Brum aktivních reprobedýnek
-
- Reklama
Brum aktivních reprobedýnek
Ahoj,
Zkuste se prosím na chvíli povznést nad to, že jde o reprobedýnky Omnitronic, konkrétně o model C-60A. Z bedýnek mi vychází lehký brum, který není závislý na vstupu, ani na ovladači zesílení, pouze na vzdálenosti repráku od zesilovače a tedy i od trafa. Otevřená bedýnka je naprosto tichá, ale jakmile vracím přední stranu s reproduktory na místo, plynule se zvyšuje brum.Jediná věc co mě napadá, je cívka reproduktoru v poli nekvalitního trafa, co vezme část pole a trochu jím rozhodí zpětnou vazbu výkonového zesilovače. Máte někdo zkušenost že by se něco takového dělo, nebo představu jestli nejsem úplně mimo? Jde mi o to, že než začnu vymýšlet a vyrábět stínění trafa, tak bych rád znal názory, jestli to má smysl. mám ty bedýnky dvě a obě brumí naprosto stejně. Skoro bych řekl, že to bude už od výroby blbě, ale to by si s tím brumem snad nikdo nekoupil. Já k nim přišel velice levně a krom tohoto neduhu to docela hraje.
Zkuste se prosím na chvíli povznést nad to, že jde o reprobedýnky Omnitronic, konkrétně o model C-60A. Z bedýnek mi vychází lehký brum, který není závislý na vstupu, ani na ovladači zesílení, pouze na vzdálenosti repráku od zesilovače a tedy i od trafa. Otevřená bedýnka je naprosto tichá, ale jakmile vracím přední stranu s reproduktory na místo, plynule se zvyšuje brum.Jediná věc co mě napadá, je cívka reproduktoru v poli nekvalitního trafa, co vezme část pole a trochu jím rozhodí zpětnou vazbu výkonového zesilovače. Máte někdo zkušenost že by se něco takového dělo, nebo představu jestli nejsem úplně mimo? Jde mi o to, že než začnu vymýšlet a vyrábět stínění trafa, tak bych rád znal názory, jestli to má smysl. mám ty bedýnky dvě a obě brumí naprosto stejně. Skoro bych řekl, že to bude už od výroby blbě, ale to by si s tím brumem snad nikdo nekoupil. Já k nim přišel velice levně a krom tohoto neduhu to docela hraje.
-
koniash
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Brum aktivních reprobedýnek
Ahoj, máš věci od RCF, AUDIX, Allen, AKG ...a tohle ještě máš? To jsi koupil teď? Chceš trávit hodiny bastlením a hledáním závad? Jisté je, že pokud to není ve zdroji, je to v ovliňování trafo-reproduktor. Magnetické stínění nebude tak jednoduché.
Napiš SZ. MK
Napiš SZ. MK
Jo je to trochu úlet, zkoušet udělat z těchto bedýnek pěkný zvuk a taky byl trochu úlet ta koupě, ale říkal jsem si na nějaké vykrývání ve složitějších prostorách na mluvené slovo by to mohlo stačit. A ono taky že jo, jen se musím zbavit toho brumu. Možná sem si taky chtěl trochu zabastlit a když se to nepovede, tak je za podobné peníze a s popisem co dělají pošlu dál.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Aby to bručelo vůbec nepotřebuješ žádný zesilovač s jeho zpětnou vazbou apod. Stačí uzavřít elektrický obvod cívky a měnit magnetické pole. Typicky to asi každý mohl slyšet, když letoval poblíž reproduktoru trafopájkou. Pokud je tam místo, zkus trafo natáčet a posouvat, až to bude minimální. Magnetické stínění by pomohlo, ale patlat se s jeho výrobou a pak zjistit, že nepomáhá dost, je opruz. Jsi si na 100% jistý, že to opravdu jde z membrány ? Zkus reproduktor odpojit, některá trafa "rozehrají" bednu i bez repráku, pak se musí izolovat mechanicky (silentbloky). Jestli tě to baví, tak se jistě můžeš vyblbnout stejně na Omnitronicu, jako na B&W, ale nulová hodnota prvního z toho dělá poměrně samoúčelnou činnost.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
To jsem zkoušel jako první věc. Odpojil jsem reproduktor a bylo ticho. Možná jej ještě ze zvědavosti zkusím po odpojení od zesilovače šlusnout, jestli to bude brumět stejně. S pájkou to samozřejmě znám, ale tam tečou trochu jiné proudy, nečekal bych to u trafíčka skoro na prázdno. Místa tam bohužel moc není. Skoro žádné a je to škoda, protože ke spokojenosti by mi asi stačil centimetr a půl, kdy už je brum v tichém pokoji slyšet jen když má člověk ucho u toho. Ale přivedl jsi mě na myšlenku. Plechy toho trafa vypadají čtvercové, takže to v tom montážním plechu zkusím otočit o čvrt otáčky, aby reprák nebyl v ose jádra. Zesík je z boku a z boku zůstane, takže se pro něj snad nic nezmění k horšímu. Každopádně se nejedná o problém co by mě trápil, nebo mi dělal jakékoli potíže, takže děkuju o to víc, že se i tak najdou tací, co jsou ochotni mi radit s výzvou(kravinou), udělat z omnitroniku reprák co jde použít.
Tak nejsou čtvercové. Pootočené se to tam nevejde. Zbývá jedině přemontovat středobas vně ozvučnice(škaredé a nepůjde přes to gril), dát trafo ven(skaredé a nekompaktní), nebo mezi to namastit železný plech, jestli to pomůže.