Jak nastavit citlivost mikrofonů
-
- Reklama
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak nastavit citlivost mikrofonů
Mrzí mě, že zcela selhala moje andragogika, ve které jsem pravidelně proškolován
Tohle si nicméně sám se sebou vyřeším. Ale na druhou stranu mě mrzí i to, že jako tazatel neprojevuješ víc sebereflexe, protože problém internetové komunikace v diskusích tkví hlavně v tom, že chybí ty emoce projevu (proto jsou často některé příspěvky chápány jako ironické a podobně - byť tomu tak není). Každopádně mám zato, že jsi dostal spoustu vodítek na studijní materiál pro minimálně několik nejbližších týdnů či měsíců a určitě tě to posune.
P.
P.
Člověku se dá buď hodit ryba, nebo ho naučit rybařit. Zatímco to první je jednorázové a příště bude zas namydlený, to druhé mu přinese dlouhodobý užitek. Ty sis vybral sám.
"-6 dB"není žádná odpověď. Neříká nic o tom, jak toho čísla dosáhnout. Nedává záruku, že nahrávka bude lepší, může být i horší.
Ale to, cos tady předvedl, tu dlouho nebylo. Možná nikdy.
I amatérům a naprostým začátečníkům zdejší komunita odpovídá a pomáhá - jejich dotazy ale mají pokornější ráz - ono ptát se na základy, ale dělat u toho ramena a prskat po zkušených, nedělá dobrou vizitku...
"-6 dB"není žádná odpověď. Neříká nic o tom, jak toho čísla dosáhnout. Nedává záruku, že nahrávka bude lepší, může být i horší.
Ale to, cos tady předvedl, tu dlouho nebylo. Možná nikdy.
I amatérům a naprostým začátečníkům zdejší komunita odpovídá a pomáhá - jejich dotazy ale mají pokornější ráz - ono ptát se na základy, ale dělat u toho ramena a prskat po zkušených, nedělá dobrou vizitku...
myslím, že už bylo řečeno dost. Téma uzavírám.
(což je, jak někteří vědí, místní výjimka)
(což je, jak někteří vědí, místní výjimka)
administrátor, moderátor
Dneska ráno jsem byl v ráži a poslal jsem sem 2 příspěvky. Ještě ráno jsem byl převědčenej, že dělám správnou věc a že už na tohle fórum nikdy nezavítám.
Jenomže odpoledne mne začalo hryzat svědomí, že je něco špatně. Koukl jsem se na fórum jsem a s hrůzou jsem si uvědomil, co jsem ráno provedl.
Proto se vám všem co nejupřímněji omlouvám. Mrzí mne co se stalo, a za ty své příspěvky se moc stydím.
Na svou obhajovu mohu napsat jenom to, že to byla spontánní reakce a rozhodně jsem jsem to nedělal se zlým ůmyslem.
Ještě jednou se všem moc omlouvám.
Jirka
Jenomže odpoledne mne začalo hryzat svědomí, že je něco špatně. Koukl jsem se na fórum jsem a s hrůzou jsem si uvědomil, co jsem ráno provedl.
Proto se vám všem co nejupřímněji omlouvám. Mrzí mne co se stalo, a za ty své příspěvky se moc stydím.
Na svou obhajovu mohu napsat jenom to, že to byla spontánní reakce a rozhodně jsem jsem to nedělal se zlým ůmyslem.
Ještě jednou se všem moc omlouvám.
Jirka
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
OK - teď jen teda správně navázat 
P.
P.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Kde jsme to přestali?
Určitě nahrávej do 24 bitů. Pokud máš při nastavení citlivosti 8/10 slabý signál, je něco špatně. Buď je slabý zdroj, tedy mluvící člověk je moc potichu, nebo jsi přiliš daleko. Vestavěné mikrofony a preamp sice není nějaká špička, ale na nahrání rozhovoru by měly fungovat v poho. Není tam někde zakletý nějaký útlum? Nouzovým řešením by mohl být jiný mikrofon, klidně AKG C1000 v ruce a před pusou.
Pro nahrávání vícestopých záznamů po jednom bych raději použil zvukovou kartu k tomu určenou, tohle bude vždycky jak orání bagrem.
Určitě nahrávej do 24 bitů. Pokud máš při nastavení citlivosti 8/10 slabý signál, je něco špatně. Buď je slabý zdroj, tedy mluvící člověk je moc potichu, nebo jsi přiliš daleko. Vestavěné mikrofony a preamp sice není nějaká špička, ale na nahrání rozhovoru by měly fungovat v poho. Není tam někde zakletý nějaký útlum? Nouzovým řešením by mohl být jiný mikrofon, klidně AKG C1000 v ruce a před pusou.
Pro nahrávání vícestopých záznamů po jednom bych raději použil zvukovou kartu k tomu určenou, tohle bude vždycky jak orání bagrem.
Dělám, co mě baví.
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Sice ano, ale postupně si ten materiál do samostatných souborů nahrát dokáže (řekněme, že zvukovku nemá a nemůže momentálně použít). Rozhovor a mluvené slovo/zpěv vůbec - tady vidím základní úskalí v tom uvedeném cca metru od zdroje zvuku, to je prostě moc daleko.
P.
P.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mě to teda stejně je divný s tou sílou záznamu i na ten metr, já mám teda H1n, používám ho primárně jako externí mikrofon ke kameře, většinou natáčím záznamy z divadelních představení ochotníků, sem tam nějaká svatba, vzdálenost zdrojů zvuku je vždy dál než 1m, spíš se to blíží i k 10-15m a se sílou problém nemám. Pochybuju, že by vyšší řady měly něco jinak (k horšímu), spíš naopak.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jenom upřesním informace, které také patřily k důvodům pro mé předchozí reakce. Primárně jsem chtěl vyřešit sílu nahrávaného signálu (viz. název topiku) a nemluvili jsme tu o ZOOM H4, ale o ZOOMu H5, který má vyměňovací kapsule (moduly s různými mikrofony a vstupy).
H5 má prý oproti H4 mnohem lepší předzesilovače, ale je jasné, že nějaký profi předzesilovač v ceně větší než je celý ZOOM se bude asi v něčem lišit. Ten rozdíl bude asi v zisku a v součástkách, které nebudou šumět ani při největších hodnotách zesílení.
Proto jsem se zajímal o cílové hodnoty, na které budu chtít nahrávaný signál vždycky zesílit. To je těch zmíněných -6dB (tady ještě trochu tápu v jednotkách, viz. dB, dBu, dBfs – ale nastuduju si to)
https://www.iz3mez.it/wp-content/librar ... erence.pdf
Zkušebně jsem nahrával rozhovor 2 lidí u večeře minimálně 2 metry naproti sobě (možná trochu víc) a nahrávadlo uprostřed mezi nimi, mikrofony směrem do prostoru.
Kapsule X/Y má 2 mikrofony vůči sobě napevno v úhlu 90 stupňů, takže nemohly být v ose vůči nahrávaným. Chci nahrávat brainstorming a jiné rozhovory (které budu dále prezentovat a možná jako video nahrávat na youtube), tak nevím, jestli by (i z finančního hlediska) nebyly lepší klopové mikrofony nebo něco jiného (?).
Mezitím jsem zkoušel nahrávat linkou akustickou kytaru s předzesilovačem FISHMAN PREFIX. Tady je to z pohledu šumu taky docela hrůza, Když nebudu chtít šum, předzesilovače v kytaře i v ZOOMU musí mít regulátory na 50% a zase nemám těch požadovaných -6dB. Jeden člověk mi doporučuje DI box, já si myslím, že by možná pomohla úprava předzesilovače v kytaře (ale to jenom teorezituju). DI box je krabička navíc a raději bych se mu vyhnul, když to bude možné.
Obávám se, že ZOOM H1 a H5 budou bez urážky (i z pohledu zvuku) úplně jiné kategorie. Ale přesně to nevím a někdo někde dokonce psal, že se ZOOMy liší jenom výbavou.
H5 má prý oproti H4 mnohem lepší předzesilovače, ale je jasné, že nějaký profi předzesilovač v ceně větší než je celý ZOOM se bude asi v něčem lišit. Ten rozdíl bude asi v zisku a v součástkách, které nebudou šumět ani při největších hodnotách zesílení.
Proto jsem se zajímal o cílové hodnoty, na které budu chtít nahrávaný signál vždycky zesílit. To je těch zmíněných -6dB (tady ještě trochu tápu v jednotkách, viz. dB, dBu, dBfs – ale nastuduju si to)
https://www.iz3mez.it/wp-content/librar ... erence.pdf
Zkušebně jsem nahrával rozhovor 2 lidí u večeře minimálně 2 metry naproti sobě (možná trochu víc) a nahrávadlo uprostřed mezi nimi, mikrofony směrem do prostoru.
Kapsule X/Y má 2 mikrofony vůči sobě napevno v úhlu 90 stupňů, takže nemohly být v ose vůči nahrávaným. Chci nahrávat brainstorming a jiné rozhovory (které budu dále prezentovat a možná jako video nahrávat na youtube), tak nevím, jestli by (i z finančního hlediska) nebyly lepší klopové mikrofony nebo něco jiného (?).
Mezitím jsem zkoušel nahrávat linkou akustickou kytaru s předzesilovačem FISHMAN PREFIX. Tady je to z pohledu šumu taky docela hrůza, Když nebudu chtít šum, předzesilovače v kytaře i v ZOOMU musí mít regulátory na 50% a zase nemám těch požadovaných -6dB. Jeden člověk mi doporučuje DI box, já si myslím, že by možná pomohla úprava předzesilovače v kytaře (ale to jenom teorezituju). DI box je krabička navíc a raději bych se mu vyhnul, když to bude možné.
Obávám se, že ZOOM H1 a H5 budou bez urážky (i z pohledu zvuku) úplně jiné kategorie. Ale přesně to nevím a někdo někde dokonce psal, že se ZOOMy liší jenom výbavou.
Nahrávání do 24 bitů určitě také vyzkouším. Ale pomůže to vyřešit můj problém se slabým signálem při nahrávání vzdálenějšího zdroje?TomasVv píše:Kde jsme to přestali?
O žádném zakletém útlumu nevím, nahrávání na blízko funguje vyborně, pro rozhovory, které chci nahrávat, by byl mikrofon v ruce spíš na překážku.
Postupné nahrávání track by track je jenom možnost. Pro mne docele elegantní, ale moc často využívana asi nebude.
Podle manuálu je možné na L/R mic zapnout kompresor. Nemáš ho zapnutý? To by vysvětlovalo, proč to nepřeleze přes určitou mez a proč tam vykukuje šum...
(http://www.youtube.com/watch?v=MMAJGjE0t9E)
Co říkáte té změně po připojení kvalitního předzesilovače? Nahrávátka za pár tisíc korun se najednou začínají přibližovat k profesionálním field rekorderům za x tisíc dolarů.
Nemáte náhodou někdo schéma nebo servisní manuál k Zoom H5n nebo k Zoom EXH-6 Dual XLR/TRS Combo Input Capsulí?
-
jardatop
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já bych ti poradil toto:
Nastav citlivost mikrofonů tak, aby metry při tom nahrávaném mluveném slově běhaly tak do -12dB. Těch 12dB před přebuzením budeš mít jako rezervu na nečekané úrovňové špičky. Zkus si kousek nahrát. Pokud se ti zdá už při nahrávání, že to dost šumí, tak druhý vzorek nahrej slabší, tak, jak se ti zdá, že to ještě moc nešumí. Pak si v nějakým zvukovým softwaru ty dva pokusy srovnej na stejnou hlasitost (nejlépe na stejný RMS), zesil si to a poslechni si, co šumí víc nebo kterej ten šum je ti příjemnější - jestli ten ze zesíleného předzesilovače v Zoomu nebo ten který vznikl zesílením slabé nahrávky v počítači. Hladinu toho šumu si můžeš v tichých pasážích i změřit. A používej to tak, jak ti to víc vyhovuje.
Doporučuju nastavit v Zoomu nahrávání do wavu 24/44.1, aby ten kvantizační šum při zesílení v počítači byl menší. V jakém softwaru a jak srovnat ty dvě nahrávky se dočteš na tomto fóru nebo ti poradí někdo jiný.
Nastav citlivost mikrofonů tak, aby metry při tom nahrávaném mluveném slově běhaly tak do -12dB. Těch 12dB před přebuzením budeš mít jako rezervu na nečekané úrovňové špičky. Zkus si kousek nahrát. Pokud se ti zdá už při nahrávání, že to dost šumí, tak druhý vzorek nahrej slabší, tak, jak se ti zdá, že to ještě moc nešumí. Pak si v nějakým zvukovým softwaru ty dva pokusy srovnej na stejnou hlasitost (nejlépe na stejný RMS), zesil si to a poslechni si, co šumí víc nebo kterej ten šum je ti příjemnější - jestli ten ze zesíleného předzesilovače v Zoomu nebo ten který vznikl zesílením slabé nahrávky v počítači. Hladinu toho šumu si můžeš v tichých pasážích i změřit. A používej to tak, jak ti to víc vyhovuje.
Doporučuju nastavit v Zoomu nahrávání do wavu 24/44.1, aby ten kvantizační šum při zesílení v počítači byl menší. V jakém softwaru a jak srovnat ty dvě nahrávky se dočteš na tomto fóru nebo ti poradí někdo jiný.