Funkce OVERDUB u ZOOM a TASCAM rekorderů

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Funkce OVERDUB u ZOOM a TASCAM rekorderů

Příspěvek od Diogenes »

Potřebuji nejprve na jednu stopu nahrát kytaru a postupně na další stopy dohrát třeba zpěv, basu nebo perkuse.

Také bych byl chtěl, aby každý nahraný nástroj byl na samostatné stopě (v samostatném souboru) – abych později v počítači mohl s jednotlivými stopami dále pracovat.

Řeší toto funkce overdub, kterou mají rekordéry ZOOM a TASCAM?

Máte někdo ZOOM H4n, ZOOM H5n nebo TASCAM DR40 (a podobné) a postupně nahráváte nástroje tak, jak jsem popsal?

Předem děkuji za vaše odpovědi. :)
maro
Uživatel
Uživatel

Re: Funkce OVERDUB u ZOOM a TASCAM rekorderů

Příspěvek od maro »

tak to ti moc neporadím, ono hlavně se neumím představit dělat vícestopy záznam na "diktafon". Osobně sem k tomu účelu používal buď yamaha aw16g nebo v poslední době pc + steinberg ur22
Listen... and enjoy the sound
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Diogenes »

Přikládám schéma, jak bych si to představoval. V tomto případě jde o Zoom H5n ale existují i mnohem lepší rekordéry.
3steps.png
Tyhle lepší nahrávače funkci Overdub mají, ale mě jde o to, aby ta funkce fugovala jako na mém obrázku - aby každý nový nástroj byl na samostatné stopě (v samostatném souboru).

Proto potřebuju radu někoho, kdo podobný přístroj má, aby to vyzkoušel a případně potvrdil - před tím než si takovéhle nahrávadlo někde objednám.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ono by fakt stačilo kouknout se do manuálu, jak OVERDUB u těhle věcí funguje. A bylo by z drtivé většiny jasno 8)

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Diogenes »

pavlii, manuál jsem samozřejmě četl (z něj jsem i použil obrázek pro své vysvětlovací schéma viz. výše) , ale z toho manuálu mi nevyplývá, jestli použitím té funkce získám soubor, který bude obsahovat pouze signál č2 (tak jak potřebuji já) a nebo jestli to bude kombinace signálů č.1 a 2.

Na hudebním fóru mi teoreticky naznačuješ, že to nejde, ale na zoomforum.us mi zase jiný člověk napsal, že to jde.

Máš s použitím funkce overdub u rekorderů Tascam DR-40 nebo Zoom H5 nějakou praktickou zkušenost nebo jenom teoretizuješ a spekuluješ?
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Nene - jak jsem napsal už na HF, tak jen teoretizuju a spekuluju. Mám zkušenost pouze "s plnokrevníky" - takže nahrávadla 8+ vstupů, 16/24 stop; ty to samozřejmě umí (v rámci právě té stopáže).

Když už jsi to zmínil - byl na tom amíckém fóru i tak sdílný, že napsal postup? Nebo to z něj teprva musíš vymáčknout? :-D

P.

EDIT: Manuál u ZOOMa na mě dělal dojem, že stopy jsou napevno svázány se vstupy, čili v ideálním případě (H4n) 4 stopy (2x interní MIC, 2x externí vstup). Takže můžeš mít ve výsledku buď 2x STEREO stopu (=2x STEREO WAV soubor) nebo 4x MONO (4x MONO WAV soubor). Co nevím (zase tak podrobně jsem manuál nečetl a praxe - jak píšu - není), zdali můžeš vybrat stopy, do kterých budeš natáčet a stopy, které nechceš přemazat.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Diogenes »

S Franem Guidrym (snad se tak jmenuje) jsme si ještě vyměnili PM a Fran se dušoval, že má Zoom H6n a že mu overdubbing (ve smyslu postupného vrstvení) funguje.

Tak počkám, až mi přijde můj rekordér a vyzkouším to ... :)
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

OK - pak písni, zajímá mě to (abych moh příště do topicu o ZOOM zase kecat 8) ).

P.

EDIT: Akorát bych nepoužíval pojem "vrstvení", když se bavíš o separátních stopách - je to zavádějící, protože vrstvení je něco jiného ;-)
Obrázek
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

Rekl byh, ze tohle ledacos napovi:

(http://youtu.be/89IPgjkXIOE)

(http://youtu.be/EQScHfLkPn4)
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Druhé video je k věci, takže to funguje - režim "MTR" (u ZOOMa). Akorát je potřeba si vyřešit management těch souborů (osobně bych po každém zaplnění stop vykopíroval WAV soubory do počítače a smysluplně je přejmenoval), ale postupně se takhle dají pořídit samostatné stopy jednotlivých nástrojů. Na další práci to chce ale jednoznačně počítač nebo "dospělou" DAW v HW provedení.

P.
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“