Mluvené slovo (audiokniha) - úpravy v Adobe Audition
-
- Reklama
Mluvené slovo (audiokniha) - úpravy v Adobe Audition
Ahoj. Hledal jsem, hledal, ale úplně nenašel odpovědi na své otázky....
Stojím před úkolem vytvořit audioknihu (jako dárek), která má asi 40 kapitol, z nich každá je načtena jiným vypravěčem a zaznamenána jinou technikou - od mobilního telefonu po domácí studio. Zadání je šílené, souhlasím. Úplně by ale vyhovělo, kdyby výstupem bylo něco alespoň trochu poslouchatelného laskavým uchem obdarovaného. Undergroundově-samizdatová příchuť nahrávky až tak nevadí.
Chci samozřejmě udělat vše, co bude v mách silách, abych jednotlivé tracky pokud možno unifiikoval - nějakou základní představu mám, jen přesně nevím, v jakém pořadí aplikovat následující postupy (v Adobe Audition 3) na každý z audiosouborů:
- vyvážení kanálů
- EQ odfiltrování frekvencí mimo rozsah spektra řeči, tedy vše pod 150 Hz a nad 8kHz, + deEsser
- lehká komprese
- odstranění resp. snížení šumu, pokud půjde bez zkreslení záznamu
- normalizace na -3dB
- uložení ve wav
Můžete mně, prosím, poradit, v jakém pořadí co provést, případně co z výše uvedeného vynechat nebo naopak přidat? Předem tisíceré díky.
Stojím před úkolem vytvořit audioknihu (jako dárek), která má asi 40 kapitol, z nich každá je načtena jiným vypravěčem a zaznamenána jinou technikou - od mobilního telefonu po domácí studio. Zadání je šílené, souhlasím. Úplně by ale vyhovělo, kdyby výstupem bylo něco alespoň trochu poslouchatelného laskavým uchem obdarovaného. Undergroundově-samizdatová příchuť nahrávky až tak nevadí.
Chci samozřejmě udělat vše, co bude v mách silách, abych jednotlivé tracky pokud možno unifiikoval - nějakou základní představu mám, jen přesně nevím, v jakém pořadí aplikovat následující postupy (v Adobe Audition 3) na každý z audiosouborů:
- vyvážení kanálů
- EQ odfiltrování frekvencí mimo rozsah spektra řeči, tedy vše pod 150 Hz a nad 8kHz, + deEsser
- lehká komprese
- odstranění resp. snížení šumu, pokud půjde bez zkreslení záznamu
- normalizace na -3dB
- uložení ve wav
Můžete mně, prosím, poradit, v jakém pořadí co provést, případně co z výše uvedeného vynechat nebo naopak přidat? Předem tisíceré díky.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Mluvené slovo (audiokniha) - úpravy v Adobe Audition
Sice v AA nedělám audioknihy, ale občas v něm upravuju audionahrávku z divadelního představení, protože záznam z odposlechových mikrofonů v sále je pochopitelně lepší než mikrofon kamery umístěný 15m od jeviště (i když se ZOOMem H1 se to zlepšilo).
Co provádím já:
Srovnám zhruba úroveň L a R
Dynamic Processing - s lehkou kompresí a ořezem ruchů pod asi -83dB
Graphic Equalizer - ořez 20k a vejš a spodek nějak pod 40Hz plus tak do 125Hz drobná úprava
Hard Limiting (proces) - tím dotáhnu ty kuňkaly a dorovnám si úroveň
Co bych ještě nad rámec toho zvážil je možná použití Masteringu a nejsem si jistej tím ořezem 150Hz a 8kHz, sice hlas zhruba začíná na těch 150Hz, ale nějaká barva jde i pod to a aby to pak nebylo úplně sterilní.
Taky bych asi pomocí PEQ dodělal barvu hlasu.
Hodně dobrý je si tu stopu hodit do multitracku a ty úpravy si jen navěšet do efektového racku, pak si je můžeš nastavovat aniž by jsi nějak poškodil původní soubor.
Co provádím já:
Srovnám zhruba úroveň L a R
Dynamic Processing - s lehkou kompresí a ořezem ruchů pod asi -83dB
Graphic Equalizer - ořez 20k a vejš a spodek nějak pod 40Hz plus tak do 125Hz drobná úprava
Hard Limiting (proces) - tím dotáhnu ty kuňkaly a dorovnám si úroveň
Co bych ještě nad rámec toho zvážil je možná použití Masteringu a nejsem si jistej tím ořezem 150Hz a 8kHz, sice hlas zhruba začíná na těch 150Hz, ale nějaká barva jde i pod to a aby to pak nebylo úplně sterilní.
Taky bych asi pomocí PEQ dodělal barvu hlasu.
Hodně dobrý je si tu stopu hodit do multitracku a ty úpravy si jen navěšet do efektového racku, pak si je můžeš nastavovat aniž by jsi nějak poškodil původní soubor.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Zčal bych redukcí šumu. Už tady je ale zadání nesmyslné, protože náběry z mobilu budou redukcí poznamenány (a stejně tam ještě šum zůstane). Navíc to na mnoha místech půjde do clipu. Takže na mobilní nahrávky ještě nějaký click-reduction či pop-reduction.
Potom EQ, ale uřezat to nad 8 kHz je dost nízko. Leda bys chtěl vše připodobnit tomu telefonu
Potom vyvážit kanály, potom komprese a uložení bych si nechal na závěr
Rozhodně tě to nezávidím... A výsledek bude opravdu tak na jeden poslech, udělání radosti, ale nikdo se k tomu v budoucnu asi nevrátí. Což je možná škoda, když už s tím máte takovou práci. Proč není z "domácího studia" vše?
Potom EQ, ale uřezat to nad 8 kHz je dost nízko. Leda bys chtěl vše připodobnit tomu telefonu
Potom vyvážit kanály, potom komprese a uložení bych si nechal na závěr
Rozhodně tě to nezávidím... A výsledek bude opravdu tak na jeden poslech, udělání radosti, ale nikdo se k tomu v budoucnu asi nevrátí. Což je možná škoda, když už s tím máte takovou práci. Proč není z "domácího studia" vše?
Příspěvky budou pocházet od lidí z různých koutů republiky, kteří budou své nahrávky uploadovat na cloudové úložiště. Není bohužel možné všechny "účinkující" dostat ke slušnému záznamovému zařízení.
Děkuju moc za rady a náměty, pomohly mně. Budu se s tím muset holt nějak poprat
Děkuju moc za rady a náměty, pomohly mně. Budu se s tím muset holt nějak poprat