Technika náběru malého sboru + sóla
-
- Reklama
Delší dobu řeším, hledám a zkouším, jak nejlépe nabrat malý sbor - např. cca 8 pěvců.
Pokud by šlo jen o jejich sborový zpěv, řešil bych to nejlépe 2x mic XY, případně 1x mic koulí.
Sborový zpěv nabraný jako XY má pro mne zvukově všechny přednosti, které oceňuju, zejména "jednotný akustický prostor". Zní to přirozeně.
Problém je, pokud do toho vstoupí sóla, ještě hůř, pokud v rámci jedné písně se na tom sóle vystřidají všichni pěvci.
Zvuk sóla je pak přirozeně trochu ambientní - a tu už se mi moc nelíbí.
Řešením by mohlo být nenabírat sboreček jako XY, ale každému dát svůj mic, který tímto bude více "kontaktní". Jenže se tím připravím o výše citované výhody XY. Zvuk už nevyzní tak přirozeně.
Napadlo mě oba způsoby propojit, stavě 2x mic do XY a po 1x ke každému na sóla. Vzhledem k fázovým posunům by pak ale bylo nutné prostřihávat záznam tak, aby šel signál z XY při hromadném zpěvu (a sólové mic byly zamutované) a při sólech naopak (zamutovat XY a mic žijící z přeslechu). Otázkou je, co se stane s barvou každého konkrétního hlasu. Předpokládám, že se bude měnit natolik, že ani tento způsob nebude ideální.
Nemá někdo zkušenost?
Pokud by šlo jen o jejich sborový zpěv, řešil bych to nejlépe 2x mic XY, případně 1x mic koulí.
Sborový zpěv nabraný jako XY má pro mne zvukově všechny přednosti, které oceňuju, zejména "jednotný akustický prostor". Zní to přirozeně.
Problém je, pokud do toho vstoupí sóla, ještě hůř, pokud v rámci jedné písně se na tom sóle vystřidají všichni pěvci.
Řešením by mohlo být nenabírat sboreček jako XY, ale každému dát svůj mic, který tímto bude více "kontaktní". Jenže se tím připravím o výše citované výhody XY. Zvuk už nevyzní tak přirozeně.
Napadlo mě oba způsoby propojit, stavě 2x mic do XY a po 1x ke každému na sóla. Vzhledem k fázovým posunům by pak ale bylo nutné prostřihávat záznam tak, aby šel signál z XY při hromadném zpěvu (a sólové mic byly zamutované) a při sólech naopak (zamutovat XY a mic žijící z přeslechu). Otázkou je, co se stane s barvou každého konkrétního hlasu. Předpokládám, že se bude měnit natolik, že ani tento způsob nebude ideální.
Nemá někdo zkušenost?
Který případ myslíš? Sólo je opravdu sólo, nebo s ním zpívá v podkresu sbor?
Pokud je sólo opravdu sólo, tak jsem nahrál sbor s XY nebo AB i se sóly, která se pak nepoužila (vystříhala) a zvlášť nazpívala na jeden mic.
Pokud byl v podkresu sbor, tak jsem stejně nejdřív nahrál celý sbor a sóla se dozpívala.
Ale když jsem umělcům ukázal možnost nahrát sbor několikrát přes sebe, tak pořád chtěli těch asi 40 hlasů
Pokud je sólo opravdu sólo, tak jsem nahrál sbor s XY nebo AB i se sóly, která se pak nepoužila (vystříhala) a zvlášť nazpívala na jeden mic.
Pokud byl v podkresu sbor, tak jsem stejně nejdřív nahrál celý sbor a sóla se dozpívala.
Ale když jsem umělcům ukázal možnost nahrát sbor několikrát přes sebe, tak pořád chtěli těch asi 40 hlasů
Sólem myslím zpěv jednotlivce.
Nechci uměle dublovat hlasy.
Když se sóla dozpívají později, tak:
a) možná ztratí "drajv", elán, který je na place
b) barva hlasu ze společného zpívání je úplně jinde, než pak v sóle
Nechci uměle dublovat hlasy.
Když se sóla dozpívají později, tak:
a) možná ztratí "drajv", elán, který je na place
b) barva hlasu ze společného zpívání je úplně jinde, než pak v sóle
Tohle je v těhle žánrech, ale normální, běžná praxe. Zrovna dneska jsem poslouchal Vltavu.KamilV píše:Problém je, pokud do toho vstoupí sóla, ještě hůř, pokud v rámci jedné písně se na tom sóle vystřidají všichni pěvci.
Renesanční píseň v provedení zpěv a asi citera. A té ambience, dozvuku, prostoru tam bylo fakt hodně.
Jenže pak jsem si uvědomil, že tohle není styl, kdy mixuješ vokál do prostřed a komprimuješ co to jde.
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud jsou to dobri solisti, tak i ze sve pozice ve sboru zaberou a to solo v tech XY nebude slaby. Bude slyset, ze je z vetsi dalky, ale tak to proste byva a zni to prirozene.
Kdybys to chtel neprirozene, tak samozrejme se da dat kazdemu solistovi i mikrofon a pak to vymichat tak, ze ten mikrofon vyjedes jenom pri sole, ale XY tam nechas taky. Pokud je to a capella, tak by to s ustrihnutymi XY znelo dost podivne. Jestli k tomu hraje kapela, tak by to mozna slo.
Kazdopadne ty solove mikrofony zpozdit vzdalenost k XY a taky je trochu frekvencne orezat (hipass, lopass), at to v kombinaci s tim XY zni prirozene.
Kdybys to chtel neprirozene, tak samozrejme se da dat kazdemu solistovi i mikrofon a pak to vymichat tak, ze ten mikrofon vyjedes jenom pri sole, ale XY tam nechas taky. Pokud je to a capella, tak by to s ustrihnutymi XY znelo dost podivne. Jestli k tomu hraje kapela, tak by to mozna slo.
Kazdopadne ty solove mikrofony zpozdit vzdalenost k XY a taky je trochu frekvencne orezat (hipass, lopass), at to v kombinaci s tim XY zni prirozene.
Pokud je solista jeden, co ho vzit shotgunem?
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... pres hlavuexxxi píše:Pokud je solista jeden, co ho vzit shotgunem?
Jinak pokud si to muzes vzhledem k prostoru dovolit a nevyzadujes striktne mono kompatibilitu, rozhodne bych zacal dvojici vzdalenych kouli. Pouziti kardioid je strasny nesvar a lide si neuvedomuji jake ma obrovske nevyhody proti koulim. V idealnim pripade nativni koule (ne prepinatelne).
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Technika náběru malého sboru + sóla
Při náběru na dvojičku ale právě narážím na ambientnost sólisty.
Nakonec se mi nejvíce líbilo řešení, kdy má každý pěvec svůj majk a společně je beru na XY (tu dvojičku pak už jen přimíchávám pro větší spojitost).
Fázově to dopadlo dobře, v monu nic výrazně nechybí.
Nakonec se mi nejvíce líbilo řešení, kdy má každý pěvec svůj majk a společně je beru na XY (tu dvojičku pak už jen přimíchávám pro větší spojitost).
Fázově to dopadlo dobře, v monu nic výrazně nechybí.
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Safa: A jaky je rozdil mezi nativni a prepinatelnou kouli? Muzes to nejak vysvetlit?
(Vim, co tim mas namysli, ale nevim v cem by mel byt rozdil krome toho, ze to budou asi jine modely mikrofonu).
(Vim, co tim mas namysli, ale nevim v cem by mel byt rozdil krome toho, ze to budou asi jine modely mikrofonu).
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Muzu. Klasicka nativni koule je mikrofon s jedinou a sice tlakovou vlozkou. Mikrofony s prepinatelnou charakteristikou (prepinatelne na smerovost koule) jsou slozene ze dvou vlozek, v dnesni dobe v drtive vetsine pripadu ze dvou kardioid (tedy ze dvou tlakove gradientnich vlozek).jardatop píše:Safa: A jaky je rozdil mezi nativni a prepinatelnou kouli? Muzes to nejak vysvetlit?
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,