nutný výkon PC pro DAW
-
- Reklama
nutný výkon PC pro DAW
Se studiovou práci nemám v podstatě zkušenost, moje první CD a zatím poslední bylo před už více než devíti lety. Nyní se rýsuje druhé nahrávání, v podobném rozsahu jak posledně, tedy zpěvy, akustika, basa, cajón. S výskledkem jsem spokojen stále i teď, v tom nevidím problém. Moje otázka spíše směřuje k potřebnému výkonu pc pro záznam a zpracování více stop, cca 20 - 24. Jde o to, že mám k dispozici SC expression 2 a zahrávám si z myšlenkou možnosti nahrávat záznam až do 32 stop. Jak výkonný pc k tomu budu potřebovat? Aby bylo možné pohodlně nahrát a zpracovat takový záznam. Nebo při takovém objemu se už neobejdu bez nějaké akcelerační karty?
např.: http://www.audiotek.cz/recording/dsp-karty
Jaké máte stroje? co všechno zvládnou?
např.: http://www.audiotek.cz/recording/dsp-karty
Jaké máte stroje? co všechno zvládnou?
Listen... and enjoy the sound
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: nutný výkon PC pro DAW
Záleží kde se bude provádět převod na digitální data.
Já se teda primárně studiovou prací nezabývám, ale několikrát už jsem s tím taky laboroval.
Nahrával jsem přes MOTU 828 mkIII Hybrid 26 kanálů (48kHz, 24bit) na noťasu Dell XPS 1330 (C2D T5xx0, 4GB RAM 500GB HDD, nVidia 7300) bez problémů, teď mám Steinberg UR824 24 kanálů a taky OK. Obě karty přes USB.
Doma s tím dělám na Athlonu II X4 645 (3,1GHz, 4j), teď už 12GB RAM (donedávna 4GB), 128GB SSD + 2TB HDD, a taky v pohodě.
Obojí v Adobe Audition 3, pro práci pak dejme tomu z 16ti stop na každé navěšené asi 2-3 pluginy.
Kdybych měl pořizovat stroj nový, pak bych šáhnul po těchto repasovaných Dellech:
http://www.technimax.cz/repasovane-poci ... acore-xeon
nebo verzi se 4jádrem, ale teď tam až zase tak super nabídka 4jádrových není
doplnil bych jen o SSD na systém a programy
Jako ty důležitější body, krom výkonu procesoru, bych vyzdvihl právě SSD a ještě víc operační paměť.
Já se teda primárně studiovou prací nezabývám, ale několikrát už jsem s tím taky laboroval.
Nahrával jsem přes MOTU 828 mkIII Hybrid 26 kanálů (48kHz, 24bit) na noťasu Dell XPS 1330 (C2D T5xx0, 4GB RAM 500GB HDD, nVidia 7300) bez problémů, teď mám Steinberg UR824 24 kanálů a taky OK. Obě karty přes USB.
Doma s tím dělám na Athlonu II X4 645 (3,1GHz, 4j), teď už 12GB RAM (donedávna 4GB), 128GB SSD + 2TB HDD, a taky v pohodě.
Obojí v Adobe Audition 3, pro práci pak dejme tomu z 16ti stop na každé navěšené asi 2-3 pluginy.
Kdybych měl pořizovat stroj nový, pak bych šáhnul po těchto repasovaných Dellech:
http://www.technimax.cz/repasovane-poci ... acore-xeon
nebo verzi se 4jádrem, ale teď tam až zase tak super nabídka 4jádrových není
doplnil bych jen o SSD na systém a programy
Jako ty důležitější body, krom výkonu procesoru, bych vyzdvihl právě SSD a ještě víc operační paměť.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
2maro: přesně, jak píše kolega. Žádné alcelerační karty nejsou potřeba, zmíněný počet stop zvládne dneska jakýkoli počítač. Je potřeba mít pouze vhodnou zvukovou kartu (dle požadovaného počtu vstupů pro současný záznam) a podle její vybavenosti pak bude natáčení komfornější více nebo méně (což jsou zhusta jen detaily, ale "kdo jednou zkusil, již nechce jinak..."
).
P.
P.
Díky za informace. Jak sem psal, jako zvuková karta by měla snad časem sloužit
http://www.thomann.de/cz/soundcraft_si_ ... l_card.htm
jinak na takové to domácí hraní mám Steinberg UR22, je v podstatě využita pro přehrávání hudby z pc
a protože se chystám upgradovat svůj PC tak se ptám na nějaké komponenty aby to šlo případně v pohodě použít pro záznam a zpracování. Ze "starého" použiji skoro vše kromě základní desky a tedy i CPU a RAM. Zdroj mám Seasonic, mám SSDčko a klasický disk, grafika pro mě dostatečná Gigabite GTS450, chaladič CPU SCYTHE Ninja 3, takže bych se nebál většího žrouta.
Zásadní otázka jaký cpu? i5, i7, Xeon, AMD FX ? Když se dívám na srovnání procesorů za stejnou cenu tak lépe vychází AMD, o třídu lepší výkon, ano ale mnoho násobně větší spotřeba. Pokud pominu testy na výkon jednoho jádra atd... Možná než vybírat dle cpu tak podle základní desky? Je nějaký chipset o kterém se dá říct že je pro tento účel lepší? nebo je to jedno?
http://www.thomann.de/cz/soundcraft_si_ ... l_card.htm
jinak na takové to domácí hraní mám Steinberg UR22, je v podstatě využita pro přehrávání hudby z pc
a protože se chystám upgradovat svůj PC tak se ptám na nějaké komponenty aby to šlo případně v pohodě použít pro záznam a zpracování. Ze "starého" použiji skoro vše kromě základní desky a tedy i CPU a RAM. Zdroj mám Seasonic, mám SSDčko a klasický disk, grafika pro mě dostatečná Gigabite GTS450, chaladič CPU SCYTHE Ninja 3, takže bych se nebál většího žrouta.
Zásadní otázka jaký cpu? i5, i7, Xeon, AMD FX ? Když se dívám na srovnání procesorů za stejnou cenu tak lépe vychází AMD, o třídu lepší výkon, ano ale mnoho násobně větší spotřeba. Pokud pominu testy na výkon jednoho jádra atd... Možná než vybírat dle cpu tak podle základní desky? Je nějaký chipset o kterém se dá říct že je pro tento účel lepší? nebo je to jedno?
Mám na zvuk notas, C2D 2Ghz, 4 gb ram, ssd na systém, a 1TB na data, a nahrávání do 20ti stop s rezervou zvládá... nahrávám přes SI performer II a stejnou kartu co chces (firewire) je ale pravda že mě noťas běhá na odladěným Arch Linuxu jen pro nahrávání, přehrávání a měření s blbuvzdorným UI a čistě spuštěný systém mě žere 83mb ram...
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
2maro: takže převodníky z Expression a pak do PC, right?
P.
P.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pult má, to píše v prvním příspěvku, takže převod bude v pultu a přes kartou jdou jen čistá data.
No mám doma, jak jsem taky psal počítač postavený na AMD Athlon X4, teď tu dělám (taky na muziku) pro bratránka s Phenomem X4 (byla to dobrá koupě).
AMD vychází poměrově cenově výhodněji než Intel, zase na druhou stranu Intel spíš doporučují na věci kde se počítá (video a asi i hudba), i když hudba oproti videu není náročná až tolik.
Jak jsem psal, novej počítač bych nestavěl a zvážil bych i přestavbu, ten Dell v odkazu je velmi slušně namakaná mašina, která výkonem určitě dá (aha, tak už není, ale občas se tam takovýto kousek objeví) a za tu cenu podobný nepostavíš. Pokud současnou sestavu prodáš ať už jako celek, nebo po částech, s tím, že si necháš třeba jen disky, pak bude cena určitě nižší než investice do nové desky, CPU i pamětí.
No mám doma, jak jsem taky psal počítač postavený na AMD Athlon X4, teď tu dělám (taky na muziku) pro bratránka s Phenomem X4 (byla to dobrá koupě).
AMD vychází poměrově cenově výhodněji než Intel, zase na druhou stranu Intel spíš doporučují na věci kde se počítá (video a asi i hudba), i když hudba oproti videu není náročná až tolik.
Jak jsem psal, novej počítač bych nestavěl a zvážil bych i přestavbu, ten Dell v odkazu je velmi slušně namakaná mašina, která výkonem určitě dá (aha, tak už není, ale občas se tam takovýto kousek objeví) a za tu cenu podobný nepostavíš. Pokud současnou sestavu prodáš ať už jako celek, nebo po částech, s tím, že si necháš třeba jen disky, pak bude cena určitě nižší než investice do nové desky, CPU i pamětí.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Já bych u procesoru sáhl určitě po Intelu a zákl. desce Gigabyte. V obou případech kvůli delší životnosti (jasně, z každé série může vypadnout vadný kus, ale v průměru na velkém statis. vzorku se mi to potvrzuje, že Intel a Gigabyte jsou mnohem větší držáky než AMD a např. MSI).
A když nové CPU, tak určitě x64, RAMky jsou už celkem levné a je škoda se omezit na 4 GB (třebaže 4 docela stačí).
A když nové CPU, tak určitě x64, RAMky jsou už celkem levné a je škoda se omezit na 4 GB (třebaže 4 docela stačí).
pavlii píše:2maro: takže převodníky z Expression a pak do PC, right?
P.
ano. nyní už mám pult (cca už rok), tak mě napadlo dokoupit tu kartu...snad příští rok
Více méně si chci pořídit lepší PC, tak sem se ptal jaká by měla být konfigurace aby se dal použít i pro audio... Jinak osobně se mi libí desky od asusu, nikdy s nima nebyl problém. Pak sem 3x dával gigabite pro kámoše a rodinu a byl 3x problém, možná sem měl jen smůlu..
uvažoval sem nad něčím tímto:
http://www.alfacomp.cz/product.php?eid= ... 0000001RWP
http://www.alfacomp.cz/product.php?eid= ... 09758D1PJA
http://www.alfacomp.cz/product.php?eid= ... 1Y51SR2LE4
díky za všechny inormace