skopku nezapojuj primo do toho gejtu a z neho do mikrofonnich vstupu mixu. Ten XR4400 nema mikrofonni predzesilovace, takze takto, jaks to napsal, to urcite fungovat nebude. Mikrofony od bicich musis pripojit primo do mixu do mikrofonnich vstupu a gejty zapojit do jejich insertu.
Jinak DEQ2496 bych ti moc nedoporucoval. Jako zacatecnik bys dynamicky ekvalizery a podobne slozitosti nevyuzil. To radsi tu vyhybku DCX2496.
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

Paráda, děkuji moc. A ještě dotaz, nějaký ten ekvalizér byste doporučoval? Myslím tím na výstup do PA, nebo čistě bez něj? A na zpěvy jsou dobrý nějaký limitery, bo kompresory?
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

V DCX2496 EQ už je.
Navíc řetězit za sebe víc digitálních mašinek takovéto kvality není moc dobré.

A jak silné zesilovače tedy jsou ?
Jaké jsou bedny ?

To jsou úplně základní informace - jinak zůstaneme v obecné rovině...
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

zesilovače jsou behringer EP 4000 na satelity - R/L kanál, satelity jsou RHC 15/2/600 a druhý zesilovač na 4 basovky také behringer EP 4000, na kanál zapojeny dvě basovky fame sub 15. Vím že to moc kvalitní aparát není, ale snad s ním půjde něco pro začátek vymyslet.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Uspořádání procesorů

Příspěvek od safa »

pavel2 píše:V DCX2496 EQ už je.
Navíc řetězit za sebe víc digitálních mašinek takovéto kvality není moc dobré.
... z technickeho hlediska to neni problem, oba maji AESEBU I/O. Otazka jen ucel. Ja osobne bych DEQ2496 radsi nez lovit paramtericky EQ v te vyhybce, ale to uz je na kazdem uzivateli. A mimochodem, predpokladam ze vyraz "takovéto kvality" neni impertinence, protoze jak DCX2496 tak DEQ jsou ve sve cenove tride vynikajici kvality (a nekteri jazykove je nadrazuji i nad vyrobky uznavanejsich firem). Oproti tomu Zdenkovu neduveru v FBQ1502 docela chapu a sdilim.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Ne, nemyslím to hanlivě, DCX2496 je opravdu za "své" peníze bez konkurence.

Myslím to spíš obecně - zapojovat digitální procesory "nižší a střední třídy" za sebe ve zvuku stopy zanechá, nehledě na latenci.

AESEBU I/O jsem nikdy takhle nepoužil, takže nevím...
KamilV
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od KamilV »

EQ pro PA: třeba dbx 1231 nebo dbx 231 (má kratší fadery)
Pro zpěv: určitě se hodí kompresor, ale tady bych na Behringera nesázel, ten zmiňovaný nemá moc hezký attack, mám u něj pocit, že podivně komprimuje signál, který se pohybuje okolo THD, raději Alesis 3630, který bude v podobné cenové kategorii.
Taky se bude hodit nějaký reverb, nějaký levnější Lexicon nebude v racku dělat ostudu.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

jj LEXICON MX200 bývají po bazarech od 3500 Kč a ostudu rozhodně nedělají.

Já nevím, EQ na PA až tak moc nepotřebuju - PEQ je v každém procesoru.
U analogu ano, tam se hodí...

Kompresory dbx 166A bývají kolem 2500 Kč a rozhodně s nima neurazíš :-)
Pokorný
Uživatel
Uživatel

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Pokorný »

Paráda, tak jsem si udělal nějaký obrázek co a jak a všem moc děkuji za rady. :)
Tudy
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Uspořádání procesorů

Příspěvek od Tudy »

pavel2 píše:...Myslím to spíš obecně - zapojovat digitální procesory "nižší a střední třídy" za sebe ve zvuku stopy zanechá, nehledě na latenci.

AESEBU I/O jsem nikdy takhle nepoužil, takže nevím...
A to je právě chyba. Ve chvíli, kdy je mezi sebou propojíš digitálně, tak ten zásah do zvuku, co dělají převodníky, dostaneš na úroveň jedné krabice i kdybys jich měl za sebou 10. Od toho tam ty digitální vstupy/výstupy jsou.
Pak už zůstává ta latence, ale pokud to nejde do odposlechů, tak nějaká menší latence snad nevadí.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“