Ozvučení pro sólo zpěváka

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Ozvučení pro sólo zpěváka

Příspěvek od blaha »

Bedny určitě aktiv, to už jsem psal a důvody tu byly zmíněny.
Možná by nebyla špatná i kombinace 15"+2", vzhledem k rozpočtu bych asi tak trochu eliminoval 1", rozpočet stačí i na 2" (třeba RCF ART 425-A mkII)

Souhlas s Egestasem ohledně postupu s mikrofonem.

Pokud se řeší ještě přehrávadlo, pak se tu opravdu otevírá otázka pultu Mackie DL806 v kombinaci s iPadem (i mini) a přehráváním podkladů z něj (pozor na generaci a konektor). Jen to bude chtít pro "volnost" pohybu třeba při nastavování, ještě slušný WiFi router (ideálně v 5GHz pásmu).
V analogu bych pak koukal po:
RCF LivePad 8CX, 12CX
A&H ZED 60-10FX, 60-14FX, 12FX
Soundcraft EFX8
Yamaha MG12XU
S tím, že A&H a SC mají laditelné parametrické středy což bych bral jako výhodu.

Pokud by opravdu padla volba na DL806 a iPad, pak krom teda toho, že si iPad navíc může držákem přidělat ke stojanu, spouštět podklady a nastavovat si pult aniž by k němu musel jít, může na něm mít třeba i texty.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Nemusí být "minimálně s 15", to je naopak maximum, s 18" se prakticky nic takového nevyrábí, jen suby. Satelity stačí i s 10" a dokonce i s 8" by ještě mohly stačit, ale to už by byly spíš dražší, než ty desítkové, oboje za předpokladu, že nějaký sub bude.
Tohle je docela dobrá ukázka, k jakým absurditám se dá dobrat, když člověk zkouší jen cedit internet, aniž by si do krámu, kde to všechno je, zašel a nechal si to ukázat, pustit, vysvětlit.

Ano, pokud možno vzít s sebou kromě zpěváka i jeho mikrofon.
Ano, Megaton dělá jen pasivní bedny.
Ano, pokud vyjde v rozpočtu na něco s 1,4" nebo 2" driverem, tak to může být výhoda, ale v tomto případě bych tomu neobětoval dobrý mikrofon/mikrofony a mix, dokonce i ten in ear odposlech by mohl být důležitější (pokud se pro něj rozhodnete). Také to prakticky vylučuje většinu značek, tak velké drivery v této cenové kategorii montuje málokdo a pokud to je někde napsáno, tak jde obvykle o marketingové mlžení, je nutné si to ověřit třeba tady.

H.M.
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

Egestas píše:Nejsem si jisty ale myslím že megaton má jen pasivní bedny... Ještě bych do výběru beden zařadil dB technologies.
Pokud je ten mikrofon použitelný na jeho hlas tak vzít sebou k výběru a vyzkoušet na konkrétní bedny aby se nemuselo moc "dolaďovat" na korekcích v opačném případě koupit ten co sedne a tento nechat jako druhý případně prodat...
Jako přehrávadlo by jsi bral co? Notebook, tablet, případně nejaké profi přehrávač do racku? A o tom in ear odposlechu neuvažuje?
Aha. Na ty Megatony jsem se podrobněji nedíval. Pokud nemají aktivní řadu tak je to pasé.

Plán vzít k výběru vlastní mikrofon tu samozřejmě je.

Pro začátek jsem uvažoval o Notebooku ale víc by se mi líbilo něco přímo k aparatuře.

(Coje to prosím "rack" a "in ear odposlech" ?)

Miloš.
Naposledy upravil(a) zami dne čtv 31. črc 2014 17:27:34, celkem upraveno 1 x.
Egestas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Egestas »

s tím přehrávadlem je to na pováženou pokud by zpěvák měl iPAD a nebo si jej koupil pak už by dával smysl ten digital :oops: , upevní se na stojan, muže se nastavovat mix a zároveň i pouštět podklady... notebook by byl řešením taky ale k němu by to chtělo externí zvukovku například lexicon alpha se dá pořídit do 2000...

rack je proste 19 palců široká bedna do které se dávají v podstatě všechna zařízení (ekvalizery, efekty, dynamicke procesory, zesilovace...)

in-ear odposlech je sluchátko + příjmač a vysílač. Zpěvák si z mixu pošle to co potřebuje slyšet...
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

Zdeněk Prodance píše:Nemusí být "minimálně s 15", to je naopak maximum, s 18" se prakticky nic takového nevyrábí, jen suby. Satelity stačí i s 10" a dokonce i s 8" by ještě mohly stačit, ale to už by byly spíš dražší, než ty desítkové, oboje za předpokladu, že nějaký sub bude.
Tohle je docela dobrá ukázka, k jakým absurditám se dá dobrat, když člověk zkouší jen cedit internet, aniž by si do krámu, kde to všechno je, zašel a nechal si to ukázat, pustit, vysvětlit.

Ano, pokud vyjde v rozpočtu na něco s 1,4" nebo 2" driverem, tak to může být výhoda, ale v tomto případě bych tomu neobětoval dobrý mikrofon/mikrofony a mix, dokonce i ten in ear odposlech by mohl být důležitější (pokud se pro něj rozhodnete).
Omlouvám se, nemělo tam být minimálně ale maximálně. Optimum tedy beru 12" a 1,4".
Do krámu se chystám ale bohužel jsem pracovně dost vytížen protože stavím silnice a sezona zrovna vrcholí. Ale i takto se po večerech dá načerpat neco informací. Hlavně tedy za pomoci ochotných a znalých lidiček tady na fóru.
Děkuji.

Miloš.
Naposledy upravil(a) zami dne čtv 31. črc 2014 17:28:17, celkem upraveno 2 x.
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

Egestas píše:s tím přehrávadlem je to na pováženou pokud by zpěvák měl iPAD a nebo si jej koupil pak už by dával smysl ten digital :oops: , upevní se na stojan, muže se nastavovat mix a zároveň i pouštět podklady... notebook by byl řešením taky ale k němu by to chtělo externí zvukovku například lexicon alpha se dá pořídit do 2000...

rack je proste 19 palců široká bedna do které se dávají v podstatě všechna zařízení (ekvalizery, efekty, dynamicke procesory, zesilovace...)

in-ear odposlech je sluchátko + příjmač a vysílač. Zpěvák si z mixu pošle to co potřebuje slyšet...

Děkuji za vysvětlení.
Miloš.
zzbar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zzbar »

Egestas píše:in-ear odposlech je sluchátko + příjmač a vysílač. Zpěvák si z mixu pošle to co potřebuje slyšet...
Bez něj, jak je patrno, je zpěvák poněkud vedle. Prostě zpívá falešně. To se ale stává všem, kdo se na pódiu špatně slyší. Takže bych odposlech do výbavy určitě zařadil. A k bednám: za mě - 2x RCF ART712 A mkII. Za ušetřené peníze k nim jeden sub. Někde ho potřebovat nebudeš, jindy zase pomůže. Záleží na prostoru, počtu lidí atd...
Pro podobný typ produkce naprosto dostačující výbava.
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Možná by se vyplatilo počkat na vyzkoušení EVOX - ačkoliv to připomíná domácí kino, hrávají tyhle konfigurace slušně a není s nimi moc práce.
Na bigbít to teda není, ale na to, co je v ukázkách, by to mělo být akorát...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

zzbar píše:A k bednám: za mě - 2x RCF ART712 A mkII. Za ušetřené peníze k nim jeden sub. Někde ho potřebovat nebudeš, jindy zase pomůže. Záleží na prostoru, počtu lidí atd...
Pro podobný typ produkce naprosto dostačující výbava.
Taky jsem dospěl k podobnému názoru po projetí těchto typů na shopu. Určitě ale bude potřeba (velice mě to zajímá), porovnat vyzkoušením rozdíly v jednotlivých typech u řad 4xx a 7xx.
Miloš.
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

Trochu mě překvapilo, že bedny od RCF jsou všechny z plastu. Vždy jsem měl k tomuto materiálu nedůvěru.
Ale asi to mají dobře ošéfované...
Miloš.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Trochu je to historický úzus, že dřevo hraje líp než plast.
Převážně v té nižší kategorii to vůbec nemusí být pravda, není to směrodatné.

Myslím, že je škoda, pokud tazatel přišel s rozpočtem kolem 100 k, navrhovat mu Art 712. To ste si nikdá nepostavili k sobě 712 a 722? A tady to finance evidentně dovolí. Pokud tedy volit z řady Art, tak 722 nebo 422. Mikrofon se dá při nejhorším přikoupit za rok, ale bedny člověk nemění co rok...

Navíc je dost možné (podle video ukázek), že sub vůbec nebude potřeba.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Bedny od RCF ani zdaleka nejsou všechny z plastu, ona je to dokonce tak drahá technologie, že se na malosériových výrobcích ani nevyplatí, samotný skelet je sice levnější, ale rozhodně ho na rozdíl od překližkového nevyrobí každá slušně vybavená garáž. Silnější modely mají uvnitř překližkovou výztuhu nebo výztuhy, už od dob ART500-A, což je dodneška docela etalon pro hodně hrající aktivní bednu, ačkoli se mnoho let nevyrábí.

H.M.
zzbar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zzbar »

KamilV píše:Myslím, že je škoda, pokud tazatel přišel s rozpočtem kolem 100 k, navrhovat mu Art 712. To ste si nikdá nepostavili k sobě 712 a 722? A tady to finance evidentně dovolí.
Ale ano, postavili. Ale počítal jsem i s tím "zbytkem". Tedy mikrofonem, mixem, stojany, kabeláží, in-earem... A taky subem, bez kterého bych zase já nevyjel nikam, kde je víc jak 20 lidí a kde se má hrát podobná muzika.
A 100K je pryč.
Jinak samozřejmě souhlasím, mezi 712. a 722. je rozdíl znatelný.
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Já jsem se hodně napropagoval ART aj. RCF s většími drivery, ale už se doprodaly původní ART422-A, které byly vzhledem k ceně opravdu bez konkurence a MK II už je dražší a to stále ještě má slabší zesilovač, než sedmičková řada. Ještě o něco dražší je HD32-A, který jsem myslím už doporučoval, je to spolu s Evox 5 a asi ještě ART722-A MK II tak maximum, co se do rozpočtu (a bez subu) ještě vejde, aniž bychom už museli na dalších věcech začít vážněji šetřit (například oželet digitální mix nebo kvalitnější bezdrát, možné to ovšem je, zákazník si musí najít svoje preference a mikrofon se skutečně přidá nebo vymění snáze, než bedny).

H.M.
zami
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zami »

Včera jsem měl konzultaci se zpěvákem.
- Musím upřesnit informaci o mikrofonu. Nemá bezdrát ale pouze (snad kvalitní) šňůrový Shure.
- Odposlech in-ear už jednou vyzkoušel a moc si to pochvaloval. Prý je to super.
- Otázku zda použít či nepoužít subbass řešili v předchozích letech tím, že ho vozili sebou a podle potřeby použili nebo nepoužili. Takže basovou bednu bych až tak nevylučoval. Ale to zase až po poslechových zkouškách.

Miloš.
Odpovědět

Zpět na „Repro“