Jaký mix na nahrávání bubnů?

Analogové, digitální, powermixy, D.J. mixy...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Ahoj všem, na netu sjem si vyhlídl tenhle mixpult od Behringeru http://www.thomann.de/cz/behringer_pmp_2000.htm" onclick="window.open(this.href);return false; , kterej bych chtěl použít k nahrávání bubnů. Tak jsem se chtěl zeptat, jestli by jste mi někdo neporadil, co všechno bych k tomu ještě potřeboval? zvukovku mám, ale jen se dvouma mikrofoníma vztupama. šlo by to nějak propojit?

Předem děkuju za rady. se v tom sám nevyznám

Vojta
thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas »

Ahoj,

mám pocit, že v tom máš trošku chaos :-)

Predtým, ako si na nete vyhliadneš nejaký produkt, skús odpovedať na tieto otázky:
1. Chceš ten pult iba kvôli nahrávaniu alebo ho chceš používať aj na live zvučenie?
2. Chceš tie bicie nahrávať do ivacerých stôp, tzn. každý bubom zvlášť alebo potrebuješ nahrať iba zvuk celej zostavy, tzn 2 kanály (stereo)?
3. Ak chceš pult aj na live, aké su požiadavky? (počet vstupov, auxov, zvyšok vybavenia - potrebuješ powermix?)

Skús odpovedať a potom sa môžeme pohnúť k výberu konkrétneho produktu, inak kúpiš niečo, čo možno ani nevyužiješ.
Návštěvník

ahoj, no máš pravdu chaos v tom mam.
ten mixpult bych chtěl používat jak pro nahrávání tak pro live hraní.
http://www.audiotek.cz/product-28154-behringer-pmp2000" onclick="window.open(this.href);return false; nevim ejstli tamtem odkaz šel otevřít, tak ho pošlu ještě jednou na jinou stránku. to by měl bejt powermix.
máš 9 mikrofoních vstupů, pro soupravu potřebuju 7 takže by to stačit mělo.
a chtěl bych nahrávat každý buben zvlášť.
thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas »

Ok, skúsim Ti teda objasniť situáciu:

To, čo si vybral, je powermix, to znamená, že má vstavaný zosilňovač na budenie pasívnych reproboxov. Na nahrávanie je to zbytočnosť, na live sa to za istých okolností použiť dá. Ten výkon je dosť obmedzený a aj keby si mal slušné repro, tak bicie tým ozvučíš pre maximálne pár desiatok ľudí.

Druhá vec je, že chceš aj zvučiť. Áno, 9 vstupov na bicie stačí, ale naozaj chceš zvučiť iba bicie? Žiadne iné nástroje či spevy? Ak si sólový bubeník, tak rozumiem, ak si súčasťou kapely, tak Ti chýba ďalších zhruba 7-10 vstupov na to, aby si dokázal ozvučiť aj zvyšok kapely.

K tomu nahrávanie, štandardne, pokiaľ chceš nahrávať viac ako dve stopy súčasne, potrebuješ viackanálovú zvukovú kartu a v prípade, že kúpiš nejakú slušnejšiu, tak Ti odpadá potreba mixpultu, pretože tak či tak budeš výsledok mixovať v počítači. Príklad takej zvukovky je napríklad http://www.audiotek.cz/product-29471-m- ... rofire2626" onclick="window.open(this.href);return false; Mikrofóny pripojíš priamo tam a všetky úpravy zvuku robíš softvérovo.

Akýmsi kompromisom je potom pult so vstavanou zvukovkou, pri ktorom máš možnosť jednak live mixu a zároveň viackanálového nahrávania. To môže by´t napríklad niečo takéto http://www.audiotek.cz/product-39021-mackie-onyx-1620i" onclick="window.open(this.href);return false;

Poslednou možnosťou je nejaký digitál, ktorý dokáže plniť úlohy na live aj recording so slušnými výsledkami, cenovo je to však už inde.

Takže opäť sa zamysli, koľko tých vstupov potrebuješ, pre koľko ľudí a čo všetko potrebuješ zvučiť a či skutočne potrebuješ ten multitrack záznam. Možno Ti vyjde, že potrebuješ vlastne dve rozdilne zariadenia alebo naopak jeden univerzálny, malý a lacný pultík.
Návštěvník

no já to potřebuju hlavně ted pro nahrávání pouze bubnů. přeci jenom kapelu mam jen krátce a na nějaký vystupování je ještě čas.
Takže tenhle powemix jak jsem posílal by mi k nahávní jen bubnu doma stačil?
to je ted priorita.
Návštěvník

Behringer PMP 2000 - nahrávání bubnů

ještě jsem na netu četl, že se dá sada nahávat třeba jen dvouma nebo dokonce jedním mikrofonem. tak jsem se chtěl zeptat, jestli s tim máte zkušenosti a jestli se z toho dá dostat dobrej zvuk?to by bylo pro mě asi nejlevnější řešení, protože mam zvukovku už jednu doma která mam dva mirkofoní vstupy
thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas »

Nie, ideš na to zle.
1. Ak chceš nahrávať multitrack bicie a s vystúpeniami nerátaš, tak potrebuješ min. 8 vstupovú zvukovú kartu, žiadny mix.

2. Ak Ti stačí nahrať stereo obraz bicích, tzn. že nepotrebuješ pracovať v nahrávke s každým bubnom zvlášť, tak potrebuješ min. 8 vstupový obyčajný mix - nie power. Plus k tomu dvojvstupovú zvukovku - hovoríš, že tú máš.

3. Ak chceš nahrávať multitrack bicie a zároveň chceš kúpiť zariadenie, ktoré Ti neskôr umožní zvučiť aj live koncerty, tak potrebuješ mix s integrovanou multikanálovou zvukovkou - avšak ber ohľad na to, že v takom prípade bude osem kanálov málo.

Takže, pokiaľ trváš na nahrávaní multitrack bicích, tak ti momentálne odporúčam kúpiť nejakú lacnú osemkanálovú zvukovku.

Ak sa raz dostanete ku koncertom, tak dokúpite mix podľa aktuálnych požiadaviek.

No a aby som odpovedal na Tvoju otázku, tak nie, ten behringer, čo si vybral, Ti je v momentálnej situácii nanič a pravdepodobne by Ti bol nanič aj v budúcnosti, keďže to jednak nemá výkon (na bicie) a zároveň to nemá ani dostatočne veľa vstupov (na kapelu). No a na nahrávanie je to použiteľné rovnako, ako obyčajný mix, teda že z ôsmych kanálov zmixuje dva, inak to nič nevie.
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Ono taky dost záleží na žánru, ale vesměs se asi dá říct: ano. Pro tvé domácí potřeby zaznamenat bicí vystačíš s dvojičkou mikrofonů. Se zvukem už ale pak nehneš, žádná komprese jednotlivých bubnů, žádné gejty. Ale pokud budeš nahrávat doma v pokoji, stejně asi nečekáš nějakou supr kvalitu. Ten mixáček bych vůbec nekupoval, zatím ho nepotřebuješ (jak jsi zjistil) a později tě nebude stačit (jak jsi snad také zjistil).
Návštěvník

máš asi pravdu. zatim si vystačim jen se dvouma mikrofonama. jeden na kopák a jeden jako overhead? na youtube jsem vidět že se dává taky někam mezi virbl a první kotel. taky tim že bych koupil mirkofon jen dva, tak bych mohl koupit kvalitnější.
thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas »

Návštěvník píše:ještě jsem na netu četl, že se dá sada nahávat třeba jen dvouma nebo dokonce jedním mikrofonem. tak jsem se chtěl zeptat, jestli s tim máte zkušenosti a jestli se z toho dá dostat dobrej zvuk?to by bylo pro mě asi nejlevnější řešení, protože mam zvukovku už jednu doma která mam dva mirkofoní vstupy
Sorry, toto som prehliadol.

Ako písal Kamil, záleží na tom, čo od toho čakáš a na čo chceš tú nahrávku použiť a tiež od toho, či už nejaké mikrofóny máš. Najlepšie urobíš, ak vezmeš dva mikrofóny, pripojíš do zvukovky a vyskúšaš niečo nahrať s tým, že poskúšaš umiestniť mikrofóny tak, aby to bolo čo najlepšie. Ak to stále nebude dobré, tak druhý krok je viac mikrofónov a buď väčšia zvukovka alebo malý mix, kde ich zmixuješ a nahráš do dvoch stôp. Posledný krok je veľa mikrofónov, veľká zvukovka a akusticky upravená miestnosť :-)
Návštěvník

zatím to potřebuju jen k nahrávání třeba coververzí. nebo že bysme jako kapela nahráli bicí i kytary zvlášt a pak to jen smíchali.
mikrofony zatím nemám, ale chci je co nejdřív koupit.
zítra mam hodinu s učitelem, tak to s ním ještě proberu. už dřív jsme se o tom bavili a řikal mi, že mi k tomu stačí třeba jen dva mikrofony.
co tyhle dva?
http://kytary.cz/apex-325/HN119988/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://kytary.cz/shure-sm57-lce/HN012954/" onclick="window.open(this.href);return false;
Návštěvník

http://www.audiotek.cz/product-30238-akg-perception-120" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.audiotek.cz/product-38700-ak ... on-live-p2" onclick="window.open(this.href);return false;
když bych koupil tyhle dva mikráky, tak by to s nima šlo, ne? jeden bych dal na kopák a druhej nad soupravu
kopyto
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kopyto »

Pokud chceš snímat bicí dvěma mikrofony, kup si nějaké kondenzátorové mikrofony a přečti si něco o tomhle:
https://www.google.cz/search?q=recorder ... +technique" onclick="window.open(this.href);return false;

Se dvěma mikrofony sejmeš perfektně celou soupravu.

Slušné mikrofony za pár kaček jsou např. Rode M3 nebo AKG P170. Z těch ještě levnějších jsou dobré třeba Behringer C4, ty ještě levnější už budou s největší pravděpodobností šrot k ničemu.
Návštěvník

tak nakonec jsem koupil ty dva jak jsem na ně posílal odkaz jako posledně.
jeden na kopák a jeden kondenzátorovej na zbytek soupravy. zní to nějak takhle. tak mi k tomu prosím něco řekněte.

zzbar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zzbar »

Takhle...
Záleží k jakému účelu to chceš "věšet" na YouTube. Prostě jakou máš motivaci k tomu, abys někde ukazoval, že umíš skoro zahrát něco, co před tebou zahrál a složil někdo jiný. Pokud (např) hledáš kapelu a toto bereš jako svoji prezentaci, tak to jo...
Pokud to chceš nahrávat pro účely kapely a následného mixu, tak aby to za něco stálo, musel by ses s tím ještě hodně pohrát. Osobně bych v tom případě volil vícestopé nahrávání na více mikrofonů. Ono je to totiž tak, že se dá skutečně velmi solidně sejmout bicí dvojicí mikrofonů, ale za určitých předpokladů...
Stejně jako kvalitní mikrofony je důležité (né-li důležitější) hrát na kvalitní bicí soupravu. Není to z videa moc jasné, ale myslím že hraješ na nějaké Sonory 507 (jestli se pletu - sorry).
Dále je důležité, aby si bicmen pořádně pohrál s laděním.
No a velmi důležitá je také místnost ve které budeš nahrávat. Měla by být akusticky upravená.
Pokud nebude splněn kterýkoliv z těchto bodů, přiklonil bych se k nahrávání více mikrofony.

Jinak začni velmi rychle cvičit údery a akcenty pouze zápěstím. Hraješ celým předloktím a za chvíli s tím budeš mít problém. Nezahraješ rychlejší brejky a ruce ti začnou odpadat po pár skladbách. Technicky budeš zvládat mnohem složitější věci.
Naopak rytmus je v pořádku, máš to v krvi, tady je to OK.
Tak to jsem si jen tak dovolil... :wink:
Přeju hodně zdaru.
Odpovědět

Zpět na „Mixážní pulty“