Dualní kabel (230+Data)
-
- Reklama
Dualní kabel (230+Data)
Dobrý den,
v sobotu na akci jsem vyděl že z pódia na FOH vedl jen jeden kabel, po obhlídne jsem zjistil že kabelem je tažené jak napájení tak i data od pultu k stageboxu. Rád bych věděl zda někdo má s tímto řešením zkušenost a kde se dá případně kabel sehnat, jak je to z odolností, co rušení? děkuji
v sobotu na akci jsem vyděl že z pódia na FOH vedl jen jeden kabel, po obhlídne jsem zjistil že kabelem je tažené jak napájení tak i data od pultu k stageboxu. Rád bych věděl zda někdo má s tímto řešením zkušenost a kde se dá případně kabel sehnat, jak je to z odolností, co rušení? děkuji
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Dualní kabel (230+Data)
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Teda ty cat 5 jsou hodně stíněný ale je to hustý ten souběh... Je zajímavý že nestíni těch 230V.
Další otázka je kde a jak to pak změnit to stínění cat 5 kabelu (jedn stranu, obě ...).
Další otázka je kde a jak to pak změnit to stínění cat 5 kabelu (jedn stranu, obě ...).
Nejsem prodavač
A jakýpak efekt má stínění na magnetockou složku pole na 50 Hz?
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A jak moc vadí v CAT5 naindukovaných 50Hz? Nehledě na to, že když se tahají káble v chráničích a přejezdech vedle sebe, je tam ten souběh nemlich stejnej, jen jsou vodiče o facku dál od sebe.
Dělám, co mě baví.
Ethernet je symetricky stejne jako mikrofony, napeti se naindukuje do obou vodicu paru stejne, v traficku sitove karty se pak odecte a zustane cisty signal.... tedy idealne 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak jestli jsem dobře pochopil obavu, tak jde spíš o indukci rušení z ethernetu do 230V, což by se teoreticky mohlo u citlivého analogového zařízení projevit. Ale zatím jsem si toho nevšiml.
Dělám, co mě baví.
Nene, to stínění STP v podstatě funguje obdobně na obě strany (pokud je uzemněné). Ale je pravda, že podobný hybrid (ovšem pro analog) od gothamu má stíněný i ten 230V, nicméně to kromě části pouze elektrické složky pole nestíní pro 50 Hz, ale pro výrazně vyšší.
PS: Ten ethernet je symetrický, tudíž jak letí napětí na jednom drátu nahoru, na druhém jde dolů a z hlediska elektrického tak na větších vzdálenostech (ve srovnání s příčnými rozměry kabelu) nemění potenciál a tedy vyzařování je male. U 230 V je uzemněný jen jeden drát, takže tam se elektrický potenciál mění. U 3F se všechny tři dráty taky vykompenzují a "ven mnoho nejde".
PS: Ten ethernet je symetrický, tudíž jak letí napětí na jednom drátu nahoru, na druhém jde dolů a z hlediska elektrického tak na větších vzdálenostech (ve srovnání s příčnými rozměry kabelu) nemění potenciál a tedy vyzařování je male. U 230 V je uzemněný jen jeden drát, takže tam se elektrický potenciál mění. U 3F se všechny tři dráty taky vykompenzují a "ven mnoho nejde".
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
no myslim ze v tom 230 bude tolik jineho ruseni ze bych se vubec nebal 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
Už jsem viděl sitíěný kabel na 230 V ale třeba se to vyrábí jen tak ...
Nejsem prodavač
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Vyrábí se to kvůli odstínění vyšších kmitočtů z všelijakých spínaných zařízení, počínaje tyristorovými regulacemi výkonu (ale on ruší docela slušně i běžný usměrňovač). Situace v hybridním kabelu je nejspíš ještě lepší, než u kabelů vedených v jednom žlabu nebo jinak v podobné délce spolu, protože výrobce může všechny páry optimálním způsobem zkroutit (klidně i ty silové) a i kdyby to u nich neudělal, tak zkroucení datových má v homogenním kabelu větší šanci dobře fungovat, než při volném uložení, kde se vzájemná poloha žil náhodně mění. Hybridy používáme, je docela škoda, že neexistuje také společný standardní konektor, zastrkovat do aktivních beden jen jediný by byla báseň, teď je slabé místo právě tam, kde se musí jednotlivé kabely rozplést, nakonec podobně je to i u páráků - multipin je na něm šikovnější, než chobotnice.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
mne teď špatně navržený spínaný zdroj (zřejmě v něm nebyl filtr na 230 V) ve switchy Zixel Poe (zdroj 600 W) zarušil přes zvukovku AES/EBU rozhranní ... pomohlo jednak oddělení AES/EBU trafem a před ethernet switch na 230V přívod jsem dal síťový filtr.
Takže pozor i na spínané zdoje ty diody na vstupu dokážou udělat pořádný bordel... a pokud tam nejsou tlumivky, nějaká kapacity atd.. tak může být problém... ten SW jsem připojil jen do sítě ...
Takže pozor i na spínané zdoje ty diody na vstupu dokážou udělat pořádný bordel... a pokud tam nejsou tlumivky, nějaká kapacity atd.. tak může být problém... ten SW jsem připojil jen do sítě ...
Nejsem prodavač