Jaký digitální mix pořídit do studia?

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

Ahoj, mohl by mně někdo napsat jaké jsou klady a zápory dvou mixů - YAMAHA 02r a TASCAM DM-24? Jaké máte s těmito kousky zkušenosti? Chci si koupit digi mix do studia, akorát přemýšlim který se na to víc hodí.
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Na obou jsem v ruznych studii pracoval.. 02R dokonce vlastnim. Ale pouzivam ji pro monitoring behem live zaznamu. (3x adat, Alesis HD24...)

1] Rozmysli si, proc bys mel mit takovyto digital ve studiu? Dnes uz to preci neni potreba. Nic extra tim neziskas.

2] Oba pulty se jiz nevyrabi. Tzn. Uvedom si, ze budes kupovat treba i 10 let stary pult.

3] Napis na co to presne potrebujes a muzu napsat postrehy z praxe..

V.
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

Chci hlavně tím ovládat DAW a také kvůli routingu. Zajímalo by mě jak tyto mixy komunikují s DAW, v kterém jsou lepší preampy a jak jsou na tom efekty - především dynamika...?
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

1] ovladani DAW
No je potreba si uvedomit, ze ovladat DAW pres tyto pulty neni uplne to ono. Jsou to starsi kusy, takze neni jednoduche to nastavit. Navic to bude umet tak savle a mozna solo, mute..

Ta yamaha, pokud je to novy firmware ma nastavovani pro ovladani Protools, ale nikdy me to nenapadlo delat, takze osbne jsem to nezkousel.

Navic to nema dotykove kliky. Tzn. Michani s tim je dost nekomfortni. To je lepsi si koupit treba Euphonix.

2] Preamy.. No nejsem takovy ten stoura, co porovnava preampy pod mikroskopem (myslim, ze na vyslednym zvuku se podileji podstatnejsi veci od rukou muzikanta, hlasu herce, zpevaka, aranze, nastroje, zvukare...) Tzn. U yamahy jsem nemel nikdy pocit, ze by preamp vybocoval na jednu nebo druhou stranu.

U tascamu me stvalo, ze ma debilne udelany prubeh gainu. Na potenciometru staci pohnout ke konci o setinu milimetru a ma to podstatny vliv na zesileni.

Jinak Yamaha mi prisla jako mnohem vice podstiveji udelany pult. Ja mam tu Yamahu asi 15 let starou a vse funguje tak jak ma.

U Tascamu podobne stareho se projevilo: Odesel LCD (coz pry neni az tak neobvykle), u jdenoho kanalu odesel vstupni preamp, kliky lehce sifruji (hledaji pozice),
Ale taky ten Tascam je nizsi rada nez Yamaha 02R. Myslim, ze Yamaha byla cenova relace cca 300k a Tascam 150k.

Jinak routing samozrejme pres nej jde delat bez problemu.

V.
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

No porad moc nerozumim, jak to chces pouzivat. Trochu mi pripada, ze mas v umyslu pouzivat pult dle stare koncepce, kdyz jeste nebyly DAW. (michat pres stul)

Na co jinak potrebujes efekty?

Jinak dynamika nic moc. Ja pouzival lehce kompresor pri toceni. Ale to byly treba dabingy a tam jsem potreboval snizit dynamiku hercova porjevu, abych se pri mixu z toho nezblaznil.

Jinak ta yamaha jde sehnat se specialni kartou, kde jsou TC efekty. Ty zni pekne. Ale spotrebuje Ti to dva sloty v putlu.

V.
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

Chtěl bych mět i externí efekty, proto chci mix..

Ten tascam dotykové fadery má, ne?
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Tascam dotykove fadery ma, ale nevim, jestli umi vysilat tento stav do MIDI. To by chtelo vyzkouset.

Externi efekty muzes mit i bez pultu. (Zapojit jako aux v Protools na fyzicky vystup a vstup)

V.
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

Ano, já vím, akorát se mi to přes mix zdá pohodlnější... to se mně právě líbí na tom tascamu že tam má pro efekty čtyřikrát insert a return..
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Byt Tebou, tak si to jeste poradne promyslim. Dnes mas ve svete DAW tolik kvalitnich pluginu pro efekty, ze nevim proc bys mel kvuli tomu porizovat pult atd.

Navic jak to pak vyresis s automatizaci? Co kdyz neco smichas a pak se k tomu budes chtit vracet...

Jinak Tascam i Yamaha maji myslim stejne auxu (6 plus 2 pro interni efekty).

A to si chces koupit 4 efekty a pres ty delat Hall atd.?

Pro zajimavost, co si chces koupit za zarizeni?
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

ta yamaha má 8 auxů, tascam 6 auxů + 4insert-return.

Chci si nejprve koupit levnější behringer TUBE COMPOSER T1952 a potom nejspíš ART PRO VLA II. Chtěl bych externě mět akorát lampové kompresory a gate, zbytek udělám v DAW.

nevím, mě se to tak zdá dobré řešení, co bys mě poradil ty? Koupit zvukovku a kontroler?
Fyla
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Fyla »

Taky si myslim, ze dnes jde o prezitek. Pokud se nejedna o opravdu dobry kousek hardwaru (ssl atd..), bude ti to spis praci pridelavat. Pult v nicem nepomuze a naopak zpomali a zkomplikuje workflow. Ve zminovanych hardwarovych insertech nevidim zadny prinos. Za 10 000Kc se dnes da koupit plugina, ktera splni ucel minimalne stejne dobre - a navic usteris DA-AD prevod a muzes automatizovat. Co se tyka faderu, jednoznacne bych koupil avid artist mix.
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Ja Ti tak trosku rozumim.

Kdyz jsem si stavel prvni studijko (asi 6 let zpet), tak jsem take touzil po tom mit O2R. Ale postupem casu jsem proste musel prejit na dnes beznou praxi a to kontroler a pluginy.

To Ti ale neuzavira cestu pouzivat pak nejaky HW kvalitni efekty. Kdyz budes mit zvukovku, ktera ma dostatek vstupu a vystupu, tak digitalne si muzes neroutovat vse dle potreby.

Nejdrive jsem take delal nejake veci outboard, ale pak mi to jen pridelavalo starosti. Od nataceni gateovanych bicich pres mirnou kompresi vstupu az po cisty signal a vse dodelavany v DAW.

Nejdrive jsem napriklad tocil do RME Hammerfallu, takze jsem mel 3x ADAT. A ten digital mi slouzil i jako ADDA prevodnik. Navic jsem pres nej mohl michat sluchatka bez latence do ruznych vystupu, coz slo velmi rychle.

Pokud chces michat klikama, tak kup ten Euphonix (dnes uz Avid) artist mix a pak pluginy do DAW. Muzes mit mix, ktery Ti bude predzesilovat a pak posilat do zvukovky. Zalezi jaky koncept chces.

Jakou zvukovku to zalezi kolik potrebujes vstupu, jestli budes pouzivat ten mix a staci Ti tedy linky nebo chces jit jako ja cestou ADAT...

Vse ma nejake vyhody a nevyhody.

A jestli chces kupovat mix jen kvuli Behringer compresoru (nebo ART) tak se na to vyprdni. I ten kompresor bych byt Tebou nekupoval a nechal si penize napr. na ten Artist mix.

V.
srot55
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od srot55 »

Tak nakonec dám na vaše rady, budu asi kupovat zvukovku Focusrite Liquid Saffire 56 a k ní ještě předzesilovače Presonus DigiMax d8. Časem koupím ten AVID kontroler.
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Jo spravna volba.. (-:
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“