Nejhůř nazvučený koncert - nejhorší parta zvukařů
Pravidla fóra
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
...přijďte "pobejt" aneb diskuze o možném i nemožném.
-
- Reklama
Re: Nejhůř nazvučený koncert - nejhorší parta zvukařů
Ahoj pánové, jste tu všichni asi dost zaběhaní. Já osobně se zatím zvukařem být necítím. Mám vlastní malej aparátek (powermix), další malej Behringr MX 1804, pár "šůrů" se stojanama. Pro naší vlastní folkovou kapelu. Aparátek používám prakticky minimálně, protože mám velice dobrého kamaráda zvukaře, ten když může, tak jede s námi. Potom samozřejmě bere svoje věci, já mu dělám i dopravu a helfra, samozřejmě kromě doby, kdy jsem na pódiu a hraju. Na honoráři se vždycky domluvíme ve stylu někdy je hůř, příště třeba zase vejvar, nebo mu na jinejch akcích pomůžu bez nároku na honorář. Jezdíme s kapelou po různých festiválkcích, kde je většinou místní zvukař samozřejmě přítomen. Úroveň je ale velice rozdílná. Máme ve zvyku mít na papíře předem, co potřebujeme, jak se postavíme, na playlistu třeba i poznámky, jak má ta či ona skladba znít. Prostě dál ať dělá co umí. Z mé zkušenosti vím, že když má kapela dobrej pocit z toho co slyší u sebe z monitorů, tak si myslí, že to je dobré i ven. Řeknem co a z čeho chceme slyšet(pokud je víc monitorů), a když to tak jede, tak panu zvukaři poděkujem.
Samozřejmě potom poslouchám jak znějí další kapely a udělám si obrázek o panu zvukaři i z druhé strany. Naprostá většina zvukařů má nějaký svůj standart, někteří jsou opravdu machři a bohužel jsou i vyjímky packalové, ale to je život.
Pro příklad jeden takovej pán, nebudu jmenovat (ale západ čech, Sokolovsko), si ze začátku nějak kapelu nastaví a pak už na šavle ani nesáhne, kdyby padaly kameny. Ve vokálu tří hlasů jeden vyjetej až do nebe, zbytek není slyšet a vůbec mu to nevadí. Nebo jsem zažil, že vyjel doprovodnou kytaru a sóla ani zpěv ho vůbec nezajímali. Přesto ho lidi zvou na akce pořád a pořád. Asi je levnej.
Ještě jedna věc mne na festivalech bere. Mikrofony. Jednou jsem se málem na pódiu pozvracel, když jsem přišel na to, že z mikrofonu, do kterého jsem měl zazpívat visí pěknej zelenej, až z paty vytaženej. To mi fakt vadilo.
To jsem se rozepsal
Když vidím kolik dá dobrej zvuk práce a jaká je to kolikrát věda, tak před vámi pánové smekám.

Samozřejmě potom poslouchám jak znějí další kapely a udělám si obrázek o panu zvukaři i z druhé strany. Naprostá většina zvukařů má nějaký svůj standart, někteří jsou opravdu machři a bohužel jsou i vyjímky packalové, ale to je život.
Pro příklad jeden takovej pán, nebudu jmenovat (ale západ čech, Sokolovsko), si ze začátku nějak kapelu nastaví a pak už na šavle ani nesáhne, kdyby padaly kameny. Ve vokálu tří hlasů jeden vyjetej až do nebe, zbytek není slyšet a vůbec mu to nevadí. Nebo jsem zažil, že vyjel doprovodnou kytaru a sóla ani zpěv ho vůbec nezajímali. Přesto ho lidi zvou na akce pořád a pořád. Asi je levnej.
Ještě jedna věc mne na festivalech bere. Mikrofony. Jednou jsem se málem na pódiu pozvracel, když jsem přišel na to, že z mikrofonu, do kterého jsem měl zazpívat visí pěknej zelenej, až z paty vytaženej. To mi fakt vadilo.
To jsem se rozepsal
Když vidím kolik dá dobrej zvuk práce a jaká je to kolikrát věda, tak před vámi pánové smekám.
-
Patso
Není Sam čirou nahodou můj spolužák z vejšky? Co Same? Když už se tady někdo zmínil o tom že máš dready.
Martin F. nezvučí špatně. Ale nezvučí ani nejlíp. Abych teda nebyl krutý přímo na něj, asi ne teda ani přímo on ale někdo jiný, kdo s ním dělá.
Nechci nikoho shazovat, nechodím taky za zvukaři ať něco štelujou. Vím, že mi to dělá blbě, proč bych s tímhle otravoval kolegu. Navíc asi všichni víme, že v 60-70% případů je k tomu důvod, proč něco jede špatně, akorát to jaxi od baru není vidět nebo slyšet. Pokud sjetej kytarista urazí z ráfku na přechodu mikrofon, tak by mě mohlo se tlačit přes 300 lidí abych to na poslední dva songy lepil zpátky.
No Same, pokud si to ty, tak si Zeměžlučí hrál, takže bych tvému názoru věřil. Taky bydlím od Flédy kousek, s klukama se vesměs známe. Nad zvukem tam kroutím hlavou už dlouho a celkem veřejně. Ani mne už nemrzí, že to tam hraje jak hraje. Mrzí mne to že spousta lidí tohle bere jako etalon, a to je kravina. Už i proto, že dost lidí z tohodle fóra a od PD jezdí festivaly, a tam to je nesrovnatelně lepší i s přihlédnutím k prostorové akustice.
Nejhorší byla ale zábava v Troubelicích v sokolovně. Úhah, to byl zážitek, zvukař tam zvučil zádama, protože ležel na mixu a nechal se přibližně v oblasti 12té kliky přelešťovat od nějaké místní dojičky. A kliku měl hodně vyjetou
V jednom má ale Martin F. jednoduchou pravdu. S Áčka Céčko neuděláš, ale to už je jiné vlákno.
Martin F. nezvučí špatně. Ale nezvučí ani nejlíp. Abych teda nebyl krutý přímo na něj, asi ne teda ani přímo on ale někdo jiný, kdo s ním dělá.
Nechci nikoho shazovat, nechodím taky za zvukaři ať něco štelujou. Vím, že mi to dělá blbě, proč bych s tímhle otravoval kolegu. Navíc asi všichni víme, že v 60-70% případů je k tomu důvod, proč něco jede špatně, akorát to jaxi od baru není vidět nebo slyšet. Pokud sjetej kytarista urazí z ráfku na přechodu mikrofon, tak by mě mohlo se tlačit přes 300 lidí abych to na poslední dva songy lepil zpátky.
No Same, pokud si to ty, tak si Zeměžlučí hrál, takže bych tvému názoru věřil. Taky bydlím od Flédy kousek, s klukama se vesměs známe. Nad zvukem tam kroutím hlavou už dlouho a celkem veřejně. Ani mne už nemrzí, že to tam hraje jak hraje. Mrzí mne to že spousta lidí tohle bere jako etalon, a to je kravina. Už i proto, že dost lidí z tohodle fóra a od PD jezdí festivaly, a tam to je nesrovnatelně lepší i s přihlédnutím k prostorové akustice.
Nejhorší byla ale zábava v Troubelicích v sokolovně. Úhah, to byl zážitek, zvukař tam zvučil zádama, protože ležel na mixu a nechal se přibližně v oblasti 12té kliky přelešťovat od nějaké místní dojičky. A kliku měl hodně vyjetou
V jednom má ale Martin F. jednoduchou pravdu. S Áčka Céčko neuděláš, ale to už je jiné vlákno.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Patso píše:Nejhorší byla ale zábava v Troubelicích v sokolovně. Úhah, to byl zážitek, zvukař tam zvučil zádama, protože ležel na mixu a nechal se přibližně v oblasti 12té kliky přelešťovat od nějaké místní dojičky. A kliku měl hodně vyjetou![]()
-
Pepíno
K tomuto tématu se nějak hoši nemůžu vyjádřit. Páč jsem furt jen na svejch koncertech se svou partou bedňáků. No a chválit se tady přece nebudu... 
- CharlesBass
- Uživatel

Pepa píše:Taky za mnou takhle přišel kamarádíček kapely neumětelů a že neslyší basu , tak jsem mu dal sluchátka a basu vysoloval - ten jen vyvalil oči a říká "ale vždyď on hraje něco úplně jinýho" . A byl klid.
Úžasné!překladatelskej píše:Jenom netušim, jak se u takovejchdle kapel pozná zmršenej zvuk vod dobrýho. Ať děláš, co děláš, vždycky to zní jako když krkáš vedle bagru...
Ať je to tady OT jaký chce, čtu jej rád
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky 
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři
-
xb
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
jsem si to tady projel jestli me nahodou nepomouvate a docela jsem se pobavil 
Chci se držet tématu, ale taky jedno zklamání, v podstatě nešlo o nejhůře nazvučení koncertu a nebo nejhorší partu, ale šlo o nejhorší zvukařský přístup. A to, měl jsem zajišťovat zvuk na jednom minifesťáku, aby pořadatel přitáhl nějaké lidi pozval jakože velkou kapelu "dneska se říká headliners" Airfair. Přišli mi požadavky, které nebyly přehnané, ale na takový minifest se mi prostě zdá zbytečné tahat monitorovací pult a plno jiných v tomhle případě zbytečností, tak jsem zavolal osobu nejvíce povolanou a to jejich zvukaře. Ten v telefonu pochopil, že holt nejedou do haly, ale do běžného kulturáckého salu maloměstského charakteru, kde budou hrát jenom spiše malé kapely a prostě pochopil ze holt je zbytečné po pořadateli chtít platit dalši opravdu zbytečné výdaje. Tak jsem z telefonního rozhovoru pochopil, že jde o inteligentního o něco staršího chlapa než jsem já, prostě zkušeného borce, který to má v hlavě v pořádku. Den D nastal, fesťáček probíhal v klidecku, začala se chystat kapela. Pořadatel luxusně nachystal časy tak, aby každá kapela měla na připravu 30 minut a hoďku hrála, takže opravdu časovy luxus. Po 15 minutách přípravy one užasné kapely jsem nevydržel a došel na podium a ptaje se kde je zvukař, že bychom to mohli zapojit a že chtěl svoje mikrofony a že je třeba začít něco dělat. Dostal jsem prvni odpovědi. Nevíme, asi je v hospodě, říkám AHA, na můj další dotěrný dotaz, zda přijde, mi kapela přitakala, že je opravdu čas a že pro něj dojdou. Mezitim, jejich podiovy technik-manager začal vytahovat mikrofony (betu 91, i5, a pod) že to asi bude chtit zapojit pro mě neznámy zvukař někam. Mezitím se dopotácelo něco, tedy někdo, úplně naššrot. To něco začalo vykládat že je on, jejich zvukař, samozřejmě jsem si to musel ověřit, ale ano, byl to zvukař. Nebudu sálodlouze povídat, jak tragicky probíhala, připrava, zapojení, zvukovka, ale i koncert. TRAGEDIE. Tragedie je, ze kdyz na sveho zvukare spoleha kapela, manazer a okoli, a on se tak ozere a pak cely koncert doslova posere a jeste si hraje na kinga a skace kolem pultu do rytmu a tanci, a jak je ozraly a netrefuje se na spravne kliky a chvili ti hraje jedna pulka kapely a druha pulka kapely se neslysi a podobne. To je potom tragedie. Doufam ze si to ten kolega cte, a prestane chlastat, alespon na ksefte, byt jede k nam podle nekterych prazaku do asie (Koprivnice).Tohle byla pro me nejhorsi zvukarská spolupráce. S pozdravem.
Trochu z jineho ranku...
Dnes nam volal pan Bartak (Daniel Hulka), kvuli domluvenemu zvuceni. Arogantnim a sprostym tonem nam oznamil, ze na nejake Nexo Geo sere a s InnovaSonem se prece kvuli jednomu koncertu nebude ucit. A ze to stejne hraje nahovno... A u te prilezitosti radeji prijede s nalozenou dodavkou. Ziskavani kseftu pro svuj aparat timhle zpusobem me moc nebere...
Dnes nam volal pan Bartak (Daniel Hulka), kvuli domluvenemu zvuceni. Arogantnim a sprostym tonem nam oznamil, ze na nejake Nexo Geo sere a s InnovaSonem se prece kvuli jednomu koncertu nebude ucit. A ze to stejne hraje nahovno... A u te prilezitosti radeji prijede s nalozenou dodavkou. Ziskavani kseftu pro svuj aparat timhle zpusobem me moc nebere...
- mmachtri
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Rozhodně není sám, viz např. Mr. Pelíšek a G Point Hunters...
Ticho léčí...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
FYLA
nojo, když na něj zkoušíte neznačkovej neriderovej apec pochybnejch kvalit
Úplně ten jeho hlas v telefonu slyším . No a co se pana D.H. týče - s tím jsem měl tu čest jen jednou, a jsou chvíle kdy jsem rád že jsem jen v okresní lize .
Úplně ten jeho hlas v telefonu slyším . No a co se pana D.H. týče - s tím jsem měl tu čest jen jednou, a jsou chvíle kdy jsem rád že jsem jen v okresní lize .
-
knobtweaker
- Uživatel

To víš jako jeho úžasný kopie EAW to hrát nemůže, to je přece jasný
)
-
Luke
"Objevil" jsem nedávno tenhle výtečnej server, tak jsem se rozhodl taky něčím poprvé přispět - tentokráte osobním zážitkem z kladenského klubu Dundee Jam. V prosinci jsme tam s kapelou hráli náš pravidelný vánoční koncert - PA v klubu je myslím docela kvalitní, nikdy dříve tam žádný problém se zvukem nebyl - a nyní nás ale zvučil nějaký starší, asi zaskakující, Pan zvukař a bylo to bohužel utrpení - s kapelou jsme byli od šesti na místě, postavili bicí a komba, zvukař dorazil v 7 a začal svou práci - zjevně místní aparaturu vůbec neznal, kolem půl deváté se mu podařilo konečně zapojit hlavní bedny a propojit je s místním mixpultem a zesilovačem a kolem deváté (kdy měl koncert začít) se mohlo teprve začít se zvukovou zkouškou... při zvukovce se zjistilo, že hlavní bedny nehrajou a celej zvuk jde jen z odposlechů a následovala další 20timinutovka přepojování a pak se konečně podařilo nějak nazvučit a koncert mohl začít...
takže tolik menší nepříjemná zkušenost. Chápu že aparatury se občas od sebe dost lišej, ale přece pokud jako zvukař neznám aparát, tak se klidně domluvim s majitelem klubu a přijedu dřív a nebo si to omrknu v klidu jindy, ať vím co a jak...
Jinak ještě jednou díky všem, co sem na server přispívaj, čtu místní diskuze už druhej den a je to pro mě dost přínosný a zajímavý.
Mějte se
Luke
takže tolik menší nepříjemná zkušenost. Chápu že aparatury se občas od sebe dost lišej, ale přece pokud jako zvukař neznám aparát, tak se klidně domluvim s majitelem klubu a přijedu dřív a nebo si to omrknu v klidu jindy, ať vím co a jak...
Jinak ještě jednou díky všem, co sem na server přispívaj, čtu místní diskuze už druhej den a je to pro mě dost přínosný a zajímavý.
Mějte se
Luke
no ono když ti řekne že má nějaký problém s aparátem který NIKDY ( zřejmě) neviděl tak to nemusí znamenat že jde jenom o prkutinu. Třeba dřív nemohl , nebo předpokládal ( to bych asi taky ) že to bude připravený ,dit je to trvalá instalace -- nevim nikdy sem tam nebyl ale já mám taky dost problému s vlastním PA a to ho znám do "šroubku" když se to sejde je to na pí..u - a co zvuk ? ono začínat akci zvukovkou je ještě hodně luksusní čas ... jednou sem na"zábavovku"Horkyže Slíže čekal hodinu a pull
A&H GLD-80, A&H CQ20B, Soundcraft Ui16, RCF HD32, FBT Ventis 206A, SPL A394
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Nejhůř nazvučený koncert - nejhorší parta zvukařů
Nevíte někdo o co šlo? : http://www.super.cz/clanek/45347-dalibo ... upeni.html" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Návštěvník
Jee myslim, ze s tymto panom som mal tu cest. Koncert mistra K.Gotta. Rider jak prase outboardy, ze by ich kamion neodviezol, dva pulty min. 48in detašovany sklad Klark teknic atd. atd. miestne rentalovky to v danom rozpocte neboli schopne splnit.Fyla píše:Trochu z jineho ranku...
A s cim dovalil p. Bartak? Na kolene stlucene kopie EAW, Yamaha 01V a v racku prosim pekne 1!!! senhaiser ev 100 a 1!!! MD sonny...