Výběr aktiv. repro do 15 tis./ks
-
- Reklama
Výběr aktiv. repro do 15 tis./ks
Zdravím kolegové.Koncem března bych chtěl koupit nějaké 2 aktivky.Použití zejména na vnitřních akcích,malé akustické koncerty,plesy do cca 200 lidí (zde se počítá s podporou subbasu),na větších podiích použítí jako odposlech,rozpočet MAX 15 tis/ks.Zatím mám v merku ART-710A,dB 710DX,Yamahu DXR10 (za trošku lepší peníze) a ještě uvažuji o EV ZLX12P,ale to jsem neslyšel,případně ELX112P.RCF,dB i Yamahu jsem slyšel osobně,bohužel ne vedle sebe (kromě Yamahy a dB), s EV nemám zkušenost,uživatelé si je chválí,jen ten výkon prý nic moc oproti konkurenci.Za vaše názory a tipy děkuji 
Re: Výběr aktiv. repro do 15 tis./ks
Aktivka za 15 tis. není adekvátní aparát na ples do cca 200 lidí... Zadání tedy nevyhovuje žádná bedna. Bohužel. Jste samozvučná kapela? Nebo proč se do toho chceš pouštět s tak malým rozpočtem? Zmíněné modely budou celkem slabé, nejlíp by asi dopadly ty Yamahy, ale viděl bych je jako spodní hranici, jak si netrhnout ostudu. Nebude to nijak komfortní práce...
-
relaxmusik
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já jsem používal od Rcf bedny 422 + suby no na těch 200 lidí to bylo na hraně. Jak píše Kamil u Rcf bych se díval minimálně na řadu 7, používám také 722 a ty jsou výkonově v pohodě. Jinak pokud jsi z brněnska je možno db 710 si u mně poslechnout, ale volil bych spíše 12" varianty.
Jinak Rcf 422 je 400w bedna, když jsem vedle postavil od dB 712 ( také 400w ) tak 422 nebyla prakticky slyšet, tak nevím kde byla chyba.
asi méně citlivé měniče. 
Jinak Rcf 422 je 400w bedna, když jsem vedle postavil od dB 712 ( také 400w ) tak 422 nebyla prakticky slyšet, tak nevím kde byla chyba.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

To je samozřejmě také možné, ale dost bych se divil, původní ART422-A (donedávna v prodeji) mají měniče velice citlivé, viz měření, až dole:
http://www.prodance.cz/data/attachments ... t422-a.pdf
Novější MK II už možná něco přehrát hlasitostí může, protože jsou s citlivostí blíže k průměru, ale spíš bych si tipnul, že hlavní rozdíl bude souviset s tou číslicí 7, která nejspíš znamená silnější zesilovač, než číslice 4:
http://www.prodance.cz/data/attachments ... 2a_mk2.pdf
Odkaz na údaje od té "dB 712" by nebyl ? Já samozřejmě něco mám, ale nemůžu nijak poznat, jestli je to správně.
H.M.
http://www.prodance.cz/data/attachments ... t422-a.pdf
Novější MK II už možná něco přehrát hlasitostí může, protože jsou s citlivostí blíže k průměru, ale spíš bych si tipnul, že hlavní rozdíl bude souviset s tou číslicí 7, která nejspíš znamená silnější zesilovač, než číslice 4:
http://www.prodance.cz/data/attachments ... 2a_mk2.pdf
Odkaz na údaje od té "dB 712" by nebyl ? Já samozřejmě něco mám, ale nemůžu nijak poznat, jestli je to správně.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
relaxmusik
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ono číselné označení u dB lze spíše chápat plus mínus jako program, řada 5 - 250W, řada 7 - 400W, řada 9 - 600W. Je to takové jak bych kulantně řekl trochu zavádějící.
Hlavní rozdíl bych ovšem viděl v použitém modulu, kdy RCF 422 mělo Digipro 1 ( jestli se nemýlím) specifikace je na stránkách digipro, dB v současné době používá Digipro 2 a již 3. Zde bych spíše viděl hlavní rozdíl v hlasitosti. Je mně samozřejmně bližší uvádění parametrů např jako u EAW kdy docela striktně respektují realný stav, většina ostatních výrobců se bohužel pustila do nesmyslného pohádkaření a umělého vylepšování.
No a odkazy na parametry u dB je pouze to co mají zveřejněno na stránkách a tam toho bohužel moc není. 
Jinak kdyby jste v Prodancu vyrobili Megatony v aktivní verzi ( vím že to není jednoduché a asi ani reálné ) tak jsem přesvědčen, že byjste byli schopni přetáhnout většinu od ostatní konkurence!

Jinak kdyby jste v Prodancu vyrobili Megatony v aktivní verzi ( vím že to není jednoduché a asi ani reálné ) tak jsem přesvědčen, že byjste byli schopni přetáhnout většinu od ostatní konkurence!
Díky za názory.Mohl by se ještě někdo vyjádřit k těm EV?Máte někdo zkušenosti nebo srovnání s konkurencí?
-
marian
Porovnával som EV ELX12P s RCF ART 312 A 1.verzia, ART sa mi zdali zvukovo lepšie ostrejšie, presnejšie, najme keď išli na doraz, popri niech ELX pôsobili dosť zastrene. Porovnával som aj ELX s ZLX, neviem či to bola iba náhoda ale lacnejšie ZLX12P sa mi zdali zvukovo dokonca lepšie a dynamickejšie ako drahšie ELX 12P, samozrejme výkonovo sú čosi slabšie. Tie ZLX som neporovnával s tými RCF čiže tu neviem na isto ale zrejme výkonovo - hlasitosťou budú slabšie zvukovo boli OK.
Právě nevim,jak na tom jsou ty ZLX výkonově.U RCF se mi líbí,že píší výkony na jednotlivá pásma,průměr cívek reproduktorů atd,to přeci jen řekne o něco víc,než jen nějaký údaj 1000W.No ještě to zvážím,všem díky za info.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Průměr cívky driveru udávají, to je těch 1,5". U 12" by ho udávali, kdyby byl obchodně zajímavý, tedy nejspíš od 3" nahoru. Nicméně u 1" driveru není moc co řešit, snad s výjimkou ceny originálního náhradního dílu (například proti ceně u RCF) a výkon zesilovače je zcela jistě dostatečný. Rozhodujícím faktorem pro to, jak a kolik bude ta bedna ve všech modifikacích hrát, je 12" a ten je evidentně velmi málo citlivý (už se to tady probíralo, pasivní verze mají podle výrobce 94-95dB/m/W a to je fakt podprůměr). Datasheety jsou docela podrobné, doporučuji prostudovat. Výkon zesilovače opět celkem nezajímavý, nebude to moc hrát se žádným, protože od určité úrovně nastoupí buď komprese elektronická anebo termická, přímo v reproduktoru. Není to prostě ten typ bedny, který by mohl nebo měl víc hrát, spíš má "nerušit".
When choosing a loudspeaker, it’s
always wise to ask “What’s inside the box?”
Přidal jsem citát právě z datasheetu toho EV, protože občas někdo vyleze s revoluční myšlenkou, že je to vlastně jedno.
H.M.
When choosing a loudspeaker, it’s
always wise to ask “What’s inside the box?”
Přidal jsem citát právě z datasheetu toho EV, protože občas někdo vyleze s revoluční myšlenkou, že je to vlastně jedno.
H.M.
ZLX12P jedny z najlepších aktívnych bední po zvukovej stránke v cenovej úrovni okolo 400€ čo som počul. Pozrite si tiež hodnotenia ZLX12P (319€) na thomann.de. Niektorí síce prirovnávajú výkonovo ZLX12P k RCF 712 MKII, ale myslím, že 712 má navrch. Ten údaj 1000W u ZLX12P je PEAK nie RMS. S podporou napr. 2xELX18 subbasu + 2xZLX12P satelity ozvučíte ples do 200 ľudí v pohode. Koniec koncov ak máte rozpočet max. 15tis. Kč/ks (545€/ks ) tak veľa možností ani nie je.
To, že mnoho možností není, přece neznamená, že sáhnu po něčem, co nesplňuje požadavky, jen proto, že na nic lepšího momentálně nemám... 
Diskuze téměř odpočila k porovnávání libovolných 12" aktivek bez ohledu na to, zda uhrají ples pro 200 lidí. Rád, nebo spíš asi nerad, bych se přišel podívat na ples, který někdo pro 200 lidí hraje na 250 W aktivky. Bál bych se je dát i jen jako odposlechy...
Diskuze téměř odpočila k porovnávání libovolných 12" aktivek bez ohledu na to, zda uhrají ples pro 200 lidí. Rád, nebo spíš asi nerad, bych se přišel podívat na ples, který někdo pro 200 lidí hraje na 250 W aktivky. Bál bych se je dát i jen jako odposlechy...
Souhlas s Kamilem, pro dvěstě lidí už nějaký SPL potřebuješ a zároveň srozumitelnost. Když to má bejt levný, tak to spíš pořídíš v pasivu za 15 tis. kus a holt ještě deset na zesík.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Kamile, zbytočne strašíš. "Aktivka za 15 tis. není adekvátní aparát na ples do cca 200 lidí... Zadání tedy nevyhovuje žádná bedna." V tomto zase ja nesúhlasím. Podľa toho čo som počul, tak tie EV boli so zrozumiteľnosťou na veľmi dobrej úrovni k tej cene. Každopádne tie ZLX sú viac než použiteľné na horeuvedený účel a ako stagemonitory tiež.
Myslím, že priemernú sálu 15x30m, malé akustické koncerty a plesy do 200 osôb by konkrétne ZLX12P s delením okolo 100Hz so ELX18 subbasmi uhrať mali bez obáv.
Apropo, čo bráni kúpiť tie bedne cez thomanna, vyskúšať a v prípade nespokojnosti vrátiť do 30dní alebo ísť na akciu vypočuť tie reprá a urobiť si úsudok?
Myslím, že priemernú sálu 15x30m, malé akustické koncerty a plesy do 200 osôb by konkrétne ZLX12P s delením okolo 100Hz so ELX18 subbasmi uhrať mali bez obáv.
Apropo, čo bráni kúpiť tie bedne cez thomanna, vyskúšať a v prípade nespokojnosti vrátiť do 30dní alebo ísť na akciu vypočuť tie reprá a urobiť si úsudok?
Co je akustická hudba? Nevím, kdo hrává na plesech u vás, já jich jezdím za sezónu hodně a nejmenší sestava je: bicí, basa, 2 kytary + něco (flétna, ságo, harmonika). Plný sál lidí něso sežere a bicí nastaví nějakou hladinu, do které jít musíš. Možná straším zbytečně, možná jsem jen kdysi taky začínal s 200 W předkama... Naštěstí jen krátce, včas jsem si řekl, jestli chcu řešit problémy a technická omezení, nebo řešit hudbu a její kvalitu.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Mělo by, řekl bych, kup si a vyzkoušej a když to nebude stačit tak vrať ? Sorry, ale ty jsi přímo prototyp člověka, který by fakt radši radit nákupy neměl. Problém NENÍ 200W ani žádný jiný výkon, nýbrž CITLIVOST 12". Nemá to šanci se prosadit v sále s 200 hlučícími lidmi a ještě kapelou. Ano, takové akce se kdysi dělávaly i s 200W Teslami, ale ty byly právě citlivostí někde jinde, zhruba na čtyřnásobku a už stejně už většinou zmizely ze scény. Možná opravdu pocházíš z nějakého místa, kde se to takhle ještě dělá, ale já si myslím, že jich už bude hodně málo. Tady se opravdu za posledních 25 let prodala kvanta aparátu a je s čím srovnávat.
H.M.
H.M.