Co a kde na mixu

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
J.J.
Uživatel
Uživatel

Re: Co a kde na mixu

Příspěvek od J.J. »

Ono všechna uvedená schémata je potřeba přizpůsobovat konkrétní situaci. Většinou se snažím rozplánovat osazení tak abych se vešel i s největším ansáblem a u méně náročných souborů mám pak mezery. Pokud se jedná o koncert s jednou nebo dvěma předkapelami, kde je prostor na zvukovku předem tak si klidně dovolím udělat uspořádání pultu pro každou kapelu jinak, přesně dle požadavků jednotlivých zvukařů.
Zvukař bez www stránek
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

No vida, také jsem začínal s vokály zcela vlevo :-) Jinak bych ale řekl, že neméně důležitou roli jako samotné rozložení hraje také srozumitelná a dobře čitelná popiska pod jednotlivými šavlemi. Pokud je, tak se lze do jisté míry snadno orientovat i přes odlišnost od svých zvyklostí. Samozřejmě, čím se kdo víc liší od uvedeného standardu s bicími zleva a vokály vpravo, tím častěji asi může čekat problémy při hostování jiných zvukařů nebo na jiných aparátech. Na malém pultě je to stejně vždy nějaký kompromis, sám používám pro "standardně" obsazenou kapelu toto: 1-8 bicí počínaje šlapákem, 9 basa, 10-11 kytary, 12-13 klávesy, 14-15 hlavní vokál (rozdělený do dvou šavlí), 16 návrat efektů, 17-18 doprovodné zpěvy. Cokoliv navíc, tedy další zpěvy a nástroje jdou do 19-24. Pokud u mě zvučí někdo jiný a vyžaduje jiné rozložení, vstupy přehodím podle něj - zpravidla se jedná o přesunutí vokálů na konec pultu.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

frantik píše: 19. Melafon_1
20. Melafon_2
... prosimte co to je ten Melafon ? (Prosimte co to jsou ty rozpíčky?)
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Melafon bude asi nakej vozembouch :)

No ja taky zacinal s vokaly napravo, ale to bylo tim, ze jsem mel malej pult :) a u vetsiho jsem to tedy mel taky tak, v podstate jen prohozene bici za vokaly.

U pultu, kde jsou dalsi vstupy napravo od masteru, vetsinou 8 a vice, tak sem si vsiml, ze tam hodne lidi dava bici. Coz by zrovna me vyhohovalo krasne na vokaly, protoze vim, ze vsechny mam napravo od masteru a nemusim je nikde slozite hledat ;)

a jak je to s temi auxy??? :)

...není třeba hrát nahlas...
frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik »

Popisky mám všude, jak nahoře u Gainů, tak dole u klik a taky čísla šavlí těsně u horní polohy faderů, pro lepší orientaci, kdy jsou dolní popisky zakryté rukama. Horní popisky šavlí s povinně zapnutým Fantomasem jsou červeně. Popsaná je každá zásuvka na stageboxu i na sběrných pódiových stageboxech. Všechna čísla všude sedí s číslem šavle na pultu. Když se dělá v 99% případů tatáž kapela, tak se to rozhodně vyplatí. Pódiovku si muzikanti nachystají sami, každý si lehce najde, kde se má připojit. Pro hostujícího zvukaře není problém se kdykoliv kdekoliv rychle zorientovat, u mixu i na pódiu. Pak už ho snad celkové rozložení ansámblu na šavlích nebude tolik trápit.

Všechny popisky jsem si jednou provždy napsal do tabulek, v případě poškození nebo změn se to vytiskne znovu na barevný samolepicí papír, přestříkne průsvitným lakem, vystříhne, nalepí a je zas na delší dobu pokoj.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik »

Honzo, melafon je trumpeta převážně na doprovodné hraní, "štěky". Je to taková trochu nepovedená narovnaná horna čili lesní roh. Zvukovod jde rovně před muzikanta a je hodně rozšířený, takže zvuk z toho je dost protivně ostrý a dobře se prosadí. Některé dechovky melafony nepoužívají a štěkají na klasické křídlovky. Nejsem muzikant, omlouvám se znalým za nepřesnosti. Trochu je to vidět na http://www.vracovjaci.cz/index.php?opti ... 3&Itemid=5, pátá fotka shora, melafony drží ti dva maníci co sedí v pozadí za tím pozaunérem (Vy jste ti pozaunéři co mají hrát na naší velké desce?..:-))

Anebo tady: http://cs.wikipedia.org/wiki/Melafon
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

Hezky, dik za vysvetleni, Zase budu o neco chytrejsi (nebo rekneme spis vzdelanejsi).
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

K těm auxům - pokud berem v úvahu pouhé 4 cesty, osobně jsem zatím nikde neviděl jinak než na předku pódia 1-3 zleva doprava při pohledu od pultu a 4 k bicím. Sám to tak mám taky.
Jakub
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jakub »

Tak to mam taky :) nedavno jsem ale videl kolegu co to ma v predni lajne leva a prava bedna cesta 2, dve prostredni bedny u hlavniho zpevu cesta 1, bici cesta 3, nekde se valela i 4ka :)

Me osobne fascinuji kapely, co chteji 6 a vice cest a nejlepe jeste tak v 8mi bednach :) Kuprikladu rider Lunetic na Housce byl 7 cest do 8mi beden :) No tech kluku je celkem 7 :)

...není třeba hrát nahlas...
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

To je jednoduché, managér spočítá počet členů kapely a počet cest do rideru je na světě. A beden se dá aspoň o jednu víc. :-) Čím menší pódium, tím rozkošnější situace musí být to tam všecko naskládat, nejedná-li se tedy o in-eary. Tam se ale zase musí počet auxů násobit dvěma když jsou stereo...
Co se týče 4 cest a rozložení, vlastně si teď uvědomuju, že s jednou kapelou to dělávám podobně - vepředu krajní monitory pro zpívajícího kytaristu a basáka jsou spolu na A1, prostřední pro hlavního zpěváka A2, vzadu pak zpívající klávesák má A3 a naštěstí mlčící bubeník A4. :-) Tak nějak to u nich vyplynulo z praxe. Ale jinak standardně 1-3 předek zleva a 4 bubeník.
jirkaaa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaaa »

všude kde jsem kdy byl jen s rukama (fesťáky atd)a sám to dělám taky tak - je to jak se zde zmiňuje většina...
1kick
2sd top
3sd bott(případně vypnuto)
pak hh,tomy(příp.zase mezi vypnutá šavle),OH,basa,kytary(klapky dechy atd)zpěvy,cd a "vracečky" až na konec...
Monitory zleva 1-3 cesta 4 drumfill.
Myslím,že je to jakýsi standart a nijak jinak mimo pár klubíků se s tím nepotkáte.

Ještě dodatek...už jsem se,ale setkal s tím že měl kolega AUXy obráceně i když zleva(1 cesta aux4 2 cesta Aux3 a nahoru) to už kapku zmatečný je
Kdo vás to naučil dělat takovej kravál?:)
OK2MDK
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OK2MDK »

ahoj

rozložení mixu má známý taky od kopáku dále.

ale auxy máme 2 uplne v levo, 1 prostředek, 3 v pravo, 4 bubenik.
tony.rs
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tony.rs »

Mno tak já auxy řeším například u jedné kapely takhle : Aux 1 - inear pro zpívajícího kytaristu, Aux2 - inear pro bubeníka a Aux3 jsou dva zpárovaný monitory pro zbytek kapely, jinak třeba u jinný kapely používám pouze dvě cesty (když je malý pódium tak jednu), aux 1 Přední monitory zpěv, kytara a aux 2 monitor u bubeníka
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
jirkaaa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jirkaaa »

Frantik- stydím se,ale tuhle "trumpetku" vidím opravdu poprvé v životě :shock: co z toho leze za zvuky?nemáš nějakou ukázku kde by to bylo slyšet?
Kdo vás to naučil dělat takovej kravál?:)
frantik
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od frantik »

U sebe nějakou ukázku nemám, na stránkách kapely mp-třísky nevedeme. Trochu pro představu zkus toliko amatérský záznam na: http://dechovky.eu/index.php?option=com ... Itemid=269 , posuň to tak na 1:45 a pak třeba na 2:50, jsou to takové ty krátké "um-ta-ta plky" v pozadí. Ke konci záznamu je kamera v zadu a tvar nástroje je tam z boku celkem pěkně vidět.
Z blízka je ten nástroj dost ostrý, když si ho dáš na PFL do sluchátek, nedáváš bacha a muzikant foukne, je to docela nářez...
Naposledy upravil(a) frantik dne čtv 27. srp 2009 15:35:28, celkem upraveno 2 x.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“