odposlechy a zvuk kapely
-
- Reklama
odposlechy a zvuk kapely
Přátelé,ptám se jako totální laik,jen z pozice muzikanta.V naší country kapele disponujeme ozvučením pro malé a střední sály,samozřejmě hrajeme na pidi podiích a rozích různých sálků apod.,takže s akustikou bojujeme na každém rohu.Měl jsem vždy problém jako zpívající kytarista se slyšet a ostatní taky.Postupem času,kdy se měnil kádr kapely se začala kapela obsazovat lidmi,co nejsou hluchý a hlavně se postupně měnil hluk na podiu,konečně se začala tlumit komba,na které hrajeme a už jsme si dokázali i něco během produkce říct a bylo to slyšet..až jsme se dopracovali k tomu,že jsme zjistili,že používané odposlechy /aktivní /2ks nám různě chrčí a prostě už to měli za sebou.Tak se kapelník rozhodl,že je čas koupit nové,přinesl parádní/myslím vzhledově a konstrukčně/pasivní bedny a k tomu externí zesilovač za mix,názvy po mě nechtějte-nevím je.Dobrý,ale tvrdí mi teď se zvukařkou/jeho žena/že odposlechy nemají korekce,že to tak má být...Mě vadí zvuk jako z kyblíku,ikdyž jinak je čistý a nezkreslený.Bedny jsou dřevěné,žádný plast,ale prostě se nesmířím s filozofií,že to tak má být.Samozřejmě,hráli jsme na i na různých podiích,kde to zvučili profíci a byl jsem z toho hotovej,jak ty odposlechy perfektně zní...vůbec tím,že naše zvukařka je laik a víceménně poslouchá kapelníka,který a to bůhví proč miluje zvuk,který je pro mě nepřirozený,tzn. stáhnuté basové frekvence,vyhulené středové a potlačené výšky..taky kvůli tomu máme dost sporů..Nejhorší je ,že protože má jakousi teorii naštudovanou,tak mé argumenty potlačí spousty vaší /zvukařskou hatmatilkou/..Tím,že naše hl.bedny jsou plastové,tak chápu,že se z tím nedá moc zas tak dělat,ale i když stojím samozřejmě až za nimi,tak mě je to nepříjemné..Na zvukové zkoušce před výstupem si to nechám vyrovnat,vylezu si i před bedny,abych se slyšel...ale v průběhu večera mě zas dostanou zpět...no to byl jen postesk,Ctěl bych jen vědět co s těmi odposlechy,jaká je praxe,ať mám argumenty,protože proč bychom my z toho neměli mít dobrý pocit a poslouchat jen tupý monitor...tak jak by jste to řešili?díky za tipy....
-
dovicin
- Uživatel

Re: odposlechy a zvuk kapely
no...v naší cw kapele, kterou jako basák ozvučuji sám (což není ideál) jsme toto vyřešili tak, že kluci prostě respektují to, co nastavím na mixu a vůec v sále já. Dosáhl jsem toho tak, že jsem se jich zeptal, jak to chtějí, nastavil, pustil, doladil a od tý doby je klid. V kapele je vždycky nějaký problém k řešení a je to o komunikaci. Když si to vyříkáte a potlačíte individalismus ke prospěchu celku, udělá to zázraky. Kapelník má bandu vést a ne tyranizovat. Zvukařka by měla slyšet všechny a nejen manžela. Jinak je k ničemu. Mluvte o tom a cestu jistě najdete. K technice jenom tolik, že my čtyři používáme 2 aktivní odposlechy beyma (i když někdy je není ani kam postavit, že?) a jdou do nich zpěvy a akustické nástroje, celkem 6 vstupů. Mám to, myslím, už v ruce a přesto nastavuji šavle a vůbec celej apec pokaždé odznova, protože každý sál a nebo rožek, kde stojíme, je jinej. Přeji hodně zdaru v interpersonální politice kapely a taky krásný hraní.
No odposlechy opravdu korekce samy mit nemusi, je ale dobre mit kazdem kazdem auxu 31p EQ a nastavit je dle prostoru tak aby hraly ciste a pekne, na to staci vzit SM58 do ruky a trochu si pohrat, specialne, kdyz odposlechy nejsou primo staveny na floor rezim. Ale u nejakych RH, Skytec, Omnitronic je to stejne skoro zbytecna prace. Taky to ze je neco ve dreve a neco v plastu nic neznamena, opravdu kvalitni plastova bedna hraje lip nez levna drevena(zkus si nekde poslechnout treba plastovy RCF ART-310A). A to bych rekl bude vas pripad, kdyz pises ze to hraje jak z kybliku. Hraje ten odposlech aspon pekne, kdyz do nej pustite neco dobreho z CD?Dobrý,ale tvrdí mi teď se zvukařkou/jeho žena/že odposlechy nemají korekce,že to tak má být...Mě vadí zvuk jako z kyblíku,ikdyž jinak je čistý a nezkreslený.Bedny jsou dřevěné,žádný plast,ale prostě se nesmířím s filozofií,že to tak má být.Samozřejmě,hráli jsme na i na různých podiích,kde to zvučili profíci a byl jsem z toho hotovej,jak ty odposlechy perfektně zní...
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Odposlechy hrají dobře,dá se to bez /slyšitelného zkreslení/zesílit dokonale,jen prostě mi chybí možnost korekcí...okouknu co je zač ten zesík a ty bedny.Velké co jdou ven si myslím,že tam je psáno GRS,ale tím si nejsem tak jist a jsou plastové.K těm odposlechům jsem se spíš zajímal o to,jaká je praxe,je normální,že údajně kvůli zamezení "zpětné vazby" se pouští do odposlechů,jen čistý zvuk,bez korekcí?Dočetl jsem se zde v návodech,že toto se praktikuje ve studiích,což mě překvapilo,ale teď jde o to,zda si nevymýšlím moc já..Na druhou stranu si říkám,že je to šílený umění dosáhnout dobrého zvuku,ale pokud z odposlechu slyším sbe a ostatní nepřirozeně,tak mě to za chvíli nebaví..Hráli jsme jednou předskokany xindlu x a tam to zvučil místní profík ve venkovním amfíku,já z toho měl takovou radost,že jsem mu neustále děkoval a ten pouštěl do odposlechu zpěvy i s hallem a prostě,tak,jak slyším lidi kolem mě naživo+ ten hall..Pak zvučil je a to byla paráda,každý z nich věděl/i v termínech/co mu tam má přidat,či ubrat a výsledek?Super...Samozřejmě,má pravdu kolega basák,co říká,dohoda je dohoda,ale to u nás nefunguje,protože jak říkám,hlídám si zvukovou zkoušku a uprostřed hraní je to ve starých kolejích..chápu i to,že zvyšujícím okolním hlukem se akustika mění...Ještě jedna otázka,do odposlechů dáváme jen zpěvy a mandolínu,která hraje přímo na mix,ostatní jedeme na komba.a basa má svůj extra aparát.Vše v zájmu abychom se v tom odposlechu vyznali,s tím se dá asi souhlasit ne?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Odposlechy před korekcema nebo za to je otázka, která se tu už probírala. Já osbně je mám až za korekcema, ale může se najít nějaký zpěvák, který chce slyšet svůj hlas neupravený. Je tu několik faktorů, kde s některýmy se v základu moc dělat nedá.
1. Samotný zpěv, pokud je zpěv v pohodě a nemusí se na něm nic "opravovat" je to lepší.
2. Vhodnost a kvalita mikrofonu
3. Důležitá věc, v případě odposlechu "za korekcema", kde je jeden vstup jak pro monitory tak výstup do předních beden, záleží na nastavení a vyvážení aparátu, pokud ti hrajou přední bedny jinak než monitory, může se stát, že vpředu bude zvuk super, ale do monitoru půjde divně, protože korekce jsou společné. Řešením, může být pokud máte volný vstupy na mixu signály mirofonů rozdvojit a jednu šavli pouštět dopředu a z druhý jen do monitoru,tam si pak můžeš nastavit jiný korekce. Další věci jsou pak výstupní equalizéry (nejlépe 31p) hlavně na monitory a to nejen na dorovnání vyváženosti zvuku, ale hlavně na vychytání problémových (vazbících) frekvencí.
4. Co se týká hallu, tak já osobně ho do odposlechu nedávám, dával jsem jej jen do in-earů, ale tam to je potřeba kvůli orientaci.
Tím se dostávám oslím můstkem ke koncertu s Xindl X, to určitě nebylo na malém krcálku ale na velkém pódiu, možná i se sidefilama (monitorové bedny po stranách pódia kde hraje to co zepředu), kde nejsou tak velké problémy s vazbou, vůbec venku, kde se to nemá kde odrážet. Narozdíl od toho, když se postavíte v hospodě do rohu a ještě s nízkým stropem, tak se to tam mlátí všechno.
Snad jsem to napsal trochu srozumitelně, když ono je toho tolik a shrnout to do pár vět
.
1. Samotný zpěv, pokud je zpěv v pohodě a nemusí se na něm nic "opravovat" je to lepší.
2. Vhodnost a kvalita mikrofonu
3. Důležitá věc, v případě odposlechu "za korekcema", kde je jeden vstup jak pro monitory tak výstup do předních beden, záleží na nastavení a vyvážení aparátu, pokud ti hrajou přední bedny jinak než monitory, může se stát, že vpředu bude zvuk super, ale do monitoru půjde divně, protože korekce jsou společné. Řešením, může být pokud máte volný vstupy na mixu signály mirofonů rozdvojit a jednu šavli pouštět dopředu a z druhý jen do monitoru,tam si pak můžeš nastavit jiný korekce. Další věci jsou pak výstupní equalizéry (nejlépe 31p) hlavně na monitory a to nejen na dorovnání vyváženosti zvuku, ale hlavně na vychytání problémových (vazbících) frekvencí.
4. Co se týká hallu, tak já osobně ho do odposlechu nedávám, dával jsem jej jen do in-earů, ale tam to je potřeba kvůli orientaci.
Tím se dostávám oslím můstkem ke koncertu s Xindl X, to určitě nebylo na malém krcálku ale na velkém pódiu, možná i se sidefilama (monitorové bedny po stranách pódia kde hraje to co zepředu), kde nejsou tak velké problémy s vazbou, vůbec venku, kde se to nemá kde odrážet. Narozdíl od toho, když se postavíte v hospodě do rohu a ještě s nízkým stropem, tak se to tam mlátí všechno.
Snad jsem to napsal trochu srozumitelně, když ono je toho tolik a shrnout to do pár vět
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
myslím, že se v tom motáme a odpovědi na otázky zbytečně "zesložiťujeme"
Reve např. píše: "je normální,že údajně kvůli zamezení "zpětné vazby" se pouští do odposlechů,jen čistý zvuk,bez korekcí?"
- samozřejmě to je nesmysl a pravda je přesně opačná: monitory se ekvalizují kvůli vazbě, je-li čím. V hodně nepříznivé situaci může být smutným výsledkem, že je zvuk z nich tupý (jsou vyřezány zajímavé frekvence). Ale v běžné praxi není problém dosáhnout kompromisu, tedy líbivého zvuku z odposlechu a současného potlačení vazby
pomíjím (ne)kvalitu odposlechů, ale i ta se dá do jisté míry ekvalizací dorovnat
další věc:
- hlavní bedny, alias zvuk ze sálu, zní samozřejmě muzikantovi na pódiu jinak než posluchači v sále, míra degradace záleží na mnoha činitelech, ale už to, že stojíš za reprem, které má primárně hrát dopředu (a v lepším případě je zvuk dozadu ještě nějak tlumen) + odraz ze sálu znamená, že slyšíš zcela něco jiného, než posluchači v sále (minimálně jsi obrán o výšky + přidej si zpoždění...)
to jen k tomu popsanému pocitu z pódia
tím ale nevylučuji, že zvukař(ka) může oproti zvukovce, kde se ti to líbilo, postupně pomrvit zvuk do sálu tak, že to i tam zní hrozně
- hall někdo do odposlechu chce a někdo ne, je to na účinkujícím, zda si o něj řekne. technicky nebývá problém přidat efekt do odposlechu
- "eště jedna otázka,do odposlechů dáváme jen zpěvy a mandolínu,která hraje přímo na mix,ostatní jedeme na komba.a basa má svůj extra aparát.Vše v zájmu abychom se v tom odposlechu vyznali,s tím se dá asi souhlasit ne"
podle libosti - jsou kapely, kde chce každý něco od každého a jsou jiné, kde se posílá jen zpěv... Takže opět individuální řešení. Osobně mám rád (a určitě nejen já), pokud si kapela dokáže na pódiu vytvořit obdobné podmínky, jako má ve zkušebně, kde má málokterá k dispozici odposlechy
jinak co píšou předřečníci je pravda, výše napsané jsem jen vytrhnul a zjednodušil
doporučuji vážnou promluvu s kapelníkem a alespoň jednou si pozvat někoho, kdo to nakroutit umí. Zvukařka se evidentně má co učit a není-li blbá, bude za to ještě vděčná.
Reve např. píše: "je normální,že údajně kvůli zamezení "zpětné vazby" se pouští do odposlechů,jen čistý zvuk,bez korekcí?"
- samozřejmě to je nesmysl a pravda je přesně opačná: monitory se ekvalizují kvůli vazbě, je-li čím. V hodně nepříznivé situaci může být smutným výsledkem, že je zvuk z nich tupý (jsou vyřezány zajímavé frekvence). Ale v běžné praxi není problém dosáhnout kompromisu, tedy líbivého zvuku z odposlechu a současného potlačení vazby
pomíjím (ne)kvalitu odposlechů, ale i ta se dá do jisté míry ekvalizací dorovnat
další věc:
- hlavní bedny, alias zvuk ze sálu, zní samozřejmě muzikantovi na pódiu jinak než posluchači v sále, míra degradace záleží na mnoha činitelech, ale už to, že stojíš za reprem, které má primárně hrát dopředu (a v lepším případě je zvuk dozadu ještě nějak tlumen) + odraz ze sálu znamená, že slyšíš zcela něco jiného, než posluchači v sále (minimálně jsi obrán o výšky + přidej si zpoždění...)
to jen k tomu popsanému pocitu z pódia
tím ale nevylučuji, že zvukař(ka) může oproti zvukovce, kde se ti to líbilo, postupně pomrvit zvuk do sálu tak, že to i tam zní hrozně
- hall někdo do odposlechu chce a někdo ne, je to na účinkujícím, zda si o něj řekne. technicky nebývá problém přidat efekt do odposlechu
- "eště jedna otázka,do odposlechů dáváme jen zpěvy a mandolínu,která hraje přímo na mix,ostatní jedeme na komba.a basa má svůj extra aparát.Vše v zájmu abychom se v tom odposlechu vyznali,s tím se dá asi souhlasit ne"
podle libosti - jsou kapely, kde chce každý něco od každého a jsou jiné, kde se posílá jen zpěv... Takže opět individuální řešení. Osobně mám rád (a určitě nejen já), pokud si kapela dokáže na pódiu vytvořit obdobné podmínky, jako má ve zkušebně, kde má málokterá k dispozici odposlechy
jinak co píšou předřečníci je pravda, výše napsané jsem jen vytrhnul a zjednodušil
doporučuji vážnou promluvu s kapelníkem a alespoň jednou si pozvat někoho, kdo to nakroutit umí. Zvukařka se evidentně má co učit a není-li blbá, bude za to ještě vděčná.
jj.lidi díky,jen mě utvrdilo to,že vůbec nebude na škodu si něco naštudovat,než pořád brečet,vaše reakce jsou velmi zajímavé a postupně bude třeba se nad každou věcí zamyslet...a jen mě to víc utvrdilo v tom,že člověk,který dobře zvučí musí být jak technik,tak asi i muzikant,ale hlavně musí přemýšlet a znát to s čím dělá...my měli asi před rokem člověka co nám aspoň-promiňte ten výraz"sfázoval-sjednotil bedny,kabely,páráky" a vyradil co a jak ohledně technických zapojení o což se jako elektrikář pokouším starat,aby síla byla aspoň bezpečná a slabčárna v trochu dobrém stavu,tím nám vymizeli různé brumy,zkoušel jsem vylepšit bezpečnost ještě proudovými ochranami a kvalitu filtry,ale to jsem narazil,prouďák nám několikrát při hraní vybavil,právě asi kvůli filtrům na síle,tak už je pryč,ale co se týče zvuku,budu asi studovat.Jen mi ještě doporučte literaturu,tady jsem viděl na foru něco od p. Vlacha,jenže má víc vydání,takže to poslední?A díky všem,ať vám to všem dobře hraje a nepíská:):)
-
Martin Korf
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No v současné době seženeš asi jen tu nejnovější, zbytek rozprodán
.
Patrně máš na mysli : Václav Vlachý - Praxe zvukové techniky z Muzikusu 3.vydání - 296 str.
Zvukař Gustav )
Zvukař Gustav )
jj,díky,špatně jsem si načetl jméno...tak tím asi začnu..
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já bych asi jen tolik.....
1. Zcela zásadní problém spatřuji v rohu místnosti, kde převážně hrajete. Stojíte namačkání na sobě, PA bedny u hlavy. Mnohdy neřešitelné, vykřesat z jakéhokoliv byť super aparátu rozumný odposlech. Není pódium, jako pódium.
2. Apriory pokud je kvalitní celý řetězec, rozuměj nástroje, vokály, mikrofony, kabely, mix, odposlechová bedna s koncem, akusticky rozumný prostor na pódiu, korekce na odposlechové cestě vcelku není potřeba.
Na druhé straně, bez 31pásmového graf. ekvalizéru na odposlech. cestu bych asi už nikdy nevyrazil nic dělat.
3. Zvukař v kapele je bůh .....
Ale musí vědět co dělá.
1. Zcela zásadní problém spatřuji v rohu místnosti, kde převážně hrajete. Stojíte namačkání na sobě, PA bedny u hlavy. Mnohdy neřešitelné, vykřesat z jakéhokoliv byť super aparátu rozumný odposlech. Není pódium, jako pódium.
2. Apriory pokud je kvalitní celý řetězec, rozuměj nástroje, vokály, mikrofony, kabely, mix, odposlechová bedna s koncem, akusticky rozumný prostor na pódiu, korekce na odposlechové cestě vcelku není potřeba.
Na druhé straně, bez 31pásmového graf. ekvalizéru na odposlech. cestu bych asi už nikdy nevyrazil nic dělat.
3. Zvukař v kapele je bůh .....
Ale musí vědět co dělá.
jj,pravda ve všech bodech,to jsem potřeboval slyšet a s 3.bodem souhlasím,ikdyž my mu dodáme,aby měl co míchat:):)
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jasně že zvukař míchá, co mu dodáte. Vy musíte dodat kvalitně odvedenou práci. On to musí kvalitně sejmout a z výsledným mixem jde na trh on.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Odporovat můžeš.
Můžeme tomu raději říkat polemizovat.
Můžeme tomu raději říkat polemizovat.