Jak nastavit citlivost mikrofonů

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Re: Jak nastavit citlivost mikrofonů

Příspěvek od Diogenes »

jardatop píše:Já bych ti poradil toto:
Nastav citlivost mikrofonů tak, aby metry při tom nahrávaném mluveném slově běhaly tak do -12dB. Těch 12dB před přebuzením budeš mít jako rezervu na nečekané úrovňové špičky. Zkus si kousek nahrát. Pokud se ti zdá už při nahrávání, že to dost šumí, tak druhý vzorek nahrej slabší, tak, jak se ti zdá, že to ještě moc nešumí. Pak si v nějakým zvukovým softwaru ty dva pokusy srovnej na stejnou hlasitost (nejlépe na stejný RMS), zesil si to a poslechni si, co šumí víc nebo kterej ten šum je ti příjemnější - jestli ten ze zesíleného předzesilovače v Zoomu nebo ten který vznikl zesílením slabé nahrávky v počítači. Hladinu toho šumu si můžeš v tichých pasážích i změřit. A používej to tak, jak ti to víc vyhovuje.
Doporučuju nastavit v Zoomu nahrávání do wavu 24/44.1, aby ten kvantizační šum při zesílení v počítači byl menší. V jakém softwaru a jak srovnat ty dvě nahrávky se dočteš na tomto fóru nebo ti poradí někdo jiný.
Díky Jardo. V poslední větě jsi měl na mysli normalizaci nahrávek nebo porovnání nahrávek mezi sebou? Pokud to druhé, tak se omlouvám, ale našel jsem jenom odkaz na nějaký plugin firmy Sample Magic.
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardatop »

Měl jsem na mysli hlaistostní srovnání. Normalizace v pravém slova smyslu by obě nahrávky zesílila tak, že největší špička bude na 0,0dB (pod stropem). Když to pomocí kompresoru srovnáš na stejné RMS (průměr), tak budeš při poslechnu vnímat obě nahrávky stejně hlasitě, i když v jedné bude nějaká větší špička. Z freeware programů uvedu např. Wavosaur, ve kterém se dá zobrazit k otevrenemu souboru "Statistics" a je tam hodnota RMS Power. Tak se podíváš na tyto hodnoty u obou vzorků. Na mluvené slovo většinou používám RMS -16 dB. Tak ty vzorky pomocí kompresoru nebo limiteru zesílíš o tolik dB, kolik zbývá k těm -16. Když to tak uděláš u obou, tak je budeš slyšet stejně hlasitě a můžeš porovnat ten šum pod nimi.
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Diogenes »

Tak jsem neúspěšně vyzkoušel Wavosaur (nefungoval mi v něm dodatečně nainstalovaný VST plugin kompresoru), Audacity (neumí statistiky) až jsem nakonec zkušebně zakotvil i starší verze Sound Forge. Nevím, jestli jsem měl správně nastavení kompresoru (zatím v tom mám trochu zmatek), ale zdá si mi, že je lepší nahrát soubor s menší citlivostí (bez šumu předzesilovačů) a pak ho elektronicky zesílit. Ty moje soubory byly málo dynamické, takže si ani nejsem moc jistý, jestli tam byl kompresor vůbec k něčemu. V SF mne naopak zaujala funkce normalize, která se dá plymule nastavit buď podle špiček a nebo podle RMS (snad jsem to dobře pochopil).
Maximalize.png
Dokonce tam jsou i nějaké presety, na kterých je vidět na jakou hlasitost se co zesiluje. Ale asi na to není žádná norma, protože jsem vyripoval malý vzorek mluveného slova z CD, které mělo RMS Power -24.19 dB.

Pokud jsem něco popletl, rád se to naučím dělat správně.
Diogenes
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Diogenes »

Tak zpět! Před chvilkou mi docvaklo, jak ve Wavosauru aktivovat VST, takže zatím budu používat tenhle skvělý editor. :)
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“