akustická úprava búdy

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
KamilV
Uživatel
Uživatel

Re: akustická úprava búdy

Příspěvek od KamilV »

Záleží dost na rozpočtu.
Z vlastní zkušenosti bych mezi ty lepší zařadil výrobky od: Auralex, Primacoustic či Vicoustic.
Akustický paravan může být buď nějaký velký, nebo jen ten oblouk za mikrofonem. Byl by právě místo té boudy.
Mackouš

Příspěvek od Mackouš »

jo, třeba tohle

http://www.kreatek.cz/se-electronics/pr ... ilter.html

řeší při nahrávání většinu problémů s akustikou místnosti, přeslechů atd. Ne že by tohle řešení bylo všemocné, ale při náběru zblízka a slušném mikrofonu je to vynikající řešení
Mackouš

Příspěvek od Mackouš »

přesně jak píše Kamil

pořiď paraván a vyhoď "búdu"

kdyby řešení s "búdou" bylo chytré a šikovné, tak ho používá kdekdo... a ono ne. Proč asi? ...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Já teda nevím, ale zavřít zpěváka do kadibudky vylepené molitanem mi přijde jako mnohem horší zásah do jeho schopnosti zazpívat a také to sejmout, než ho prostě nahrávat zvlášť (pokud je důvodem přeslech hrající kapely do jeho mikrofonu). Vazbu s kapelou stejně nebude mít žádnou, bude ji jen slyšet (předpokládám ze sluchátek) a tak ani nemá jak poznat, jestli je to živé nebo nahrávka. Opačně už to tak není, ale snad bys mohl vysvětlit lépe, proč vůbec tě tohle "řešení" napadlo. Mimochodem pokud to mělo zvukově izolovat, tak rozhodně nemělo mezi oběma vrstvami být nic a pokud možno měla jedna být z něčeho jiného. To jsi se při těch hodinách čtení a googlování nikde nedozvěděl ? Že by to nemělo mít rozměry v takovém poměru také ne ? Ono je pak opravdu docela těžké odolat pokušení si z podobného přístupu dělat srandu, lepením žádného molitanu (ani sebeakustičtějšího) se všechno vyřešit nedá. On ve všech těch eshopech dominuje jen proto, že se ho dá velmi snadno naflákat libovolné množství a rozdíl v ceně mezi molitanem jako obalovým materiálem a molitanem jako "řešením všech akustických problémů, stačí mu dát název, barvu a design" je lákavý.

H.M.
Mackouš

Příspěvek od Mackouš »

a jo, teď jsem si u toho Hubertova textu uvědomil, že kluci tenkrát strašně počítali i rozměry naší budky, byly to takový lichý čísla, dělitelný ještě liššími

vnitřní izolace byla vícevrstvá důkladná a celý to bylo těžký jako kráva, nešlo s tím hnout. Tuším jen dveře měly 40-50 kg...
my to měli na půl roku na dabing, protože studio přestěhovat tehdy nešlo a zvenku šel furt nějakej bordel... tak jsme to s "búdou" a investicema holt přežili, dneska už bychom to takhle šíleně neřešili a radši šli točit jinam
Draug
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Draug »

Sice se jedná o poslechovou místnost (ve které probíhá mastering), ale dle Václava Vlachého jsou osvědčené tři základní poměry a to

a) 1:1,28:1,54
b) 1:1,14:1,39
c) 1:1,6:2,33

Václav Vlachý, praxe zvukové techniky - 3. aktualizované a doplněné vydání, 2008 - strana 288 "Poslechové monitory - Módy místnosti"
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Kvůli jasnosti - myslel jsem to samozřejmě tak, že "nic" není jako výplň dutiny mezi oběma stěnami vhodný "materiál", protože to neznamená vakuum, ale stejný vzduch jako všude okolo...
Tedy správně česky znegováno: "nemělo tam nebýt nic".

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Jak říká Bohouš Sýkora - "akusticky jde přizpůsobit libovolný prostor, jen pak někdy nezůstane prostor pro posluchače...".

Malá kadibouda má ten drobný problém, že je malá a proto zní jako malá. Mluvím o tom, že pro nízké frekvence se takový prostor nechová jako prostor ale jako poddajnost a nízké frekvence tak "vylézají". Jedinou možností je, aby takové frekvence nebyly tlumeny stěnami a utekly. Pro něco jako 2x1x2 m je mezní frekvencí 56 Hz, menší boudy na tom budou ještě hůře (frekvence bude vyšší). Pokud tyto frekvence nebudou vybuzeny hlasem, což naštěstí u 50 Hz obvykle není, tak to není tak strašné. Ale na druhou stranu móda malých "vocal booth" je tak trochu umělá a spíš z nouze ctnost (za málo peněz alespoň něco), než jako ideál - rozumný kompromis je kolem 12 m2. Jedinou možností, jak v minimálním prostoru něčeho dosáhnout je to co nejvíce zatlumit a dozvuk řešit uměle. Okno u ledvinového mikrofonu nebude nijak vadit a spíkrovi alespoň spolu s podlahou přinese nějaké odrazy pro lepší pocit. Na druhou stranu čím menší, tím více bude vytlumena samotným člověkem, ale k lepšímu výkonu to asi nepovede...

Jinak mě pobavila poznámka, že pokud bude ta budka dobře vytlumena, bude možné ít s mikrofonem i dále....jako kam? Za stěnu? :-)

PS: ty poměry místností hrají roli halvně u nevytlumených místností, akustické úpravy rozdíly značně stírají viz "Non-environmental rooms"
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Je to prostě ještě horší, než interier běžného malého auta. Tam je tlumení docela dost a i ten tvar je o něco lepší, dokonce i izolace proti okolí je možná lepší a přitom je z něj slušně vidět dokonce i dozadu a stejně jsem neviděl, že by si do něj někdo s mikrofonem vlezl, když chce nahrávat. Do spousty studií by přitom šlo zajet a zaparkovat tam a do mikrobusu by se vešel i bubeník s nářadím, což je taky jasný kandidát na "uzavřené oddělení".
Každopádně je aut všude tolik, že si to může kdokoli vyzkoušet bez jakékoli investice a případně vybrat vhodné modely. Jako možný autor této originální myšlenky se tímto slavnostně navždy vzdávám všech autorských práv a dávám ji celému lidstvu (kromě členů autorských svazů) bez nároků na odměnu nebo vděčnost !
Pokud jsem asi tak tisící v pořadí, tak se omlouvám všem předchozím, že jsem o nich nikdy neslyšel :-)

H.M.

Jo a kdyby bylo nějaké auto zatlumené málo, tak si tam s sebou vezměte z postele molitanovou matraci, ale kvalitní peřiny budou ještě lepší.
vitek_cz
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od vitek_cz »

Promin Huberte, ale nahravani v aute uz v praxi probiha. Napad je jiz zaregistrovan u OAZA a kdokoliv to pouzije necht zaplati 200,- spravni poplatek prislusnemu vybercimu poplatku..

Nepocitam-li nahravani zvuku s obrazem, kdy hrdina frci v aute a pri tom mluvi, tak jen ja jsem nahral asi 3 rozhlasove spoty v aute. duvodem bylo to, ze se muselo neco namluvit behem toceni obrazoveho spotu a herec nemel cas jit pak do studia. i kdyz se zda jako punkove reseni, tak zvuk z auta je dobry. Sice jsou tam okna, ale ty jsou tvarovane a netvori protilehle plochy. Zbytek dobre zatlumen. Ja pouzil vetsinou 416 nebo MKh60, coz jsou polopusky a na voiceover skvele zni. (kupodivu)

Jinak poznamka, ze muze jit s mikrofonem dale byla minena takto:

Casto jsem nahraval ve spatnych akustickych podminkach a cesta jak eliminovat dozvuk je jit s hercem velmi blizko mikrofonu. Coz ale neni idealni reseni. pokud uz mate herce 30cm a dale od mikrofonu, tak musi byt mistnost dobre akusticky vyresena. (na voice over vytlumena) U zpevu je to trochu milosrdnejsí, protoze neco se maskuje hudebnim zakladem.

Vyzkousej uslysis..
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Já to tušil, že není tak snadné něco vymyslet a už se jeden z toho tisíce ozval. Ano, zvuk v autě je takový, jako zvuk v autě, známe ho všichni. Je o dost lepší, než zvuk v molitanem vyložené kadibudce a o hodně lepší, než zvuk v nevytlumené telefonní budce (pokud si někdo pamatuje, co to bylo). Pokud bych rychle potřeboval něco v okolním kraválu s někým probrat, tak si sedneme do auta a zatáhneme okénka.

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“