redukce 3.5 jack ( PC ) - XLR ( CX3400 )

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

Čau, potřeboval bych si ujasnit jak vlastně zapojit PC - CX3400 - RMX1850HD tak, abych mohl bez problémů pouštět hudbu z pc přez crossover CX3400 a zesilovač RMX1850HD.
Kabel mezi PC a CX3400 jde prý udělat takto (3.5 jack to XLR)

Jack hrot -> pin 2 na XLR č.1 -> CX IN1
Jack prstenec -> pin 2 na XLR č.2 -> CX IN2
Jack kostra -> pin 1 na XLR č.1 a sušasne pin 1 na XLR č.2, dalej na oboch XLR prepojiť piny 1 a 3 drotovou prepojkou.

Kabel mezi CX3400 a RMX1850HD je klasika XLR - XLR

Jaký máte na tohle názor?

Někde na jiných stránkách jsem četl že by se měl použít nějaký Di-Box který udělá z nesymetrického signálu signál symetrický? a v tom případě je to bez jakýchkoli problémů.
Nerad bych něco zkazil tak se rači 5x ptám a jednou zapojuju a puštím.
Díky za všechny odpovědi.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

Jak daleko bude PC od CX3400, tedy jak dlouhý bude ten drát?

Tebou popsaná redukce je vhodná jen na krátké vzdálenosti, přes 1m bych to nedoporučoval.
Prodávají se specializované DI-boxy pro tvoje účely, ale přijdou mi přehnaně drahé. Obyčejný pasivní stereo dibox by měl pomoci na delší vzdálenosti, navíc zrušíš zemní smyšku.
Dělám, co mě baví.
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

čau, díky za odpověď. Kabel pro - PC - CX3400 jsem chtěl udělat tak 1.5m ale jestli doporučuješ 1m udělám rači 1m. Na ty Di-boxy jsem se díval a je to drahé jako prase. ( bohužel jsem se díval i na nějaké schémata ale nenašel jsem nic )
Ještě teďka přemýšlím že když si nastavím CX3400 nastavím si zesilovač tak potom bude problém s ovládáním hlasitosi ( muselo by se zesilovat a zeslabovat oba dva kanály.)
Co kdybych koupil normální potenciometr ( napadá mě 2x25K/N nebo 2x20K/N) a dal bych ho do malé krabičky mezi PC a cx3400 na ovládání hlasitosti?
Bude to dělat bordel? např když bude zesilovač nastaven na 3/4 a já na tom mojem potenciometru otočím na minimum nebude to syčet, brumit atd?
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Popiš nějak lépe, co vlastně máš, přece to není jeden zesilovač a k němu výhybka, to bys mohl hrát nanejvýš mono. Ano, při krátkých kabelech se dá vyřešit regulace celkové hlasitosti jedním tandemovým potenciometrem vřazeným do toho prvního kabelu, ale musí mít velmi slušný souběh anebo u něj ještě musí být další potenciometr pro balanci (vyrovnání rozdílů mezi kanály) a to už je pomalu lépe, dát i tam dva stejné obyčejné a naučit se kroutit oběma současně. Je to lacinější a technicky lepší. Hodnoty raději kolem jednotek kohm, desítky jsou už moc a obvykle jsou vhodnější logaritmické, na lineárních se větší útlumy špatně chytají, mění se to skoro skokově.

H.M.
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

Oj. :) to jsem tady rači nechtěl psát (abych nebyl za barbara ) ale bude to lepší pro upřesnění.
Ano, mám pouze jeden zesilovač a jednu výhybku, jeden subwoofer (18G40) a jednu sestavu 12+1'' (ciare cod + DE10 + ME10 - z měření z prodance) To vše jsem koupil za míň jak poloviční ceny.
Já vím je to velmi nepraktické a i to zapojení nebude úplně ,,ideální'' ale pokud jeden kanál bude hrát basy, druhý výšky tak si myslím že se nic neděje, jsou to přeci dva oddělené kanály. Tohle je na chatu kdy se to vytáhne 20x do roka s tím že na podzim se to schová a na jaře zase vytáhne. ( Sice sylvestr bude nejspíš vyjímka :) )
Ozvučovat se s tím nic nebude ! Bude to pro mé osobní uspokojení :D a uspokojení pár ( cca 10-30 lidí).
Řezat bych to chtěl něco kolem 110hz
Jaký by jsi tedy doporučil potenciometr?
Jestli by byl lepší korekčí zes ( např. z EZK stavebnice RSD4132 tak bych si ji udělal ) - příjde mi to ale zbytečné když bude cross.
S těmi souběhami plně souhlasím ale to by se dalo vyladit už přímo na crossoveru ( přidat,ubrat na kanále.
Andre-nepřihlášený

Příspěvek od Andre-nepřihlášený »

A nebylo by snazší koupit za pětikilo nějaký malý levný bazarový mix?
Měl bys tam navíc základní ekvalizér, panoramu, kterou by sis smíchal oba kanály do mono a mikrofonní vstup. Navíc bys mohl připojit i víc zdrojů (iPod, telefon).
Zbynoor
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zbynoor »

Ja sem si na tohle udelal takove udelatko z isolatoru do auta za dve stovky a maka to perfektne. Poradim jak na to pres SZ
www.silentsound.cz www.silentsound.cz/tour - VW Crafter Tourbus
L-Acoustics, Yamaha CL3, Neumann, BSS, Shure, Sennheiser, Lake, XTA, LabGruppen, DBX, AKG, AlurSystem, Nivtec ...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pokud hraješ mono, tak možná nepotřebuješ vůbec nic, jen ten kabel s jedním stereojackem 3,5 a jedním XLR, přece regulaci +/- 12dB má na vstupu ten CX3400, ne ? Pokud to nebude bručet, bzučet, crlikat aj. tak nepotřebuješ nic ani galvanicky oddělovat trafem. V těch izolátorech za moc nestojí, což je za ty peníze normální. Zkreslení zvedne docela dost hodně, to si ty bedny a zesilovač nezaslouží, je to dobré leda jako první pomoc, když není nic jiného po ruce.

H.M.
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

ano ,cx3400 má volume input -12 +12db, Jaký by jste mi doporučili, dvojtý potenciometr na volume?
Ted se dívu na nějaký ten mix ale za 500 se toho moc sehnat nedá. Našel jsem nějaký kus ale moc tomu nevěřím, vypadá to divně už jenom na pohled.
:D ( Mixážní pult XM-6 SHOW - bazarová cena 500 ) :D
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Pokud hraješ mono, stačí ti jednoduchý logaritmický potenciometr s hodnotou kolem 1÷5kohm, přece to jde zmonofonit ještě před ním.
Ovšem pokud nevyžaduješ regulaci od nuly, tak by mělo stačit těch 24dB na výhybce. A pokud by ti šlo vyloženě o kvalitu (odstup především), tak dopadne nejlíp regulace až přímo na zesilovači.

H.M.
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

oka diky, skusíme a uvidíme :) ono na PC taky funguje + a - pro volume :)
diky :)
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

OK, nějak všem unikla jedna věc, je potřeba nejprve udělat ze stereo signálu mono (to se dá pochopitelně na mixážním pultu, ale ne za téměř nulovou cenu).

Takže nejprve ze sterea - mono, třeba podle tohoto (figure2):
http://www.rane.com/note109.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Pak je potřeba oddělit signál trafem (DiBoxem), protože ve spojení s počítačem nebo NB (pokud nemá pouze 2drátové-vidlička napájení), protože na 90% to bude brumět.

Schémata DiBoxů tu jsou, jsou tu i odkazy na levné pasivní DiBoxy z Prodance. A tady stačí už jen jeden. Taky by možná stačilo za to schémátko ještě před výstupní konektor zařadit audiotrafo 1:1 (vajíčko) a jeho vývody už rovnou zapojit na piny 2 a 3 na XLR konektoru (1 nezapojovat).

Z toho pak do prvního kanálu CX3400 a z CX3400 z prvního kanálu výstupy Hi a Low (doufám, že to tam tak je) do zesilovače a do beden.

Zesilování/zeslabování pak řešit na CX3400 gainem, nebo rovnou v PC.

Mimochodem Huberte slušný souběh potenciometrů není až tak podstatný, protože CX3400 sama nefunguje na obou vstupních kanálech stejně. Kdysi jsme ji měli a rozcházelo se nám to asi o 3 dB na Gainech.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
lojzek
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od lojzek »

No ty bláho :)
Tak surfuju googluju, seznamuju a přišel jsem asi na to že, udělám podle tebe ze sterea mono, na pin 2 XLR připojím + na pin 3 připojím -, vyzkouším.
Když to bude dělat bordel pomůže mi tohle? http://www.rojka-autohifi.cz/pc1-621-ga ... ho-vedeni/" onclick="window.open(this.href);return false;
Když tohle nepomůže tak místo vyhazování 700kč za dibox rači přidám 300kč a koupím za 1000kč starší mix který by tohle měl vyřešit.
Je má úvaha správná?
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Trafo bych zkusil sehnat nějaký kvalitnější (Tesla vajíčko), nebo tuším Neutrik něco dělá (maj to v GESu), a zařadil ho tam rovnou.

Problém malých laciných pultů je, že z nich stejně neleze symetrický signál, sym výstupy měl tuším až Soundcraft Notepad. Pravda na pultu si ze sterea můžeš udělat mono.

Pak tam je ještě varianta zvukovky do USB, se sym. výstupem (třeba Lexicon Alpha), ale ta ti zase neudělá ze sterea mono, teda jo, ale pouze ze vstupů na zvukovce.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Je to mono, mně to tedy rozhodně neuniklo, protože jsem se na to dokonce speciálně ptal a že se to tedy sloučí optimálně ještě před potenciometrem, napsal. Co možná kdekomu uniká je, že snad z té CX taky bude použitý jen jeden vstup, tak jaké rozdíly ? Není důvod to zbytečně komplikovat, pokud to nebude zlobit, tak potřebuje jen kabel, jeden. Pokud ano, tak trafo, jedno. A pokud mu nevystačí všechny ty regulace, které má na NB, na výhybce a na zesilovači, tak poťák, taky jeden a jednoduchý. V jednoduchosti je opravdu krása a síla a spolehlivost :-)

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“