Ruční posouvání stop - proč?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Co pořád někteří máte s tím ručním posunováním stop? :roll: DAW ve spolupráci s dobře napsaným ovladačem zvukovky prostě musí nahrávat zcela přesně; a jedno jakou máte nastavenou latenci v systému. Já například díky staré architektuře pracuji stále s audio bufferem nastaveným na max, což u mě dělá nějakých pomalu 90ms latence. Ještě nikdy jsem nemusel žádnou audio stopu poposouvat vůči ostatním..

Tohle tady není první zmínka o posouvání stop, proto mě to zaráží.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

Tak přímo Cubase tuto možnost v nastavení zvukové karty nabízí. Nikdy jsem to do detailů neštudoval a tak jsem se selským rozumem myslel, že když mám zpoždění na vstupu 50ms, zpoždění na výstupu 50ms, tak se to někde objevit musí, taky mě v tom potvrdilo nějaké nahrávání mojich známích (podotýkám velmi nekvalitní) kde říkali, že museli posouvat stopy, aby jim to k sobě s tou velkou latencí sedělo. V tomto případě se ale nejednalo o kvalitní nahrávací program, ale něco základního.

Pokud to řeší přímo ovladače zvukovky a posun o zpoždění dělají samy, tak se omlouvám za mystifikaci a způsobené nepříjemnosti a jsem zase o trochu znalejší. :)
Jiri

Příspěvek od Jiri »

Myslím, že jádro pudla bude trošku někde jinde.....ono se to vážně nahraje dobře, ovšem druhá věc je ta, že mnozí hudebníci nedokážou zahrát své party přesně!!! No a ono se to pak svede na latenci....takže, ruční posouvání stop v DAW je pouze důsledek špatného hráčského umění a nikoliv chyb softwaru nebo hardwaru.....je to samozřejmě spojené s tím když se nahrává s klikem. Když ne, tak to prostě plave a nesrovnáš nic.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Ale nee, nepřesnost hráče nesrovnáš posunem stopy, to by se to pak zas rozjelo tam, kde byl zrovna dobře.
A ani nejde říct, že když "plave", že nesrovnáš nic. Chce to víc střihů a občas "elasticky" něco natáhnout nebo srazit.
Akrij Kenumis
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Akrij Kenumis »

Já se v tom jen nechtěl tak moc rejpat( jak moc kde střihat a posouvat je naprosto individualní zíležitost....víme)....šlo o to, že když to nesedí, tak vina není na straně software ani hardware....ovšem pouze v případě..pokud není záznam z různých zařízení a nebeží hodiny...ovšem ne ty na stěně :)
Mydlovary SOUND
I
I I
I III I
I I
I
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Myslim, ze se tady bavime o ruznych vecech.. Posouvani stop (editace) v pripade, ze je neco nepresne, tak je bezne, normalni. Sikovny zvukar si s tim poradi.

Dale je ale problem zfazovani stop pri snimani vice mikrofony. Nejcasteji pri snimani bicich. Take bezna vec.

Posledni o ktere se muzeme bavit je o kompenzaci latence. Tedy vec, co profesionalni DAW bezne umoznuje. Tedy pokud nasadite na nektere stopy pulgin, tak se logicky zabere nejaky cas, nez se vypocita a tudiz tato stopa hraje pak opozdene (pokud neni zapnuta kompenzace latence).

Nevim na co konkretne jsi narazel, ale se vsim by si mel pocitat nebo alespon znat, co muze zpusobit.

V.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Tak - celý thread jsem odstartoval právě jako diskusi k uvedenému bodu "tři". Ale kompenzace latence je už nějaký pátek pomalu všude, ne? Ale samozřejmě, že nemám přehled v DAW programech :lol: takže nevylučuju, že to někde není. Pak by samozřejmě nastoupila ta ruční práce...

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Kompenzace rucne? To si nedokazu predstavit.. To asi dost dobre nejde.. Pridas plugin, zmeni se ti latence na stope. Musis tedy posunout rucne, ale o kolik? To si musis zmerit ci co.. No nevim.

Dneska to maji vsechny rozumne DAW.

V.
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

No já bych právě taky řekl. Ale semtam na popis "nahraju stopu a ona je zpožděná...a další je zase zpožděná..." narazím. Obvykle se snažím tvrdit, že je na vině nedobře napsaný ovladač a tím pádem blbne spolupráce s DAW.....

P.
Obrázek
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Já jsem se teda s potřebou posouvat stopu nikdy nesetkal. Možná ale i proto, že mi přinde divný už požadavek "nahrávat s pluginem". Buď jsem ještě nedělal tak náročné věci, nebo to prostě potřeba není. Dokud nahrávám, tak do syrových stop. A kdyby bylo opravdu nutné na něco plugin pověsit, tak ne "real-time", ale udělat si kopii stopy a tu nechat pluginem procesovat.
Hodně se toho dá hnát na hw. Tudíž: proč na stopu věšet během nahrávání něco, co mi může udělat paseku?
zblebt
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zblebt »

Tak to je jednoduche, zpevak si za 2 tydny domysli, ze by tam chtel neco dozpivat, pripadne kytaristu napadne nove solo a nahravka uz je smichana se vsemi pluginy. To je odpoved na otazku "proč na stopu věšet během nahrávání něco, co mi může udělat paseku?"
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Jo - ale není nic jednoduššího, než efekty na požadované stopě prostě vypnout a donahrát potřebné stejným style, jako v prvopočátku; následně stačí efekty zapnout a voila - je to tu 8)

Ech...nebo se pletu?

2Kamil: Souhlas. Nicméně teď si vzpomínám, že například na stopě se zpěvem mám kompresor. Ale nepoužívám (výkon, latence) monitorování skrz DAW (čili skrz tu nahrávanou stopu = skrz ten plug-in kompresoru). Takže vlastně mám ten efekt neustále zapnutý - a i přesto mi timing dohrávek prostě sedí.

Asi by mělo smysl o tomhle fenoménu diskutovat spíš nad konkrétními sestavami OS-zvukovka-ovladač-DAW. Jinak to pořád bude "mě se to neděje" vs "já posoufám furt". :lol:

P.
Obrázek
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Ano, při dohrávce pluginy vypnout.
A kompresor je zrovna věc, která se dá řešit po čas nahrávání hardwarově.
A pak u něj zůstat, nebo ho vyměnit za plugin (což dělám já, kvůli ukládání a přepínání mezi projekty).
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ano - jen ale podotýkám, protože myslím, že jsme si nerozuměli: já ten plug-in kompresoru při dohrávce nevypínám 8) ale pouze přes něj nemonitoruji.

P.
Obrázek
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Tak moment.

Nahravat s pluginem je mozne a delavam to bezne. A pokud vam nejaky program udela to, ze je pak zvuk ve stope posunuty, tak je to CHYBA. Ktera muze byt zpusobena spatne napsanym programem mozna i driverama ke zvukovce.

Ja mel na mysli pripad, kdy napriklad micham neco a vypisuju to do stopy. Napriklad dabing nebo delsi AV dilo. V protools totiz nejde exportovat jinak nez realtime, tzn. musite cekat celou delku poradu. Proto se dela to, ze se vysledny mix virtualne naroutuje do jedne stopy, do ktere se to nahrava. Pak mate rovnou udelany WAV s mixem.

V tomto pripade ale muze nastat problem s latenci pluginu. (pokud nemate zapnutou kompenzaci latence)

Jeste abych to upresnil, tak kompenzace latence se da v ruzumnem softwaru zapinat a vypinat. Je to kvuli tomu, ze kdyz ji zapnete, tak se celkove zvedne latence na vsech kanalech. (zalezi na plugin, kterymu to trva nejdele) To je ale pri nahravani nezadouci. (Kdyz monitorujete pres DAW)

Naopak kdyz michate, tak chcete slyset faze presne tak, jak je to nahrane. Proto zapnete kompenzaci a stopy hraji presne ve fazi. A delsi latence vam nevadi.

Je to trosku veda, ale jen trosku. Kdyz si to clovek uvedomi, tak je to logicky.

Napr. znamy priklad je michani Superstar pres Logic. Tam latence hrala velkou roli. Aby vysledny zvuk byl synchronni s obrazem.

V.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“