Repro ke zvučení kytar + mic (folk)

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Repro ke zvučení kytar + mic (folk)

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Já jsem nic o řvoucích kytarách nepsal, informace o tom, že přes ně není slyšet zpěvačka (to ještě nemusí řvát, prostě je to možná hodně slabá zpěvačka a možná hodně hlasitá (i akustická) kytara, je z dotazu:

" Ozvučit to potřebuje, protože při hře dvou či tří kytar nejde slyšet zpěvačka"

Já si z toho a bez informace, o jaké kytary jde, jen neumím vyvodit závěr, že právě ty kytary je především nutné nacpat do mixu, zesílit a pouštět ještě z beden. To je jednoduše logický i technický nonsens. Minimálně chybí vysvětlení, proč si to tazatel myslí nebo jak to myslí (např. elektrické kytary nebudou mít komba, ale půjdou jen do mixu ?)
Vybírat a doporučovat zařízení, o kterém vůbec nevím co, kde a proč, nejde.

H.M.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

To taky nebyla reakce na tebe :D . Možná jsem měl řvoucí dát do uvozovek.

V podstatě ale souhlasím, že informací hlavně o prostoru a rozmístění je málo a chtělo by to doplnit.

Na druhou stranu, jedna aktivka + mixík na posílení zpěvu nic nezkazí.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para »

Tak, požadavek ze strany majitele při akci:
3x mikrofon
3x kytara (spíše akustická se snímačem, ale i elektrická)
1x klávesy (do budoucna)
Dále možnost připojení rádia, PC, či TV přímo na bedny bez mixu. Mix bude pouze pro kytarové večery, nemám v úmyslu nechávat jej na očích někdy i podnapilým hostům. Kdežto vstupy PC TV FM se budou používat jak podkres či oslavu.
Nevím co je komu nejasného.

Fotku jsem už dával v předchozím příspěvku:
http://www.sahararestaurace.cz/obrazek/ ... k-003-jpg/

A ano chci připojit i kytary přímo do mixu bez komba (na kombo není prostor). Když hrají tři kytary, určitě přeřvou ženský hlas. Když hraje pouze jedna kytara tak bude zase slabá vzhledem k počtu posluchačů. Takže potřebuji určitou variabilitu. AKCE je ve stylu "kdo přijde a chce, může si zahrát".
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

V tom případě řekni majiteli, že by jsi byl radši, kdyby to dělal radši někdo jinej :D .
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Aha, fotku jsem přehlédl. Hezké peklíčko, samá holá zeď, holá dlažba, předpokládám velká zasklená plocha oken. Odkud kam se bude hrát ? Prostor mi vůbec nepřipadá tak nízký, aby byl problém s velikostí beden, daleko spíš bude s odrazy a dozvukem a to vždycky, bez ohledu na velikost beden (dokonce spíš horší s malými, protože jsou všesměrovější).
Majitel má evidentně špatnou představu o tom, kolik stojí zařídit podobně univerzální a přitom slušně hrající techniku. To přímé připojování X dalších zdrojů signálu si představuje jak - že bude personál rozpojovat a zapojovat kabely ? Souhlasím s tím, že zvukařský mix by neměl být vystaven v plen běžnému návštěvníkovi ani pinglovi, ale to opět jen zvyšuje nároky na rozpočet, bude tam muset být něco mezi.
Každopádně také musí být aparát stavěný na nejvyšší požadavek (tedy reprodukce několika nástrojů a ještě vokálu), k tomu se přidává nutnost ozvučit adekvátně minimálně ve stereu tu televizi nebo video a DJ (ty budou vzhledem k bednám kde ?), fakt to nejde všechno za těch pár babek. Už jsem napsal, že 2x200W ve slušných aktivkách je minimum a rozpočet není ani na ně. Zapomeň na to, že když někdo objeví bedny, které se vejdou do rozpočtu, tak už musí vyhovovat i všemu ostatnímu. Já jsem takových podniků, kde si pořídili jen podle svého rozpočtu poznal moc a obvykle se pak divili, proč to nefunguje, jak má anebo proč to po X-té akci "nevysvětlitelně" shořelo a že záruka neexistuje.

H.M.
kubin
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kubin »

Co třeba zkusit sloupek od Bose (http://kytary.cz//bose-l1-compact/HN107 ... wwodXpoA-g) Možná by stačil i jeden, když oželíš stereo. Cenou je to ale přes.

Nebo něco od HK
třeba Nano (http://hkaudio.com/products.php?sid=32)
nebo i Elements (http://hkaudio.com/products.php?sid=15)

Ale je to o tom rozpočtu, zase do těhle prostor možná vhodný, nezabírá to tolik místa a hraje to dobře. Mám s tím pár zkušeností v podobně vypadajících prostorách.
RCF, A&H, AKG, Radial, SommerCable, Neutrik, Amphenol, Hercules, Lexicon,...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo, co nezkusit to a co nezkusit tamto. Zkoušet se takhle dá leda zubní pasta, ne kupovat aparát. My už někdo víme, odkud kam se bude hrát ? Ony ty sloupky mají až tak zázračné vlastnosti, že se jejich zvuk neodrazí ani od okenní tabule ani od cihelné zdi ? V de facto tunelu tuším 4x12m ? Jejich extremně široká horizontální charakteristika nevadí ? Je to samozřejmě (až na rozpočet) také jedna z možností, ale vzhledem k tomu, že jeden podobný tunel (chodba ke spodnímu vchodu do sálu, ve které se běžně hraje, když nebude víc než cca 50-80 lidí) roky provozujeme, tak to až takhle jednoduše nevidím. Například výměna koberce za dlažbu zničila akustiku skoro neuvěřitelně (špatná byla už předtím, ale posun byl i tak zoufalý), celoplošný akustický podhled (desítky tisíc) to jakžtakž vrátil, ale budeme muset tlumit dál. Přitom bedny i mix jsou slušné, s navrhovanými zde naprosto nesouměřitelné.

H.M.
dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para »

Fajn velikost beden už nebudu řešit. Ty 8” bych tam asi nějak nacpal ;). Další věc PC nebo Hifi je úplně jedno kde bude ne? s DJ se nepočítá, u TV to chápu. Výkon souhlasím 2x200W ok. To ty db Cromo 8 splňují. Když k tomu přidám ten mix tak pořád mám ještě něco jak už jsem psal na kabely atd.
Přepojování kabelů obsluhou určitě být nemůže. Proto tam chci jednoduchý (i pro blbečky) mechanický přepínač s popisem vstupů do beden (MIX,TV,PC, atd.) případně regulaci hlasitosti. 100 korunová záležitost.

Jinak momentální stav ozvučení: TV která hraje sama o sobě, jako zesilovač se používá prastará HIFI a k ní repro s promáčklými membránami :) víc tam nic není.

fotky jsou informativní, některé věci už tam nejsou. "podium" by mělo být jak je fotbálek a šipky.
http://www.sahararestaurace.cz/obrazek/ ... k-003-jpg/
http://www.sahararestaurace.cz/obrazek/ ... k-004-jpg/
Obrázek

PS.: je mě jasné, že za ty peníze nebude špičková kvalita, i kdyby byla, ten prostor......... na prd. Navíc je to zadní část restaurace, které se v pozdních hodinách mění na bar či hospodu, tak se zvyšuje riziko poškození aparátu (polití, shození atd. známe). Tak ani nemá moc velkou cenu do toho nějak šíleně investovat. Je to pro partu kamarádu, kteří se tam sem tam sejdou, něco si brnknou a zanotují u pivečka. A mimo to se tam pouští nějaká ta muzika;)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Tam se samozřejmě bez problémů vejdou i 15", vůbec nechápu, kde jste vzali ten nesmysl s 8" - asi má někdo dojem, že to bude lacinější a méně problematické ? Proč by zrovna v takovém prostoru mělo ?
Nevím jestli dobře vidím nebo chápu, ale tam je opravdu televize na baru a podium naopak na opačném konci tunelu ? Televize bude slyšet z opačného konce místnosti, než kde bude obraz ?
Ano, je skoro úplně jedno, kde budou zdroje zvuku, ale ne kde bude obraz. Taky vůbec není jedno, kam budeš tahat a kolikrát ty kabely mezi bednami, mixem, přepínačem a zdroji zvuku. Zkus si to namalovat, včetně toho, že něco je stereo a něco symetrické a někde bude potřeba symetrizovat nebo galvanicky oddělit a silně pochybuju, že i s touto nejprimitivnéjší záležitostí ze všeho, skončíš na nějaké "stovce". To není ani na konektory.
S DJ počítej jako s naprostou jistotou. Pokud to neuděláš, tak on bude přesně ten, kdo to celé zničí, až přijdou nějaké ty narozky, soukromá oslava atd. a NIKDO se k tomu nebude chtít znát, proč TY jsi to tak blbě navrhnul. Může to klidně být jen někdo, kdo si na DJ pouze hraje a prostě někam připojí svůj MP3 telefon...
Mix za kapelou nebudu komentovat - už jsi takhle něco zkoušel zvučit ?

H.M.
relaxmusik
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od relaxmusik »

Jenom k tomu Bosse, byl jsem zvucit jednu kapelu v triu, kteri meli ten slavny Bosse jako odposlech.
Akce pro cca 50 - 60lidi, po mne chteli defacto jenom predek. Vzal jsem 2ks RCF 722 na stativ a pro jistotu prihodil dve db Opera 210 coby eventuelne odposlech pro pripad nouze. Prijeli jsme na akci zapojili Bosse, no trosku to hralo, protoze se jeden muzikant spatne slysel tak jsem pridal jeste 1x db210 no a Bosse pusobilo ve srovnani jako opravdu hodne spatna hracka. Ty drahy verze mozna trosku hraji ale ty verze do 50tis stoji akorat tak podloz postel! Bosse jsme slozili a strcili do rohu a doplnili druhy db210 a vse bylo Ok.
To co jsem slysel, tak to Bosse je fakt jenom opravdu spatna hracka a alespon nepatrne soudny clovek to opravdu nemuze doporucit.
Tot ma realna zkusenost. :-(
dj.para
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dj.para »

Zdeněk Prodance píše:Tam se samozřejmě bez problémů vejdou i 15", vůbec nechápu, kde jste vzali ten nesmysl s 8" - asi má někdo dojem, že to bude lacinější a méně problematické ? Proč by zrovna v takovém prostoru mělo ?
Nevím jestli dobře vidím nebo chápu, ale tam je opravdu televize na baru a podium naopak na opačném konci tunelu ? Televize bude slyšet z opačného konce místnosti, než kde bude obraz ?
Ano, je skoro úplně jedno, kde budou zdroje zvuku, ale ne kde bude obraz. Taky vůbec není jedno, kam budeš tahat a kolikrát ty kabely mezi bednami, mixem, přepínačem a zdroji zvuku. Zkus si to namalovat, včetně toho, že něco je stereo a něco symetrické a někde bude potřeba symetrizovat nebo galvanicky oddělit a silně pochybuju, že i s touto nejprimitivnéjší záležitostí ze všeho, skončíš na nějaké "stovce". To není ani na konektory.
S DJ počítej jako s naprostou jistotou. Pokud to neuděláš, tak on bude přesně ten, kdo to celé zničí, až přijdou nějaké ty narozky, soukromá oslava atd. a NIKDO se k tomu nebude chtít znát, proč TY jsi to tak blbě navrhnul. Může to klidně být jen někdo, kdo si na DJ pouze hraje a prostě někam připojí svůj MP3 telefon...
Mix za kapelou nebudu komentovat - už jsi takhle něco zkoušel zvučit ?

H.M.
8" proto že to bude na stálo což je zásadní (krom teda mikrofonů se stojany), 15" určitě ne ty by u stropu dosti zavazely a určitě by do nich někdo trkl hlavou.;) TV neřešte, momentálně je tam kde je, ale jak jsem už psal bude se to asi komplet předělávat a možná se ani nebude připojovat, to spíš projektor. Takže na fotkách je stávající rozmístění. Tu stovku za přepínač jsem myslel obrazně, určitě to bude víc ale nic co by nějak zásadně pohnulo s cenou. S DJ se určitě nepočítá, protože tam nikdy nebyl a asi ani nebude jako jedna osoba. Funguje to stylem Jukebox. Ten MIX... vím o tom, to ještě nějak vyřeším.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nikde není udaná výška, ale minimálně na jedné straně je víc než dostatečná, do toho krovu přece taky nikdo hlavou netluče. Jestli je na druhé straně zrovna v místě bedny potřeba procházet, se nedá z ničeho poznat. Bedna s 15" naležato nebude moc vysoká a dát bedny co nejvýš je beztak naprosto nezbytné, jinak to bude ještě horší, než se dá čekat. Nahoru, sklopit dolů a trochu k sobě, pokud možno do místa, kde budou lidi, co to chtějí poslouchat. Jestli tam nebude nikdo a naopak všichni na opačném konci u baru, tak tě ujišťuju, že nebude dobře fungovat nic a je lepší přestat hrát a jít se taky ožrat. Televizi nebo projekci si rozmyslete předem, nápad, že se to "neřeší" při pořízení instalace zvuku je velmi špatný.
Mimochodem "splňovat 2x200W" je hodně gumová norma a jestli je Cromo 8 něco jako Cromo 10 (to znám, měřil jsem a rozebíral) jen ještě menší a lacinější, tak za mne toto kritérium skoro jistě NESPLŇUJE. Nakonec ani podle výrobce ne, přečti si, že to doporučují pro "background music or speach", kdežto desítka je podle nich už "PA". Živá kapela NENÍ background music ani když hraje potichu a zpěv NENÍ řeč.

http://www.dbtechnologies.com/EN/Produc ... _p725.aspx

H.M.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jo a došlo mi, proč neustále myslím na toho DJ a vliv podobných produkcí na životnost poddimenzovaných aparátů - na obou fotkách je jasně vidět zrcátková koule a na jedné k ní příslušný boďák se čtyřbarevným kolečkem. Možná to tam vy opravdu používáte na folk, jak říkáš, ale jinak je to desítky let přímo symbol pro diskotéku. Nemůžu ani vyloučit, že místy už tak zdomácněla, že ji lze považovat za regulerní regionální folk, jehož nejrozšířenějším a vskutku lidovým nástrojem je ten MP3 přehrávač (v hospodě "jukebox") neb gramce s vinyly mají už dnes jen příslušníci zlaté mládeže z Prahy :-)

H.M.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Taky si myslím, že se tam dřív nebo později nějaký "DJ" objeví. Teď tam není, protože není na co hrát. Ale když už se něco nakoupí "za takový peníze", bude jen otázka času, kdy majitele napadne využívat to co nejvíc.

Jinak se mi pořád nezdá ten nápad chtít vše motat dohromady. Proč se od počátku uvažuje varianta spojit dvě zcela odlišné věci (živé "ozvučení" a poslech z TV,NTB,HiFi). Ani si numím představit ten "prožitek", kdy sleduju TV a do hlavy mi to pere PA bedna. Takže to asi na TV bude potichu, fajn, pokud budu mít to štěstí a budu sedět poblíž bedny, budu poslouchat syčení horny...

Asi bych popřemýšlel, jestli neudělat pevnou instalaci z klasického "domácího kina", na které se pohodlně napojí všechny ty MP3 přehrávače, TV, atp., přepínat vstupy a ovládat hlasitost zvládne kdejaká servírka.

Pak bych koupil jednu slušnou aktivku na klacku a třeba teda malý mixáček. Vybalené je to za 15 min před večerem s živou hudbou, schované taky tak. Aspoň do toho nebude nikdo vrtat, když to bude po větší část dne schované...
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

Nemam k tomuhle tematu moc co dodat, snad jen to, ze po precteni pozadavku me nenapadla castka nizsi nez min. 100.000,-.

Kazdopadne ja bych se take primluvil brat ohled i na "DJ". Min. zvysite schopnost ten prostor prodat i jinak nez pro kamaradske folko-hrani. Velke PA bedny ma kdejaka putika a restaurace, ktera ma jeste vedle maly salek pro par desitek lidicek.

Z vlastni zkusenosti je to presne jak pise Zdenek, pri podobnych prilezitostech hluk publika roste s pokrocilou dobou a mnozstvim pozitych napoju a prervat ty lidi tak, aby co 20s nekdo nechodil, ze ta muzika neni "k...va" slyset, chce poradnej aparat (kdyz uz ne akusticky perfektni, tak aspon silny).

Ale co si budeme namlouvat, jednou jsem se nachomytl k ozvuceni na vecirku asi pro 30 lidi v podobne velkem a problemovem prostoru (zed, dlazba), to kdyz si mistni osazenstvo nevedelo rady s tim, jak to zapnout, a muzu vam rict 2x12" 400W bedny jak k..va od Dexonu nebyly v tu ranu nic moc (muselo se hodne pritvrdit volume doprava) a to se notebook poustel pres mixak. Na hrani primo ze zarizeni MP3 apod zapomente, pokud s tim vstupy zesilovace nepocitaji.

Docela by me zajimalo jak by to nazvucila nejaka firma co se tim zabyva. Ale repro nalezato u stropu jak pise Zdenek asi nejlepsi, Mivaji to tak casto i v klubech v pasazich mimo stage.
Odpovědět

Zpět na „Repro“