odposlechy a zvuk kapely
-
- Reklama
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: odposlechy a zvuk kapely
Všem přeju pěkný pohodový sváteční večer.
Musím gratulovat zakladateli tohohle vlákna. Málokdy se najde rozumný muzikant ohledně zvuku (techniky).
Můj názor je asi takovýhle (podložený menší praxí, nic velkého) - První po čem jít jsou mikrofony. Jak již více zvukařů napsalo pokud není "dodán" kvalitní zvuk není co míchat a případně poustit do monitorů. Dál - Odposlech by měl mít vyrovnanou kmitočtovou charakteristiku aby zněl přirozeně bez hrbů které by působily zvýraznění některých frekvencí a pak i vazby. Co se aparátu týká snaž se ho mít co nejjednodušší - pokud ty odposlechové equalizery nejsou nutné tak nepoužít (což ale často není kvůli akustice sálu možné)
Sám mám zkušenost že při většině menších hraní až tak nutný eq na odposlechy není ale na PA zcela určitě. Nedavno jsem byl přítomen na zábavě kterou zvučil můj dobrý kamarád. Co tam se s akustikou dělo to byla síla. Při propísknutí sálu jsme se nestačili divit. Super odposlechy jsou RCF ART310 , málokdy se podaří zavazbit.
S tím nápadem pozvat někoho kdo to umí "nakroutit" jedině souhlasím. Pokud tam nezasáhne ego někoho ze zúčasněných, pak to bude jen kuprospěchu věci. Ono něco dělat a nevědět co není zrovna dobré. Zvukař/ka/ taky musí mít povědomí o tom jak to má znít bez aparatury a mít cit si ten zvuk umět představit když ho nastavuje. To se naučit ale dost dobře nedá.
Literaturu doporučuju Příručku techniky HiFi - je sice asi 25 let stará ale akustika a fyzika má zákony jen jedny.
závěrem - Pokud jsou dobré odposlechy a dobrá signálová cesta a dobrý mikrofon nemůže to hrát špatně. Osobně jsem nikdy stížnost na kvalitu monitoru neměl. A to je beru před korekcema a samozřejmě před klikou. Napadá mě ještě jaký máte mixpult a mikrofony?
Musím gratulovat zakladateli tohohle vlákna. Málokdy se najde rozumný muzikant ohledně zvuku (techniky).
Můj názor je asi takovýhle (podložený menší praxí, nic velkého) - První po čem jít jsou mikrofony. Jak již více zvukařů napsalo pokud není "dodán" kvalitní zvuk není co míchat a případně poustit do monitorů. Dál - Odposlech by měl mít vyrovnanou kmitočtovou charakteristiku aby zněl přirozeně bez hrbů které by působily zvýraznění některých frekvencí a pak i vazby. Co se aparátu týká snaž se ho mít co nejjednodušší - pokud ty odposlechové equalizery nejsou nutné tak nepoužít (což ale často není kvůli akustice sálu možné)
Sám mám zkušenost že při většině menších hraní až tak nutný eq na odposlechy není ale na PA zcela určitě. Nedavno jsem byl přítomen na zábavě kterou zvučil můj dobrý kamarád. Co tam se s akustikou dělo to byla síla. Při propísknutí sálu jsme se nestačili divit. Super odposlechy jsou RCF ART310 , málokdy se podaří zavazbit.
S tím nápadem pozvat někoho kdo to umí "nakroutit" jedině souhlasím. Pokud tam nezasáhne ego někoho ze zúčasněných, pak to bude jen kuprospěchu věci. Ono něco dělat a nevědět co není zrovna dobré. Zvukař/ka/ taky musí mít povědomí o tom jak to má znít bez aparatury a mít cit si ten zvuk umět představit když ho nastavuje. To se naučit ale dost dobře nedá.
Literaturu doporučuju Příručku techniky HiFi - je sice asi 25 let stará ale akustika a fyzika má zákony jen jedny.
závěrem - Pokud jsou dobré odposlechy a dobrá signálová cesta a dobrý mikrofon nemůže to hrát špatně. Osobně jsem nikdy stížnost na kvalitu monitoru neměl. A to je beru před korekcema a samozřejmě před klikou. Napadá mě ještě jaký máte mixpult a mikrofony?
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
-
22frets
odposlechy a zvuk kapely
Dotaz Mam spis opacny problem. Kdyz pustim odposlechy tak aby mi to muzikanti odsouhlasili, tak jsou moc nahlas a lezou mi pres mikrofony ven. Zvlaste kdyz se zvucej bici. Vysledek je, ze zvuk venku se 'zahuhla'. Kdyz odposlechy stahnu, zvuk se vylepsi ale muzikanti nadavaj ze se neslysej. Odposlechy jsou RCF Art310A. Lezej pred mikrofonama, takze nehrajou primo do nich. Jen u bicich lezi odposlech stranou asi na urovni zadni blany kopaku. Kde je chyba?
Dik!
Dik!
odposlechy a zvuk kapely
No já bych to spíš tipoval že se ti projeví odražený zvuk z odposlechů třeba od zadní stěny podia. A vzhledem k tomu že výšky se utlumí nejvíc tak zbude to zahulané..... 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
-
22frets
odposlechy a zvuk kapely
2Frenk: Asi mas pravdu, stava se nam to vzdy kdyz prostor za nami neni vytlumen (prakticky vzdy
). Co je resenim? Teda krome tahani petimetrovych zavesu jako soucasti aparatury... 
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
odposlechy a zvuk kapely
Univerzální řešení neexistuje, i když 5-ti metrový zývěs má k němu blízko 
Další radikální řešení ke in-ear odposlechy.
Jinak kompromis, trochu ztišit odposlechy, nebo naopak zesílit PA, tady pozor, kapela může chtít zesílit monitory, protože je ruší odrazy PS ze sálu, zkusit maličko potlačit nejzlobivější frekvenční pásma z monitorů, potlačit v PA pásma, jejihž odrazy jsou nejrušivější, zde je výhodou parametrický eq.
Další radikální řešení ke in-ear odposlechy.
Jinak kompromis, trochu ztišit odposlechy, nebo naopak zesílit PA, tady pozor, kapela může chtít zesílit monitory, protože je ruší odrazy PS ze sálu, zkusit maličko potlačit nejzlobivější frekvenční pásma z monitorů, potlačit v PA pásma, jejihž odrazy jsou nejrušivější, zde je výhodou parametrický eq.
Dělám, co mě baví.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
odposlechy a zvuk kapely
Věčný boj....základ je udělat si na pódiu co největší ticho!!! 
odposlechy a zvuk kapely
No jo jenže ono zastřelit bubeníka u nás není povolený 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
odposlechy a zvuk kapely
Způsob, jak dosáhnout výše uvedeného přání, ponechávám na fantazii, možnostech a umu, toho, kterého postiženého...... 
-
22frets
odposlechy a zvuk kapely
Tak me napadlo.....ma smysl smerovat odposlechy (ale i FOH bedny) tak aby nebyly ke zdi za nama kolmo? Tedy dat odposlech pod cc 45st. uhlem ke stene. A neni nevyhodou ze se signaly z beden natocenych smerem k sobe budou krizit? dik!
odposlechy a zvuk kapely
Hlavně má smysl umístit a natočit monitory tak aby je dotyčný umělec poslouchal přímo. Není pak nutno je tolik zesilovat. Kupodivu je monitor hrající někam mimo velmi častý problém.
Zvukař bez www stránek
odposlechy a zvuk kapely
Hmm.. Ale kolikrát je člověk limitován velikostí pódia a nemá příliš na výběr, kam monitory umístit. Záleží pak na mikrofonech (kardioda, superkardioda, kondenzátor...), jak berou to, co nemají, tedy i monitory. Už to tu někde zaznělo... ideální stav je, když se na pódiu podaří "vytvořit" zvuk podobný jako ve zkušebně. A jestli je někdo nedisciplinovaný a jeho ego mu velí zesilovat a zesilovat, tak je potřeba mu to řádně vysvětlit, nebo se s ním rozloučit.
Kromě toho že se trochu motám kolem zvuku, tak jsem hlavně bubeník. Zatím si u nás nikdo nestěžoval
.( kdyby náhodou Jose1 s Frenkem chtěli střílet a brali to řadem..
).
Kromě toho že se trochu motám kolem zvuku, tak jsem hlavně bubeník. Zatím si u nás nikdo nestěžoval
odposlechy a zvuk kapely
Se správným umístěním a směrováním monitorů jsem se sám taky několikrát vypekl, když jsem to nechal pomocníky "nějak" postavit. Když se tomu věnuje pozornost, tak pak mnohdy opravdu stačí požadované nástroje a/nebo vokály dávat překvapivě málo a funguje to i na malých pódiích. Ono zas když už se někam vleze kapela, tak nikdy není zas tak málo místa, aby se ty bedny nedaly nějak podložit/natočit. Výjimkou ovšem budiž od přirození hluší umělci, tam nepomůže ani pověstná svěcená ...
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
odposlechy a zvuk kapely
zzbar
V klidu.....taky sedlám ten zpropadeně hlasitý nástroj....nebudu přece střílet do vlastních řad....
V klidu.....taky sedlám ten zpropadeně hlasitý nástroj....nebudu přece střílet do vlastních řad....
odposlechy a zvuk kapely
Jose1
ufff. bohudík
No a jsou akce, kde zvučíš i hraješ dohromady?
ufff. bohudík
No a jsou akce, kde zvučíš i hraješ dohromady?
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
odposlechy a zvuk kapely
Jo bývalo, když jsme ještě hrávali s kapelou. Tak nějak automaticky (nevím proč
) to padlo na mě....
Děsná práce. Ale ono moc o žádné zvučení nikdy nešlo. Odposlechy paralelně s PA (úplně stejný satelity natočený na nás) Nakroutit před hraním a během vystoupení už do toho neměl kdo sahat....
Nemám šest ruk...!
Děsná práce. Ale ono moc o žádné zvučení nikdy nešlo. Odposlechy paralelně s PA (úplně stejný satelity natočený na nás) Nakroutit před hraním a během vystoupení už do toho neměl kdo sahat....
Nemám šest ruk...!