Lokalizacia zvuku, hlbka zvuku

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Bassman

Lokalizacia zvuku, hlbka zvuku

Příspěvek od Bassman »

Zdravim.

Zaujima ma ma ako na lokalizaciu zvuku na nahravkach. Presiel som cele forum, ale nejak som nic nenasiel.

Nahraval som nasu kapelu ale vsetky nastroje zneju prilis vpredu (kontrabas, 2x akusticka gitara, husle, spev, je to taky jazz ala Grapelli). Do stran sa to da rozhadzat cez panoramu, ale to sa mi moc nepaci a viem ze sa to robi aj inymi nastrojmi a dat gitary trosku akoby dozadu to sa mi vobec nepodarilo nejak uspokojivo.

Viete mi trochu aj principialne vysvetlit ako sa robi priestor na nahravkach (praca s fazou?) a pripadne aj nejake konkretnejsie "pluginy" (nastroje) s ktorymi sa da hrat a nejak sa dopracovat k prijatelnym vysledkom? (Vlacheho som uz precital :))

Uvedomujem si ze to zalezi aj od kvality rezie a monitorov, ale nie som v stave (financnom, casovom,...) aby som to riesil. Striham a mixujem v skusobni, ktora je ako tak vytlmena (rozhodne nie premerana atd, ale aspon tam nemam nejake dozvuky), monitory mam aktivne tannoyky (tie su uz na urovni a myslim ze ta lokalizacia sa tam uz da slusne riesit).

Dalsiu vec si uvedomujem ze od vas chcem mozno aj viac ako ste ochotny prezradit :) ale mozno narazim na nejakeho dobrodinca. S anglictinou sa nekamaratim inac by som samozrejme hladal aj na inych miestach.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Lokalizacia zvuku, hlbka zvuku

Příspěvek od TomasVv »

Stereofonní signál, do kterého patrně mícháš je dvourozměrný, přímý nástroj na vytvoření dojmu hloubky není. Ale ani lidké ucho samo o sobě neumí poznat vzdálenost, pomáhá si dozvukem, poměrem přímé vlny a odražených. Stejně tak si můžeš pomoci i ty. Na všechny stopy nasaď jemný hall, co chceš zasunout dozadu nahaluj více (větší poměr odražených vln), můžeš trošku ubrat na výškách. Lépe se to dělá v akusticky živém prostoru pomocí ambientních mikrofonů, kdy kombinuješ náběr z blízka a z dálky.
Dělám, co mě baví.
Bassman

Příspěvek od Bassman »

Ja som to aj robil pomerom priameho zvuku a dozvuku, ale ako dozvuk som pouzival reverb, nie hall a mam pocit ze ten reverb ten zvuk prilis rozbija a ten efekt je potom taky nijaky. Este sa skusim pohrat s hallom, ci to bude lepsie.

No ale aby sme nehovorili o lietajucom slonovi, rad by som sem prilozil zvukovu ukazku. Da sa to vobec nejak? Nevidim moznosti ako prilozit subor ku sprave.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Hall je pouze druh reverbu ;-)

Soubor by se mohl dát vložit pomocí URL tagů zde (nejdřív je třeba ho uploadovat někam na net samozřejmě).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Taky není reverb jako reverb, ať už je to HW mašinka či plugin. Každý zní jinak dobře či jinak blbě. Udělat pěkný prostor je otázka dobrého reverbu, dobré práce s ním (nastavení parametrů), případné kombinace s delay (opět není delay jako delay, má různé parametry, které se dají nastavit či dovrtat) a ekvalizace návratu.
Tohle všechno rozhodne o tom, jak to bude znít. Každý to cítí jinak a každý to jinak dělá. Proto není jedno univerzální studio, ale je jich několik a mají jiný sound. Proto není jeden zvukař, ale je jich několik, s různými zkušenostmi, s různýma rukama a ušima.

Není to úplně řemeslo, dobrý hall se "nesešroubuje" podle návodu jak skříňka z IKEI. Tím se nechci tazatele nijak dotknout, jen chci říct, že zrovna u Reverbu je na místě mít napaměti, že pokud to nezní dobře, nemusí to nutně znamenat že člověk nemá v rukou ty správné nástroje. Dobrý prostor v nahrávce je běh na dlouhou trať, bádání, laborování, zkoušení. A vždy je kam se posunout :)
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Přesně tak. Navíc je třeba nezatracovat všechno zcela, protože mohou vzniknout momenty, kde právě nejlíp sedne audio materiálu ten druh reverbu (když se o nich bavíme), který v testovacích případech nijak zvlášť neoslovil. Ale samozřejmě, že to neplatí paušálně (tj. vyloženě blbě znějící efekt asi použitelný za žádných okolností nebude).

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Bassman

Příspěvek od Bassman »

Takze ked to zhrniem ...

Idem na to dobre cez hally a reverby a pod., len to robim zatial "blbě". Ale musim sa priznat, ze robim v ProTools (zakupena origos plna verzia) ale len pomocou tych zakladnych nastrojov, ktore tam su. A zohnat nejake solidne pluginy, ktore by ma financne nezruinovali sa mi nepodarilo.

Teraz prechadzam na Cubase (z donutenia, na protools sa mi ovela lepsie strihalo), mam k tomu nejake Wavesy, na tom som robil kedysi davno. No tak z toho snad vyzmykam viac.

Skusim nejak na net zavesit tie ukazky, to bude asi rozumnejsie, mozno mi poviete, ze to ani tak hrozne nie je :).
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Jo, např. zrovna v ProTools je reverb docela špatný. Nezní moc dobře a někdy dokonce generuje ve zvuku artefakty, což je dost zásadní problém. Ale stříhá se v nich "nejlíp" :)

Pokud máš něco od Waves, určitě se podívej na RVerb. S ním se dělá moc pěkně, jen s některými SW nepracuje dobře (např. v ProTools za některých neobjasněných okolností způsobí, že nejde otevřít projekt a člověk musí sáhnout do starší zálohy, kde bylo něco jinak). Rovněž dobře a tentokrát už bezproblémově pracuje TrueVerb.
Bassman

Příspěvek od Bassman »

Tie Wavesacke mam z minulosti trosku osahane a zdali sa mi byt podstatne lepsie, tak uvidim. Len ja som doteraz nahraval prevazne klasiku a tam som dozvuky naberal priamo zo saly. Obcas som ho trosku dorobil tym protoolsackym a celkom to fungovalo. Ale teraz idem robit uz aj nejake bandy tak to musim nejak poriesit.

No kazdopadne posielam tie ukazky, je tam aj nejaka ta klasika.

(http://youtu.be/Z6egA3iRDCM)

(http://youtu.be/WXjHD3t5TpA)

... kludne sa vyjadrite ku comukolvek ohladom tej nahravky, rad sa priucim.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Lepší by asi byl WAV někde na uploadovacím serveru, než YTB, kterej komprimuje do MP3 či čeho...

Ad Haydn: tady mi reverb vůbec nevadí. Rušilo mně ale uspořádání ve stereobázi. Jsem zvyklý z usazení v orchestru, kvartetu, či jiném smyčcovém uspořádání, že se sedí zleva: prim, sekund, violy / cella, basa.
V tvé nahrávce přichází 1. housl jakoby mírně zprava.
Barva violy je mdlá, neprobíral jsi ji na EQ a omylem nevzal kus z fundamentu?

Ad Stompin: nevím, který nástroj hraje ten doprovod "es-ta es-ta", ale je utopený barvo zvuku. Posadil bych ho výš, ať se projasní.
Taky mi tady reverb vadí, právě tím, že ho máš na sólujících nástrojích, čímž jsi je posunul prostorově dozadu, kdežto doprovodné nástroje trčí vepředu...
Basa je rozmázlá, v tomto žánru bych si představoval víc konkrétní zvuk, míň "huhlu".
Bassman

Příspěvek od Bassman »

Haydn:
To usporiadanie mi je jasne. Som kontrabasista a mam skoncenu VSMU. Ale mas pravdu, ze tie husle idu tak nejak mozno zo stredu alebo co. Asi som to uz vtedy pri mixe vela pocuval a to stereo som urobil uzske. Ale nechcel som to robit velmi siroke, predsa len je to kvarteto a nie orchester. Inac vynimocne som vtedy nahraval kazdy hlas na samostatny mikrac, inac nahravam kvarteto dvomi mikracmi v strede medzi nimi.
Ale pocuvam to teraz len na sluchatka, tam je to stereo ine ako na bedne, mozno by som mal dat bedne blyzsie k sebe. Ale ma ich zhruba na tych 60 stupnov, tak neviem...
S violou som nic nerobil, len jemna kompresia, ale fakt jemna, EQ som sa nedotkol, tomu sa vyhybam, radsej to riesim vyberom a postavenim mikrofonu. Ta viola je trosku taka. Ale niekedy skusim urobit tu violu trosku jasnejsiu, len sy myslim ze to uz bude trosku vrtat do husli.

Stompin:
Ten sprievodny by mohol byt jasnejsi, to je pravda, aj ked on tam ani nehra celkom jasne akordy, ale iba skor taky perkusivny zvuk.
Priestorovo to nemam celkom ujasnene ani ja. Snazil som sa nehat husle vpredsie a gitary dozadsie. No a prave posadit tu sprievodnu gitaru dozadsie, to je to co riesim a neviem :)
Basu som neurobil dobre, to pocujem, ale sranda ze vtedy ked som to urobil sa mi zdala dobre.

Kazdopadne dakujem za postrehy, potrebujem nejaku spatnu vazbu, inac sa neposuniem.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“