Sykavky u konkrétní nahrávky

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll »

Ahoj bando zvukařská,
prosím, předem upozorňuju, že nejsem profík a ani si na něj nehodlám hrát takže příspěvky rádoby chytrých borců nepotřebuju..
Ale pokud se najde někdo kdo mi bude schopen konkrétně poradit tak budu moc vděčnej.. S naší bandou jsme si udělali pár písniček. Nevim, myslim si, že vzledem k vybavení jaký máme to není uplně tragedie, ale na pořádnej monitorech jsem to neposlouchal jelikož je nemam takže těžko říct..
CO je ale bohužel slyšet i na mojich bednách nebo třeba v autě když jsem to "testoval" tak jsou sykavky hlavního zpěváka..A to tak že až bodají do uší.. Zkoušel jsem to nějak vyladit na EQ, ale nepomohlo to.. De esser taky nepomohl, ale to je spíš tím, že s ním neumim zacházet..
Vim, že toho možná chci trochu moc, ale nedokázal by jste mi někdo poradit jak konkrétně na to? Na tomto odkazu najdete konkrétní věc.. http://ulozto.cz/xbzUpFD/spatne-se-vyznam-mp3" onclick="window.open(this.href);return false;
Předem děkuju moc za jakoukoliv dobrou radu..
Ahoj Kuba
Slim
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Slim »

Poslouchal jsem nahrávku na sluchátkách HD215 a tipnul bych to na nesprávnou techniku náběru, možná v kombinaci se ne příliš hodícím se mikrofonem. Se špatným nebo nevyhovujícím zvukem sólisty se pak dá dělat už málo. Když to ořežeš na frekvencích, tak to zní nepřirozeně a prázdně. Ono celkově ta nahrávka zní jak z doupěte 8)

Zkusil bych znovu nabrat zpěvy něčím kvalitnějším v akusticky vyhovující místnosti a použít doporučenou techniku náběru. Pokud ani poté nebudete spokojení, tak může být problém i ve zpěvákovi. #-o
... běžte si hlučet jinam!
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Tohle je těžký. Nejste profící a ani si na něj nehrajete - vaše nahrávka zní amatérsky, takže je všechno v pořádku, ne?
No nic, vážně. De-esser nepomohl, protože s ním neumíš? Najdi si v nahrávce nějaké místo, kde jsou ty sykavky a laď frekvenci De-esseru tak dlouho, až najdeš a pomůže to. Taky si můžeš udělat ručně parametrický ekvalizér, který zase aplikuješ jen na místa sykavek, prostě hledej, kde to nejvíc syčí a tam to uřízni. A nezapomeň upravovat stopu ještě před odbočením pro reverby.

Na jakou techniku to bylo zpívané?
Dělám, co mě baví.
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll »

Děkuju za konstruktivní radu... Jak jsem psal, nejsme profíci, ale to neznamená, že nechceme aby ta nahrávka zněla co nejlépe... Jako neřešili jsme mikrofony jelikož jediný co máme je SM57, 58 a kondenzátor Apex 415 na kterej to bylo zpívaný přes pop filter s odstupem nějakým 15 cm. Bohužel ve zkušebně která je v roubený chalupě takže žádnej akustickej zázrak...:-)
Ale co mi hodně pomohlo je rada s reverbem...Používám Cubase a jako správnej amatér jsem všechny efekty naházel do insertu...Tedy EQ, Reverb a DeEsser..Je tedy ten problém, že Esser nereaguje protože přes něj jde Reverb? Mohl bys mi prosím poradit jak to udělat s tim odbočením?Manuál v angličtině mi moc nepomůže...Díky moc..
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Tak, jak bysto "dělal naživo". Tzn. EQ a De-esser do insertu, pak si daném tracku vykliknout POST Aux, ten nasměrovat do nového tracku a tomu teprv dát do Ins nějaký Reverb.
Nikam jinam už Reverb dávat nebudeš, budeš-li chtít "zahallit" i jiné stopy, zase je jen vytáhneš do toho auxu s reverbem.

A sykavky bych (nahrávkou jsem neposlouchal, nemám teď po ruce na čem) řešil parametrickým EQ s malým Q.
edyyyy
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od edyyyy »

jeste bych podotknul, do nove EFEKTOVE stopy.. najdes pod "new track" a vyberes FX track ... po kliku se te to zepta jaky efekt tam chces (si uloz preset vtom reverbu a pak ho jen vyvolej) a jestli stereo/mono a na jaky vystup ho chces smerovat...

v jaké verzi Cubase pracujes?

na jakem poslechu to ladis? Sluchatka/hifi bedny/nearfield monitory...

do kolika stop si to cele nahraval?

nahravce chybi zaverecna faze... a to mastering...
něco málo tady - ma to 6 kapitol... ale jestli citis potrebu, nacti si jeste neco zakladnejsiho
http://audio.tutsplus.com/tutorials/mix ... ompressor/" onclick="window.open(this.href);return false;

je to stary ale dobre napsany clanek
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... ezen~2002/" onclick="window.open(this.href);return false;

v krajnim pripade se mi ozvi do SZ :D
hlavně No stres :D
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll »

Ahoj, děkuju moc za poznatky :-)
No, dělám v Cubase 6 do nějž jsem natahal hodně free pluginů z KVR.
Když jsem nahrávku zkoušel tak jsem střídal malý pecky, "studiový" sluchátka (uvozovky proto, že se jedná o sluchátka asi za 1200 takže žádnej zázrak), netbook (absolutně bez basů) a Geniusácký bedny k PC - celkem dobrej zvuk. Monitory nemam, právě řešim jaký koupit - poměr cena-výkon :-)

Co se mástrování týče tak musim oponovat :-) Masterovací program - WaveLab jsem použil, ale jen na vytažení výsledné hlasitosti :-D :-D
Jinak nemam absolutně šajn co všechno tam musim poladit :-) Ale pročtu si ty články a zkusim to podle toho nějak vylepšit :-) Kdyby něco tak se určitě ozvu :-D :-D
Ještě jednou děkuju moc :-)
gabluk
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od gabluk »

Jen drobna poznamka, ktera mne napadla: udelat mastering a pouzit mastering software je kur.. rozdil:-)
Grazlll
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Grazlll »

No, to už taky začínám pozorovat :-D
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Ale zase buďme nohama na zemi - mastering nic nezachraňuje, v zásadě "jen" srovnává hlasitosti jednotlivých stop v přípravě CD (samozřejmě to není až tak triviální, ale pracovně se ta definice použít dá; stejně se tu bavíme o něčem jiném). Pokud bude nahouby mix, bude to hrát stejně nahouby i po masteringu (jakkoliv prováděným). Čili nepovažovat mastering jako za nějaký převratný proces (viz poznámka "...chybí tomu mastering...") - tak to nefunguje.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“