Domácí nahrávání metal. zpěvu do PC - co pořídit?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Tonda

Domácí nahrávání metal. zpěvu do PC - co pořídit?

Příspěvek od Tonda »

Dobrý den, jsem v tomto oboru úplný laik a proto prosím o radu. Jak v domácích podmínkách nahrát do počítače zpěv pro demosnímek? Styl: metal, zpěv: "nakřáplý chraplák". Nahrávání nástrojů a následný mix bude probíhat ve studiu.
Jaký zvolit mikrofón? Pokud možno poraďte konkrétní typ(y). Lze takový mikrofón připojit rovnou do standardní zvukové karty nebo je potřeba mít ještě něco "mezitím"? Pokud ano, tak co? Jde mi o hodně levné řešení s ideálním poměrem cena/výkon. Nejlépe 1000-2000 Kč.
Mimochodem, před 12 lety jsem doma něco podobného realizoval takto: starý mikrofon Tesla AMD 410 N + starý mix Golden Technica GT-55SM + počítač. Předpokládám, že dnes už i s tak nízkým rozpočtem pořídím něco lepšího.
Předem díky za každou seriózní odpověď.
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí nahrávání do PC

Příspěvek od Jose1 »

Nasadil jsi finanční laťku velmi nízko......
Jen mikrofon tě vyjde na cca 3000,-
Mixpult nový, totální aušus třeba 1500,-
Zvukovou kartu asi vůbec nehodláš řešit, takže použiješ tu tragédii, co máš v NTB.
Co dodat, kabel k mikrofonu 200,-

A to ten zpěv, doma nahraný, chcete domíchávat ve studiu k nástrojům?? Nebo jde jen o demo zpěvu?

Za tu cenu, co jsi vysadil, si někde něco lepšího zapůjči na dobu nahrávání. Třeba to bude stačit.
Je má odpověď dostatečně seriózní? :wink:
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Ještě by tu byla varianta, koupit USB zvukovku s mic. předzesilovačem, třeba Lexicon Alpha má teď vynikající cenu:
http://www.audiotek.cz/Lexicon-ALPHA/Re ... e/:3:11237
Na to ti to dá akorát a je to totální základ, pokud nechceš zažít nějakou tragédii. Navíc se dá použít i na další věci.
No a mikrofon bych si někde vypůjčil, protože to je dalších min. 2,5-3,5 tis. za něco slušnýho.
Mix v tomhle případě asi řešit nemusíš.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Tonda

Příspěvek od Tonda »

Díky moc za Vaše odpovědi. Pochopitelně jsem očekával něco podobného, tj. že nabízím málo peněz. Ale opět připomínám, že jde o "metalový chlív" a "špinavý chraplák". Nepotřebuju 100% čistou a věrnou nahrávku. Ve studiu, kde se bude nahrávat muzika se pro podobný zpěv běžně používá mikrofón AudioTechnika MB3C, který jsem na netu objevil pod 1500 Kč. Spíš mi jde o technické řešení, nerozumím totiž těm Vašim fyzikálním veličinám. stručně řečeno, pokud si koupím nějaký podobný mikrofón, můžu ho připojit přímo do standardní zvukové karty (Realtek High Definition Audio)? Nebo mezitím potřebuju něco jiného (nějaký předzesilovač nebo tak něco)? Pokud ano, opět poprosím o konkétní typ...
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Domácí nahrávání metal. zpěvu do PC - co pořídit?

Příspěvek od blaha »

Teoreticky by to jít mělo, ale spíš s nevalným výsledkem, stále se přikláním, že použitím externí zvukové karty se vyhneš spoustě problémů.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
djjohny4
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djjohny4 »

Tak mě napadlo co skusit nějaký usb mikrofon? Například něco takového: http://www.musiccenter.cz/M-Audio-Pro-V ... y/:3:38907 je to vše v jednom a podls mě to bude lepší jak sice O.K. mikrofón a něco co se tváří jak zvuková karta(v notebooku). Bohužel jsem to ale nikdy neměl v ruce.
Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harman »

Pokud to všechno budeš nahrávat ve studiu, tak bych doporučoval nahrát i zpěv ve studiu
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Děkuji všem za odpovědi. V dávné minulosti jsem vyzkoušel obě varianty nahrávání zpěvu, jak ve studiu tak i doma, a domácí varianta jednoznačně vítězí. Kvůli rozpočtu zbyly ve studiu na zpěv 1-2 dny, zatímco doma si s tím můžu hrát 2-3 týdny. A navíc kdykoliv, když mám na to chuť.
Líbí se mi ta myšlenka usb mikrofónu. Má s tím někdo nějakou zkušenost? Je někdo schopen porovnat a doporučit mi něco z: Samson C01U, M-Audio Pro Vocal Studio, EditorsKeys SL150 USB Studio Mic???
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

Já ještě....
Jsem přesvědčen, že i "metalový chraplák" je potřeba sejmout čistě, věrohodně a nezkresleně. Takže bych při výběru mikrofonu nešetřil.
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

Naprostý souhlas s Jose 1. Lidský ucho je na hlas nesmírně citlivý a každou nevyváženost vnímá daleko víc, než kupříkladu třeba na kytaře, takže alespoň dobré (dobré = za 3 :D ) sejmutí hlasu (byť jak říkáš chrapláku) se do týhle ceny fakt nevejde.
Co už jakžtakž funguje je třeba Oktava MK 319 (ale ta je tak za 3,5 kKč + ještě potřebuješ preamp s
fantomem - jakžtakž použitelný též začínají tak na 3,5 kKč)

Ta USB srajda, co jsi postnul... nejenom že je ta nehorší LDC čína (tj. nahypovaný hnusně umělý vejšky a středy nikde) ale korunu tomu dá ten gereric USB AD/DA převodník...

A nejde jen o mikrofon, u vokálů je veledůležitá též akustika prostoru, kde nahráváš (obzvlášť pokud snímáš citlivým LDC), takže to chce svépocí pořešit nějakej akustickej paraván (jako nouzovka můžou posloužit 2 matrace do V a přes to peřina - vybavení toť každého pokojíčku :D )

Pokud tedy nechceš nahrávat ve studiu, tak být tebou zapomenu na nějakej šitkovej LDC, vemu (půjčím si) obligátní dynamickou SM 58, malej mix (musíš mít pořešenej i monitoring) a pod peřinou to nahraju :-D

Co na dynamickej rockovej vokál může fungovat velmi dobře je Shure SM7B (to není překlep :D ), leč to už je zcela jiná cenová..ale pokud máš možnost si ho půjčit neváhal bych..

Ne nadarmo mají ve studiích vokální mikrofony tak od 30 kKč vejš, na vokálu je to totiž zatraceně znát...

BTW a co finální mix, taky plánujete dělat doma, nebo ve studiu?
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

jeany píše:jako nouzovka můžou posloužit 2 matrace do V a přes to peřina
Přinese to užitek? Myslíš, že (je-li místnost dost velká a mikrofon není vyhulený na max) to bude chytat nějaké výrazné interference?

Možná se mu někde něco málo odrazí, ale tuším, že toho nebude tolik, aby to v DEMO snímku vadilo...
jeany
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od jeany »

Kamil V: rozhodně! Navíc čím je místnost větší a holejší, tím hůř. Tyhle odrazy a flutter echo totiž dělají nejen nepěkný dozvuk, ale i poměrně dost ohavný bordel na výškách. U té dynamiky to asi nebude tak patrný (ale bude to tam taky) u LDC je to tutovka. Vím to z vlastní zkušenosti - od té doby co jsem si udělal improvizovanou vokální budku, tak jsem čuměl jakej je to rozdíl (a to nemám žádnej high end nahrávací řetězec)
Navíc pokud vokál nabranej s tímhle výškovým bordelem silně komprimuješ (čemuž se u kytarovky nevyhneš) a posíláš to na nějakej výraznější reverb bude ještě hůř :-D
No a vzhledem k tomu, že výše uvedená "vokální budka" má náklady 0 je poměr výkon/cena víc než příznivý :D
Čemu ta budka moc nepomůže, jsou problémy v basech (to by musela být z trochu tlustšího rockwoolu)
Ale může se tomu dát odpomoct hipassem trochu výš, (ne moc, hlas pak může znít "vykleštěně") a "chirurgickým EQ" s úzkým Q (na basech většinou rezonuje jeden nebo pár tónů)
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Posledně jsem nahrával v místnosti cca 4x4 metry, na podlaze silný koberec. Dynamika se superkard. uprostřed místnosti. Výsledek na poměry a požadavky velmi dobrý. Nedovedu si představit nahrávání "pod dekou" :) , ale asi by bylo zajímavé to vyzkoušet, jestli to fakt přinese rozdíl.
Spíš bych ale potom sáhl po nějakém paravanu nebo abs. panelu.
Jsem skeptický vůči alternativám typu "matrace", "peřina" nebo snad "plata od vajec"...
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“