Co a kde na mixu
-
- Reklama
Co a kde na mixu
Z tohodle me napadlo zajimave tema...
"No a postupem času jsem přibral bicí a proto dávám první kliky bicí, pak zpěvy, pak nástroje, z čehož kvetou zvukaři na festiválcích, kde zvučim a některá kapela si přiveze svého zvukaře..."
- Otazka tedy zni, co a kam namixu zapojujete (nemyslim tim procesory a efekty, i kdyz, proc ne
Kdysi jsem cetl poucku, ze se ma zacinat nejbasovejsim nastrojem a postupne jit nahoru. U bicich se to tedy bere jako komplet, pak to vypada si takhle:
1. kick
2. snare
3. hi-hat
4. tom high
5. tom low
6. floor tom
7. ovh l
8. ovh r
9. basa
10. kyt. el. 1
11. kyt. el. 2
12. kyt. ac.
13. klav 1 L
14. klav 1 R
15. klav 2 L
16. klav 2 R
17. voc 1
18. voc 2
19. voc 3
20. voc 4
21. voc 5 / sax
22. voc 6 / trumpet
23. voc 7 / trombone
24. tlk back
....
25/26. fx 1 hall
27/28. fx 2 dly
29/30. fx 3 plate
31/32. CD LR
Hotovo plno
"No a postupem času jsem přibral bicí a proto dávám první kliky bicí, pak zpěvy, pak nástroje, z čehož kvetou zvukaři na festiválcích, kde zvučim a některá kapela si přiveze svého zvukaře..."
- Otazka tedy zni, co a kam namixu zapojujete (nemyslim tim procesory a efekty, i kdyz, proc ne
Kdysi jsem cetl poucku, ze se ma zacinat nejbasovejsim nastrojem a postupne jit nahoru. U bicich se to tedy bere jako komplet, pak to vypada si takhle:
1. kick
2. snare
3. hi-hat
4. tom high
5. tom low
6. floor tom
7. ovh l
8. ovh r
9. basa
10. kyt. el. 1
11. kyt. el. 2
12. kyt. ac.
13. klav 1 L
14. klav 1 R
15. klav 2 L
16. klav 2 R
17. voc 1
18. voc 2
19. voc 3
20. voc 4
21. voc 5 / sax
22. voc 6 / trumpet
23. voc 7 / trombone
24. tlk back
....
25/26. fx 1 hall
27/28. fx 2 dly
29/30. fx 3 plate
31/32. CD LR
Hotovo plno
...není třeba hrát nahlas...
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Re: Co a kde na mixu
Pro bigbít ap. to stavím nějak takhle:
1. kick
2. SN
3,4. TOM
5. Flor TOM
6. HH
7,8. OH
9. BASS
10,11. G
12,13 leslie Hi (or KBD)
14. leslie Low
15 a víc vokály atd...
Na konci pultu pak mám odposlechy, návraty efektovek ap.
I/O plán je dobrý mít...
1. kick
2. SN
3,4. TOM
5. Flor TOM
6. HH
7,8. OH
9. BASS
10,11. G
12,13 leslie Hi (or KBD)
14. leslie Low
15 a víc vokály atd...
Na konci pultu pak mám odposlechy, návraty efektovek ap.
I/O plán je dobrý mít...
Naposledy upravil(a) Pavel Sedlák dne úte 25. srp 2009 19:55:34, celkem upraveno 1 x.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Podobné uspořádání je téměř standard - jen mi nesedí dechy za zpěvy. Většinou bývají požadavky rozložení zjednodušeně formulovány takto:
1) bicí
2) basa
3) ostatní nástroje
4) zpěvy
5) návraty efektů
a záleží pouze na velikosti kapely a pultu jak je co a kolikati vstupy obsazeno.
Třeba můj "festivalový" základ (rozložení faderů na pultu) vypadá takto
1. Kick -kondenzátor placka
2. Kick dynamika
3.snare top
4.snare bottom
5.hihat
6.tom1
7.tom2
8.tom3
9.Ftom1
10.Ftom2
11.Over L
12.Over R
13.bass mic
14.bass line
15.kytara 1
16.kytara 2
17.-27. - nástroje (klávesy, dechy, akustika atd)
28.-33. vokály
34. 35. handky -moderátor
36. CD
37. PC
38.-42. návraty FX
43.-47. sendy FX
48. mástr
1) bicí
2) basa
3) ostatní nástroje
4) zpěvy
5) návraty efektů
a záleží pouze na velikosti kapely a pultu jak je co a kolikati vstupy obsazeno.
Třeba můj "festivalový" základ (rozložení faderů na pultu) vypadá takto
1. Kick -kondenzátor placka
2. Kick dynamika
3.snare top
4.snare bottom
5.hihat
6.tom1
7.tom2
8.tom3
9.Ftom1
10.Ftom2
11.Over L
12.Over R
13.bass mic
14.bass line
15.kytara 1
16.kytara 2
17.-27. - nástroje (klávesy, dechy, akustika atd)
28.-33. vokály
34. 35. handky -moderátor
36. CD
37. PC
38.-42. návraty FX
43.-47. sendy FX
48. mástr
Zvukař bez www stránek
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak nejak, ja si za skopek davam este pred basu perkuse. Jinak bych se necukal ... zato na zpevy mazi nastrojema bych se [Jakube] minimalne podivoval 
, ja mam master bez cisla.
... ach ty digitaly48. mástr
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Re: Co a kde na mixu
Safo, to neni ze jsou zpevy mezi nastrojema
To je, kdyz nahodou misto zpevu jsou dechy. Pak se presouvaji za nastroje. Jenze kolikrat dechari do tech mikrofonu i zpivaj (coz neni uplne idealni, maj-li tam SM57...)
btw: digital je uzasna vec, prijd se nekdy podivat na AH iLive-T - pak si ho hned koupis

btw: digital je uzasna vec, prijd se nekdy podivat na AH iLive-T - pak si ho hned koupis
To jakože SAFAJakub píše:btw: digital je uzasna vec, prijd se nekdy podivat na AH iLive-T - pak si ho hned koupis![]()
![]()
![]()
![]()
Zvukař bez www stránek
No asi ne no, mel to bejt spis for nez aby to bylo mysleno vazne. Ale tak neco digitalu uz jsem videl a AH hodnotim velice kladne v tom smeru, ze se s nim nauci prave i zarputily analogista jako MAD
Taky ho tady obcas okukuje, ale porad mezi nim a Allanem nepreskocila ta spravna jiskra (no jak by ne, kdyz vedle lezi GL 3800 
Já osobně si teda dávam vokály, pak bicí, kytary, klávesy. Nevim proč, ale už jsem si zvyknul na vokály hned na začátku mxu. Přeci jenom s vokálama během produkce nejvíc hejbám.
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
Pokud zvučíš pouze sám tak je to úplně jedno. V dobách svých zvukařských začátků před 25 lety jsem to měl taky tak. Problém by jsi měl v okamžiku kdy budeš stavět aparát i pro jiné zvukaře (festivaly, koncerty a pod), nebo lépe řečeno by měli problém ti zvukaři s tvým uspořádáním. Osobně bych taky asi trochu prudil.
Zvukař bez www stránek
Ano, u analogu jak rika J.J. je jakysi standard zacinat od bicich.
To je prave to silene kouzlo analogu jak ho vsichni vyzdvihuji, ze prijdu, podivam se a korekce jsou tam kde jsou na jinem an. pultu, auxy jsou porad auxy... Proste hodne podobne.
U digitalu si to udela kazdej jak chce, ulozi, loadne a je to tam dle libosti
To je prave to silene kouzlo analogu jak ho vsichni vyzdvihuji, ze prijdu, podivam se a korekce jsou tam kde jsou na jinem an. pultu, auxy jsou porad auxy... Proste hodne podobne.
U digitalu si to udela kazdej jak chce, ulozi, loadne a je to tam dle libosti
Tohle je dobré téma, pravda. Přiznám se, že jsem také kdysi začal s vokály od leva, přes melodické nástroje po rytmiku konče. Také jsem se pak musel vždy pousmát nad kolegy, kteří začínali nastavování zvukem kopáku, podle něho udělali veškeré další úpravy v master EQ, kompresorech, crossoverech, případně dalších ...ech a nakonec vokály a melodiku dokroutili krajními polohami na korekcích jednotlivých šavlí. Z toho důvodu se mi kick na první šavli nelíbí, ale to je jen o zvyku.
Dnes je již situace jiná, po nastavení PA procesoru na základě RTA či podobných metod a nebo alespoň podle reprodukce kvalitní nahrávky z CD snad toto již nikdo nedělá.
Je dobré se v rámci kopmpatibility toto dozvědět. Jenže jak to bude u fesťáku dechovek, u folkáčů a dalších nebigbítových žánrů? Pište, ať se tohle co nejvíce ujednotí.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
bude to uplně stejně, pokud jsou bicí či perkuse (tím nemyslím jeden triangl a tamburínu) tak budo první, pak budou nástroje a pak zpěvy.
Pokud není, tak zleva doprava, nejdřív nástroje pak zpěvy, pokud používají stejný mikrofon na násroje i na zpěv, tak si můžeš vybrat, já to dávám ke zpěvům (pokud to na iLive T-112 nekopíruju do obojího).
Pokud není, tak zleva doprava, nejdřív nástroje pak zpěvy, pokud používají stejný mikrofon na násroje i na zpěv, tak si můžeš vybrat, já to dávám ke zpěvům (pokud to na iLive T-112 nekopíruju do obojího).
Dělám, co mě baví.
Jsa levák, tak v bigbítu jsem míval prvních 6 šavlí vyčleněných na zpěvy, včetně bubeníka co seděl vzadu. Pak zleva doprava nástroje jak stály na pódiu: basa, kytary, sax, housle, klávesy..., 2 poslední mono šavle velvo od masteru zbyly pro hostujícího DJ-e. Vpravo od masteru pak byly bicí, věšly se na zbylých 8 šavlí, vše zase tak nějak z pohledu zleva doprava a podle "váhy": vašek, virbl, floor-tom, low-tom, hi-tom, hi-hat, overhead 1, overhead 2. Efekťák pokud možno vpravo od míchačky: levá paprča tahá za kliky, pravá šťourá v procesorech.
V dechovce jsem zvolil podobný model:
První tři šavle - zpěv, čtvrtá je rezerva pro konferenciéra, na některých akcích chodí plkat. Šavle 5. a 6. jsou "zlinkované" na 7. a 8. a vytahují se, když klarinetisti hrají na saxíky, mám na 5. a 6. jinak korekce než na 7. a 8. Propojky jdou z insertů 7. a 8. jackama s propojeným T+R a pak monojackma vstupují do Line-in na 5. a 6. Takto jsou ovlivněny 5. a 6. jen Gainem na 7. a 8.
Pak jsou nasázeny nástroje z první řady a vpravo od masteru je tuba, doprovody z druhé řady a bicí. Takže:
1. - 3. Zpěv
4. Rezerva - hostující zpěv nebo plky Karla Kopřivy z Milotic
5. Sax_1
6. Sax_2
7. Es klarinet
8. B klarinet
9. 2. křídlovka
10. 1. křídlovka_1
11. 1. křídlovka_2
12. Obligát
13. Tenor
14. Baryton
15.stereo CD player
16.stereo (Rezerva) + Talkback
17. Tuba
18. Trombon
19. Melafon_1
20. Melafon_2
21. Vašek
22. Virbl
23. Overhead
24. (Rezerva)
Zpěv je routován do GRP 1 a 2, tyto mají v insertech kompresor Alesis 3630 zlinkovaný do sterea. Do tohoto páru se přimíchává dozvuk z t.c. M350 přes první stereo-return.
Nástroje jsou v GRP 3 a 4, dozvuk k nim je z Alesis MicroVerb4 přes druhý stereo-return.
Tož tak.
V dechovce jsem zvolil podobný model:
První tři šavle - zpěv, čtvrtá je rezerva pro konferenciéra, na některých akcích chodí plkat. Šavle 5. a 6. jsou "zlinkované" na 7. a 8. a vytahují se, když klarinetisti hrají na saxíky, mám na 5. a 6. jinak korekce než na 7. a 8. Propojky jdou z insertů 7. a 8. jackama s propojeným T+R a pak monojackma vstupují do Line-in na 5. a 6. Takto jsou ovlivněny 5. a 6. jen Gainem na 7. a 8.
Pak jsou nasázeny nástroje z první řady a vpravo od masteru je tuba, doprovody z druhé řady a bicí. Takže:
1. - 3. Zpěv
4. Rezerva - hostující zpěv nebo plky Karla Kopřivy z Milotic
5. Sax_1
6. Sax_2
7. Es klarinet
8. B klarinet
9. 2. křídlovka
10. 1. křídlovka_1
11. 1. křídlovka_2
12. Obligát
13. Tenor
14. Baryton
15.stereo CD player
16.stereo (Rezerva) + Talkback
17. Tuba
18. Trombon
19. Melafon_1
20. Melafon_2
21. Vašek
22. Virbl
23. Overhead
24. (Rezerva)
Zpěv je routován do GRP 1 a 2, tyto mají v insertech kompresor Alesis 3630 zlinkovaný do sterea. Do tohoto páru se přimíchává dozvuk z t.c. M350 přes první stereo-return.
Nástroje jsou v GRP 3 a 4, dozvuk k nim je z Alesis MicroVerb4 přes druhý stereo-return.
Tož tak.
Naposledy upravil(a) frantik dne stř 26. srp 2009 15:19:13, celkem upraveno 1 x.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
No tak zrovna na Tcku jsem se uz setkal s ruznejma verzema.
Nekdo ma vsechny vstupy v prvni vsrtve. V dalsi auxy, grupy, v dalsi sedny a vracecky a nekde u neceho i master.
Zpet k tematu... - u te otazky na nebigbitovy soubor ze nabizi treba dalsi podotazka - kdyz ma bubenik jen jeden tom a nebo kdyz je jenom jedna kytara (celou dobu jedna kapela), tak pri obsazovani vstupu "vynechavate" a volny kanal jen zamutujete, nebo to napichate po sobe jak to je a konec pultu je pak volnejsi?
Ze zvyku je lepsi asi prvni varianta. Protoze pak vsude vim, ze floor tom je 6ka a jestli jsou pred nim jeden nebo dva, je jedno, proste jeden nebude zapojeny. Stejne tak kytary. Ale kazdy je zvykly jinak, proto se ptam.
Ono to pak souvisi i s auxy - jak je kdo ma? Ve predu z leva do prava 1, 2, 3,... a zadni lajna ty dalsi. Nebo nekdo ma 1ku lead-vocal a dvojku po stranach...
Nekdo ma vsechny vstupy v prvni vsrtve. V dalsi auxy, grupy, v dalsi sedny a vracecky a nekde u neceho i master.
Zpet k tematu... - u te otazky na nebigbitovy soubor ze nabizi treba dalsi podotazka - kdyz ma bubenik jen jeden tom a nebo kdyz je jenom jedna kytara (celou dobu jedna kapela), tak pri obsazovani vstupu "vynechavate" a volny kanal jen zamutujete, nebo to napichate po sobe jak to je a konec pultu je pak volnejsi?
Ze zvyku je lepsi asi prvni varianta. Protoze pak vsude vim, ze floor tom je 6ka a jestli jsou pred nim jeden nebo dva, je jedno, proste jeden nebude zapojeny. Stejne tak kytary. Ale kazdy je zvykly jinak, proto se ptam.
Ono to pak souvisi i s auxy - jak je kdo ma? Ve predu z leva do prava 1, 2, 3,... a zadni lajna ty dalsi. Nebo nekdo ma 1ku lead-vocal a dvojku po stranach...
Proto jsem míval bicí v pravo od masteru, zapojilo se jen to, co bylo k dispozici, nepoužité se vynechaly, poloha vstupů byla pevně daná.
Jsem zmatkař, někdy. No a?