Citronic PPX 1600 (zkušenosti?)

Výkonové, sluchátkové, předzesilovače...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od CharlesBass »

No a je to tady :D Ačkoli tuto značku nikomu veřejně nedoporučuji, včera jsem tento zesilovač získal. Je naděje, že tento model bude aspoň trochu vzdálen pověsti této značky, nebo že se jedná o něco jiného?

Váží to 35Kg, má to dva toroidy, pět párů tranzistorů na kanál a poměrně solidní výkon...

Obrázek

http://atelierhelena.rajce.idnes.cz/Citronic_PPX_1600" onclick="window.open(this.href);return false; - fotky ještě před vyfoukáním pavouků a prachu...

Má s tímto strojem někdo servisní či praktické zkušenosti?

Chtěl bych to používat na SW a to po jednom B&C 18PS76 600W 8 Ohm na kanál, v BR ozvučnici. Jde o to, jestli se to vyplatí nechat servisovat (třeba oproti koupi RMX1850HD) - zkontrolovat zdroj -softstart, jestliže to nějaký má ( vyhazuje to jistič :) ) zkontrolovat filtraci, prostě, aby byl v pořádku. Jediná zatím shledatelná závada je blbě fungující potenciometr gainu na druhém kanále, kde na 0 kanál nějak hraje, cca uprostřed je ticho a na konci to hraje (možná) tak jak má, naplno.

Já právě nenašel skoro žádný info či názor ... v čj ne a v cj nic moc ... mimo tedy špíny na současné modely v produkci této firmy. Vím, je to low-end. Ale tenhle zes mi připadá teda poctivější... něco v duchu Tesla AZK222, Teson, atp :)
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
A drze se deroucí do vyššího levelu sorty podivínů říkající si zvukaři :-)
CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Jen dotaz pro představu, mám to zatím jen půjčený, kolik peněz pro představu bych za to měl maximálně dát? Třeba jetej QSC RMX 1850HD by se se štěstím dal koupit za 6-7tis. Výkonově by byl podobný - až na váhu (15kilo je sakra rozdíl :D ) a invenčnější architekturu ... co mu za to mám nabídnout? já bych řekl, že 4000?
Basista zajímající se značnou měrou o zvuk, tedy i samozvučení a jeho následky :lol:
Jiriczek
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jiriczek »

Začni na míň :-D
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Asi jo :) Když on není blbej ;) Spíš naopak, v racku má 3x QSC řady PL a jeden RMX 2450 :)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Jak už jsem napsal na Prodancu, je to vynikající stroj, při pravidelném čištění absolutně bezporuchový, ale pro jistotu bych si zjistil, kdo na Citronic drží servis, nebo jestli je tu nějaký výhradní dovozce. Zhruba v polovině devadesátých let jsem trápil dva kusy PPX1600 spolu s mixpultem SM650 šest dní v týdnu celých 11 let a neporouchal se ani jeden.
Zesilovače Citronic řady PPX mají na koncovém stupni osazeny dost nesnadno nahraditelné speciální mosfety. Znám se s člověkem, který fungoval jako servisní technik firmy MAX Zlín, který byl tehdy výhradním dovozcem značky Citronic do ČR.
Jmenuje se Ing. Petr Hanko, servis má v areálu opravny nákladních automobilů a autobusů ve Zlíně-Loukách. Mohu se ho zeptat, jaká je v případě nějaké nehody opravitelnost těchto strojů. Konstruovány jsou zatraceně poctivě, protože i přes zapnutý 40Hz subsonic filtr na pultu byly za dva roky membrány reproduktorů v subbasech jako hadr na podlahu:-)
CharlesBass
Uživatel
Uživatel

Díky sinclaire za info, přesně tohle jsem potřeboval slyšet. Těch max 7tis je nereálných, jak jsem psal, za tuto cenu bych časem sehnal to QSC lehčí o 15kg. Zatím mě ta váha vyloženě netrápí, při dvou kusech už by bylo těch 70kilo zásadních :) Nabídl jsem mu čtyři tisíce, dle fotek výše (viz odkaz) je víc než "ani moc omlácený" s tím, že stejně budu muset investovat do nějaké kondiční prohlídky - nesvítící dioda power, nespolehlivé gainy, při zběžném pohledu na součástky jsem tam asi zahlédl i nějaký ten odpor tesla ... takže by to podle mě bylo potřeba všecko prozměřit, atp.. Typ tranzistorů zjistím, jakmile to znova otevřu.

Jen pro zajímavost: na eBay jsem našel nějaké nové-nepoužité díly, konkrétně díly předního panelu, jen mřížka větráku by vyšla na cca 600 kč :D Tak tam nechám asi tu prasklou ;)
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Charlesi, ty QSCčka na tyhle stroje nemají ani omylem, ty PPXy jsou skutečně dost poctivě konstruované a předimenzované. Chrastící potenciometry gainů jsou vysloveně způsobeny průnikem prachu dovnitř tlakem ventilátorů - stačí nahradit potenciometry Tesla TP190, které jsou hermetické a už se nikdy nic podobného opakovat nebude. Za poměrně dlouhou dobu, co se "hrabu" v elektroakustice jsem nepotkal spolehlivější stroje a to jsme jim kolikrát dávali pěknou sodu, když se pařilo v klubu do pěti do rána. Nemalou zásluhu na tom má velmi účinný limiter, vestavěný v pultu Citronic SM650, kterýžto limiter lze "pojistit" třemi jumpery uvnitř pultu, aby zvenku tlačítkem nešel vypnout. Limiter v pultu byl navíc regulovatelný, takže to bylo celé nastaveno na hranu clipu koncáků a bezesporu to zachránilo spoustu reproduktorů, zvláště pak, když se do klubu jako host přišel předvádět nějaký blbeček-moderátor z nějakého rádia.
Jsou to tvrdé a velmi výkonné koncáky s obrovským špičkovým výkonem, který ale opravdu bylo nutno omezit tím limiterem, protože bychom v osmi satelitech a čtyřech subbasech měnili reproduktory jako na běžícím pásu - tehdy to byly ty nejvýkonnější Beymy, co se daly koupit.
Poměrně dobře a za přítomnosti zkušeného odborníka bych ten stroj detailně prohlédl-jestli tam někde byly odpory Tesla, tak pravděpodobně v softstartu, nikde jinde. Schémata určitě půjdou někde vygooglit, i já jsem někde zapojení PPX1600 měl, ale nemůžu to najít, vím jen, že v koncovém stupni byly nějaké atypické mosfety řady BUZ.
sinclair
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair »

Omlouvám se za mystifikaci, je to už dlouho...nejsou to mosfety řady BUZ, ale bývalé Hitachi 2SK176/2SJ56, jsem si ale jist, že v případě nějaké nehody by šly bez větších potíží nahradit tranzistory BUZ901/BUZ906 k dostání u Farnella. Schémata jsem našel pouze k modelům PPX450, PPX900 a PPX1200, dvanáctistovka bude šestnáctistovce velmi podobná až na větší transformátory, větší kapacity a větší počet paralelně řazených mosfetů v koncovém stupni.
sinclair
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair »

http://sweb.cz/servisdok/CitronicPPX1200.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Odpovědět

Zpět na „Zesilovače“