Jak utlumit signál z mikrofonu do kamery?

DI, kabely, konektory, sluchátka, software, zvukové karty, počítače...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
sledge
Uživatel
Uživatel

Jak utlumit signál z mikrofonu do kamery?

Příspěvek od sledge »

Buď jsem v jiném paralelním vesmíru, nebo mluvíš o problému připojení symetrického výstupu mikrofonu k nesymetrickému vstupu kamery?

Kolem toho děliče chápu všechno kromě toho, co se mi snažíš sdělit. Mám vstupní impedanci děliče (nejsme ve při), pak mám dělič samotný (nejsme ve při). Odděluji je od sebe, neboť na sobě až tak nezávisí. Píšeš, že musím tyto dvě věci oddělit, abych co? Ten dovětek,... ten dovětek mi stále uniká [-o< , navíc si ho nenapsal :wink:

Nějak stále nechápu, co podle tebe nechápu? Čtu dokola tvé příspěvky a stále netuším, co máš na mysli?

Ale předpokládám, že naše vesmíry se od sebe oddělily větou
"Kde jsi nabral "vybíjecí" odpor 1500 Ohm, když máš za koďanem sestavu 4700+470 Ohm??"
Určitě to nakonec bude strašná blbost #-o
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Ondráš

Re: Jak utlumit signál z mikrofonu do kamery?

Příspěvek od Ondráš »

Panove,

potreboval bych poradit, obcas resim podobny problem, ale s linkou, potrebuji:

z mixaku typicky linka z AUXu (mono, sym.-imp. bal., 600 Ohm) dostat signal na dlouhou vzdalenost do komercni kamery, ktera ma vstup Mic In (3.5mm jack stereo - nesym., -60dBV (citlivost -40dBV ekviv., 0dB = 1V/Pa, 1khz), primarne urceno pro elektretove kamerove mikrofony). Navic tyto 2 zarizeni jsou napajene na ruznych el. okruzich (zem. smycka skoro jista).

Jde to resit nejak elegantne treba v konektoru nebo redukci?

P.S. Galvanicky to mam moznost oddelit u pultu, tudiz bych to poslal po symetrice az ke kamere a tam bude treba prizpusobit uroven a dostat to do obou audio kanalu v kamere idealne.
Ota
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ota »

No, je mi divné, že se na to ptáš zrovna ty...?
Nejjednodušší řešení je přeci použít na straně kamery pasivní di-box, který používá uvnitř tráfko, pracující s mikrofonní úrovní. Tj. úroveň linky bude rovnou snížena na mikrofonní vstupním děličem di-boxu a ven již poleze signál v úrovni pro kameru.
Zjisti, jak je to DC napětím na mikrofonním jacku kamery, do redukce XLR-Jack3,5 pak bude potřeba vměstnat oddělovací kondenzátor a vybíjecí rezistor (100k proti GND).
Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 »

sledge píše:Ruprecht - není dělič jako dělič (je třeba přizpůsobit impedance)....

Čímž netvrdím, že je to velká věda, na druhou stranu po 8 příspěvcích o de facto odporovém děliči/útlumovém článku je to skutečně převratné řešení :-D
Udělej h-článek je to pár odporů za pár korun výpočet najdeš na netu a zajistí ti to impedanční přizpůsobení.
H- článek pro symetrické použití a T-článek pro nesymetrické

Výpočet zde

http://www.nu9n.com/tpad-calculator.html
Nejsem prodavač
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Já mám dojem, že to bylo nedávno v jiném vláknu navrženo i vyzkoušeno, s malým trafem Neutrik. To se dokonce vejde do některých XLR konektorů...

H.M.
Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 »

Zdeněk Prodance píše:Já mám dojem, že to bylo nedávno v jiném vláknu navrženo i vyzkoušeno, s malým trafem Neutrik. To se dokonce vejde do některých XLR konektorů...

H.M.
Ten H-článek + trafo a kondík jsem použil jako interface do mikrofonního vstupu VoIP telefonu z mixážního pultu - linkový výstup a funguje to dobře.
Nejsem prodavač
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

Ota: :lol: , nj, ja vim, zas takova lama nejsem, pasivnim oddelovacim trafem jsem to resil dosud, ale jednak kdyz chci oba kanaly do kamery, tak musim jit z mixu 2x AUX do dvoukanaloveho odd. trafa s nesym. vystupem, coz jsou 2 kabely. Jednak nemam vzdy dibox po ruce a za druhe je to kostrbate na propojeni a dibox neni kam dat (musi se lepit na stativ, kde uz je prevodnik hdmi na sdi, takze je to cele napikacu.
Proto se ptam na elegantni reseni, ze bych jen natahl dlouhy sym. mono kabel z mixu rovnou ke stativu, kde bych mel treba v redukci nebo konektoru zabudovane oddelovaci trafko s impedancnim prizpusobenim a vystupem rovnou 3.5mm jack.
Konkretni hodnoty si ale spocitat neumim.
diky
Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 »

Trafo jsem použil toto

http://www.ges.cz/cz/nte10-3-GES07507031.html

Z GESu odbočka 3
útlum toho H-článku tuším 40 dB chtělo to fakt hodně, nejdříve jsem si tam dal trimr (nestačil byl skoro na konci :-), a změřil jsem si ho ohmetrem a pak spočítal kolik potřebuji dB a pak jsem ta dal opravdu ten H článek z pevných odporů a z trafo kondík protože tam bylo stejnosměrné napájení pro mikrofon...
Nejsem prodavač
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

Mike, diky za kalkulacku. Ted (asi hloupe) dotazy:

1/ S jakou hodnotou impedance mic vstupu kamery mam pocitat, kdyz manual neuvadi? Radove nekolik "kilo?"

2/ Potrebuji jeste H clanek, kdyz samotne trafko prevede uroven i impedanci? Nebo nevyhovovala prilis nizka max. uroven vstupu (-7 dBu)? linka z mixu je +4dBU...

3/ udaj o hodnote napeti napajeni z kamery se mi nepodarilo dohledat, ani na forech, dokumentace vyrobce je jen vysmech (asi si Panasonic mysli, ze si kazdy koupi ten jejich predrazeny mikrofonek a zadne udaje vedet tudiz nepotrebuje).

4/ Princip zapojeni stejne jako v adapteru od Shure str.2 :(http://www.shure.eu/dms/shure/products/ ... _guide.pdf)?

...ted si opravdu pripadam jak lama...asi vytahnu ze suflete pana "Vlacheho" :mrgreen:
Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 »

Ten útlum tam potřebuješ jak píšu kolem 40 dB, transformátor toho mnoho neutlumí má jen 2 dB útlum. Takže útlumový článek potřetřebuješ. Ale fakt to eneí raketové inženýrství když půjdeš do GESu tak si koupíš trimr a odpory. Zkus si to účastnit na nějakou univerzální desku.

http://www.ges.cz/sheets/n/nte103.pdf

Trafo ti transformuje impedanci a udělá ti galvanické oddělení. Tak jsem si původně myslel zě bude stačit trafo a nějaký trimr původně ale stále tam bylo signálu moc... Zkoušel jsem to v noci na mixu třikrát ;-)

Údaj o stejnosměrném napájení není důležitý prostě tam dej kondenzátor ničemu to nevadí když tam bude jinak by trafo bylo stejnosměrně syceno.

Impedanci mirofonu co tam měl být prŕpojen jsem měl 1,8kΩ (použil jsem odbočkou 3 takže 3 x 600Ω= 1800Ω takže to krásně vyšlo ;-)
Naposledy upravil(a) Mike76 dne čtv 30. říj 2014 21:50:01, celkem upraveno 1 x.
Nejsem prodavač
Ondráš

Příspěvek od Ondráš »

Aha, ja jsem si lama neuvedomil, ze to trafo je smerem nahoru :shock: , takze to chce urcite vic nez 40dB
Mike76
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Mike76 »

Jasně to trafo dáš obráceně :-) aby ti vyšlo přizpůsobení, úrovně dohoníš tím H článkem. Zkus to bude tě to stát 200 Kč :D
Nejsem prodavač
Odpovědět

Zpět na „Příslušenství“