Jak propojit mic, pc, ext. zvuk. kartu a mix?

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Noviczech

Jak propojit mic, pc, ext. zvuk. kartu a mix?

Příspěvek od Noviczech »

Dobrý den
Omlouvá se, že píši dotaz kdterý zde určitě byl již na stokrát zodpovězen, avšak už opravdu nevím co mám dělat, prošel jsem milion for, milion diskusi, a nikde jsem se nedopátral k odpovědi která by mi přinesla 100% funkčnost mích zařízení. Pokusím se vám sdělit pokud možno co největší množství informací o mém problému, a věřím že se zde najdou profesionálové kteří mi poradí.

Nahrávám rap v programu adobe audicity cs 6.
Mám mikrofon Shure super 55
Mixažní pult Phonic M120
a Externi zvukovou kartu Fast track audio

V čem spočívá můj problém?
Chci mit zapojenou jak zvukoovu kartu tak i mixazni pult, protože při nahravani se samotnou zvukovou kartou fast track se neslysim dostanečně nahlas vuči podkladu instrumentalky...
Tuto vadu mohu odstranit zapojenim mixu, všetně externiho ladění hlasu/hlasitosti a je to pro mě pohodlnější.
Přikládám fotografie se vsztupy do kazdého ze zařízení, kabely mám snad všechny možné druhy včetně přechodu.
Opravdu si budu cenit vašich názoru a rad.

http://jyxo.info/uploads/D3/d328102da60 ... 8e996a.jpg
http://jyxo.info/uploads/55/55457b7e007 ... fa6c4d.jpg
http://jyxo.info/uploads/72/728e80128ad ... 8ac19a.jpg
Egestas
Uživatel
Uživatel

Re: Jak propojit mic, pc, ext. zvuk. kartu a mix?

Příspěvek od Egestas »

A co vlastně konkrétně chceš? Odkud bereš podklad?

Pokud ti jde o zapojení mikrofonu přes mix do zvukovky tak nic jednoduššího snad není mic do mic vstupu na mixu a z výstupu mixu do vstupu zvukovky, v PC si přimícháš podklady...
potom ještě můžeš z PC podklad přímo pouštět ven do stereo-vstupu mixu a nahrát to jako celek ale to se ošidíš o možnost přidání nějakého efektu, hallu a pod na hlas i podklad a celkově o práci s jednotlivýma stopama...

Z fotek moc poznat není respektive odkud kam ti kabeláž vede?

EDIT: Martine teď se dívám že stejný dotaz, respektive jinak formulovaný ale se stejnou pointou, tazatel položil i u již existujícího vlákna bylo by asi dobré toho téma zrušit a odpověď přesunout díky.
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Podklady mám free instrumentalni hudbu ( hip hop bez slova ). Do tohohle podkladu ja nahrávám svuj hlas, nyní mám zapojený mikrofon do mixu, z mixu na nahravani do zvukovky a pro poslech do pc a ze zvukovky prez usb do pc. vše funguje, mužu pouštět hudbu v adobe audacity cs 6 a slyšim ji ve sluchátkách ( ty mám v mixu ) a mužu hlas libovolne zesilovat a zeslabovat a pridavat bass / mid atd. Ale v momentě kdy dám nahrávat, se mi nenahraje ( do noveho okna pod stopou se samotnou hudbou ) jenom muj hlas, ale už zmixovany hlas s hudbou. Potrebuji nahrat samostatny hlas pro pozdejsi mastering. KDyz nahravam pouze diky fast track audio zvukovce, tak se pri nahravani dostatečně nahlas neslyšim ve sluchátkách, mix to perfektně opravi. Ale nevím jak mám zapojit tak, aby mi vše fungovalo jak má,
KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV »

Protože signál pro nahrávání odebíráš z masteru mixu, tak tam musí být i ta podehrávka.
Je potřeba ten signál z mikrofonu odebrat jinde, např. na volném auxu, nebo upraveným INS kabelem (s proklemovaným kroužkem a špičkou na jacku).
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Diky za radu, zkusim propojit pc misto zvukovou kartu s Usb tak jackem, jediny duvod proc jsem použival usb bylo vyhoda ASIO.. nebo se pletu? zkusim to přepojit a snad už to konečně bude bez problému. Chci se ještě zeptat, zlepším nebo zhorším kvalitu , zda-li zapnu Phantoma u obou zařízení? ( mix i zvukova karta ) pritom mikrofon funguje i bez něho. Děkuji
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Bohužel bez uspechu, kdyby mi nekdo mohl poradit cim mam propjit tyto dve veci s ntb. Klidne mu za to dám nějaky kupon. potřebuji nahrávat a tohle mi uplne překřížilo plány. mam Mic-Mix z mixu z Main do zvukove karty ze zvukovky usb do ps, + ze sluchatek do pc portu abych slysel vubec hudbu :( Prosim. Poradte uz sem to přehodil na 10000x zpusobu
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Tak abychom to upřesnili :D

Program ve kterém nahráváš je Adobe Audition CS6?
Co je to přesně za zvukovku, nenašel jsem ji, vypadá jako nástupce M-Audio FastTrack MKII.

Pult k nahrávání vůbec nepotřebuješ.
Zvukovku chceš bez USB připojit jak, jako drátem do line vstupu zvukovky počítače, to snad ne.

Takže zvukovku vždy přes USB.

A teď jak to udělat správně:

1. Mikrofon do zvukovky přes XLR, nastavit citlivost aby jsi nešel přes clip. Zvukovka přes USB do PC. V AA CS6 si pak dáš do jedné stopy podklad, do druhé mikrofon, tu nastavíš na nahrávání. U podkladové stopy si pak doladíš výstupní hlasitost podkladu vůči mikrofonu a celkově si to zesílíš na zvukovce. Sluchátka do zvukovky.

2. S použitím pultu, ten teda nemá ani AUX ani Insert. Ale mikrofon do vstupu 1, nastavit hlasitost na Masteru. Zvukový výstup zvukovky do 2T RTN a zapnout pouze tlačítko 2T RTN TO PHONES (NE TO MAIN), pak by ti měl z Mainu lézt pouze mikrofon, ale do sluchátek půjde i výstup zvukovky. Pro nastavení softu platí to samé jako u postupu 1.

http://fr.audiofanzine.com/techniques-d ... micro.html
http://www.tvfreak.cz/recenze-m-audio-f ... kanty/4486
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Nemohu uvěřit že mi někdo doopravdy pomuže :)
Ano, nahrávám díky adobe Audition Cs6
Zvukovka je Fast track solo:

http://www.google.de/imgres?imgurl=http ... AA&dur=889
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Když napojim Mikrofon do mixu, z mixu z Main 2x do Zvukovky do nástroje ( levý jack ) a 2x T RTN do vystupu zvukovky, zvukovka usb do pc a sluchatka mam v mixu. tak funguje vše jak by mělo. mužu krasne ladit hlasitost instra i hlasu vejšky, stredy.. Ale v programu se mi nenahrje ani čarka.. zkoušel sem nastavovat mikrofon na ASIo, i Mme, nebo origo ovladac fast track, a pokazde nic, nebo vypadlo silene moc erroru. Kdyz dam mikrofon do zvukovky, nahrava to jako předtím, kvalita je ok ale štve me to věčné prenastavovani gain a docela rad bych si vyladil hlas podle sebe na ,,čudlikach" tak jak by mi to sedlo nez pak v programu.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

OKa, ještě doplním, když už víme zvukovku, že pro první zapojení bude Direct mon zapnutý, pro druhé vypnutý.

A teď proč to nefunguje.

Ten jackový vstup je vstup nástrojový, pro kytaru, tzn. vysokoimpedanční (1Mohm), takže sem určitě nezapojovat. V podstatě zbývá zkusit zapojit do XLR vstupu a případně seškrtit Master výstup na mixu, aby nebyl vstup přebuzený.

Druhým místem problému může být nastavení AA, tam si nastavíš ASIO zvukovky a k příslušné stopě vybereš příslušný vstup zvukovky v monu.

Třetí místo by mohlo být pokud má zvukovka nějaký obslužný software v ovladačích, nebo přímo Windows mixer, Zařízení pro přehrávání a záznam.

Nevím jak to má AA CS6, ale AA3 má dole indikátory a přes pravé tlačítko se dá nastavit všechny stopy a přes F10 zobrazit okamžitou úroveň, tam je pak ještě před spuštěním záznamu vidět kolik to hraje.

A k nakroucení, já radši nahrávám "narovno" a ekvalizaci + efekty dělám až v softwaru. A v podstatě pokud to jednou nakroutíš na mixu, tak úplně stejně to jednou nakroutíš v AA a pověsíš to na stopu jako Plugin. A je to i z toho důvodu, že ty si to sice nakroutíš hezky na svoje sluchátka, ale na bednách, nebo jiných sluchátkách už to může bejt úplně jinak a ty pak budeš dohánět, něco co jsi při náběru uříz.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

Podle mne úplně nejjednodušší řešení by bylo rozbočit signál z mikrofonu samostatně do vstupu zvukovky a do vstupu pultu pomocí tzv. "kalhotek", tedy kablíku "jedna XLR samička - dva paralelně zapojení samečci", potom si můžeš na pultu nastavovat co chceš a do počítače nahráváš stále čistý, neupravený vokál, se kterým potom můžeš pracovat při mixáži (upravovat korekce, efektovat, navěsit pluginy atd. atd.) Na výstupu z karty musíš mít pouze playback, ten máš pomocí RCA konektorů přivedený do pultu a zde si mícháš podklady se signálem z mikrofonu tak, abys slyšel ve sluchátkách oboje ve vyhovujícím poměru...

zvukovku samozřejmě musíš mít připojenou k PC po USB a využívat pouze tuto, externí, 3.5 jacky na počítači v tom momentě jakoby neexistovaly.

A jinak musím konstatovat, že nedokázat si zapojit JEDEN mikrofon, zvukovku s JEDNÍM vstupem a snad nejprimitivnější mixpult jaký si lze představit, to může jedině... raper, který dělá hiphop :( =D> .
MADMAX

Příspěvek od MADMAX »

Ještě podotýkám, že výstup karty bych propojil s pultem pomocí kablíků RCA - monojack (dvoulinky RCA-RCA s redukcema na jednom konci) do vstupů 2 a 3 na pultě, aby sis mohl pohodlně regulovat na mixpultu i tento kanál. Pak už nepotřebuješ nic něž zastrčit sluchátka do pultu.
noviczech

Příspěvek od noviczech »

MADMAX píše:Podle mne úplně nejjednodušší řešení by bylo rozbočit signál z mikrofonu samostatně do vstupu zvukovky a do vstupu pultu pomocí tzv. "kalhotek", tedy kablíku "jedna XLR samička - dva paralelně zapojení samečci", potom si můžeš na pultu nastavovat co chceš a do počítače nahráváš stále čistý, neupravený vokál, se kterým potom můžeš pracovat při mixáži (upravovat korekce, efektovat, navěsit pluginy atd. atd.) Na výstupu z karty musíš mít pouze playback, ten máš pomocí RCA konektorů přivedený do pultu a zde si mícháš podklady se signálem z mikrofonu tak, abys slyšel ve sluchátkách oboje ve vyhovujícím poměru...

zvukovku samozřejmě musíš mít připojenou k PC po USB a využívat pouze tuto, externí, 3.5 jacky na počítači v tom momentě jakoby neexistovaly.

A jinak musím konstatovat, že nedokázat si zapojit JEDEN mikrofon, zvukovku s JEDNÍM vstupem a snad nejprimitivnější mixpult jaký si lze představit, to může jedině... raper, který dělá hiphop :( =D> .
Drahy Madmaxi
Ano neumím si zapojit nejprimitivnější věci které existují na celé planetě, protože jsem si dovolil celý život nestudovat zvukařinu, přečetl jsem milion for na internetu abych právě takovéhle kecy od Noliferu nemusel poslouchat, nesmírně si vážím tvého názoru, ale mimo zapojování pro mne neznámích krabic a kabelu si představ, že pracuji! Ano! Dokonce mam zamečnickou firmu! neuvěřitelné! A ted si představ že misto nenávistných komentářu tvořím i něco jiného, hudbu, která se dokonce hraje v Tv, jen jsem si chtel udelat vlastni studio. Omlouvám se ti že jsem ti ukradl 10 minut tvého určitě vzácného času který trávíš na této stránce urážením ( abych nekřivdil i pomáháním ) lidem jako já. Pevně doufám že tě jednou potkám v realném životě a zeptáš se mě na nějaké profesní otázky :) Všem ostatním opravdu moc děkuji za čas a energii na odepsáni mi na tuto STUPIDNI NEJHLOUPĚJŠÍ otázku na světě, už objednávám zmíněné ,,kalhotky" bude to asi nejjednodušši.,
K odpovědi na mastering do sluchátek: používám Beats By dr dre, mohu se opravdu spoléhat na kvalitu přehrávky? jako například u studiových monitoru?

Takže pánové, závěrem jedno velké díky, díky vám dám na své studio reklamu pro zvukarina .cz :) Opravdu jste mi pomohli a cením si vašich názoru které pomohly...
S pozdravem a přáním hezkého dne:
Ori G
Noviczech

Příspěvek od Noviczech »

Doufám že tento kabel už mi dopřeje klidu
http://www.georgeaudio.net/variant/spoj ... a-/173/101
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“