Prosím o radu jak správně propojit PC a mix. pult

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
bulik4lg

Prosím o radu jak správně propojit PC a mix. pult

Příspěvek od bulik4lg »

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o radu, jak správně propojit mixážní pult (Behringer Xenyx 1204USB) a domácí PC, a zároveň jak nastavit níže zmíněnou interní zvukovou kartu.

Domácí PC obsahuje onboard zvukovku (Realtek AC97) a interní Creative Sound Blaster Live 24bit.

Propojení potřebuju pro domácí internetové rádio.
Tedy dva výstupy pro odbavovací systém (z nichž jeden je main mix out a druhý je pro AUX player), který jich sice podporuje víc, ale prozatím nejsou třeba. Jeden výstup pro skype. Tyto signály (ideálně o stejné síle) potřebuju dostat do mixáku.

V nastavení interní zvukovky se dá nastavit konfigurace následující: "stereofonní", "kvadrofonní", "5.1" a "7.1"

Dokázal by mi někdo poradit, kterou uvedenou konfiguraci mám zvolit, aby mi zvukovka posílala do jednoho svého výstupu signál z main out odbavovacího SW a na druhý výstup zvuk z AUX player stejného odbavovacího SW..?

Předem díky.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: Prosím o radu jak správně propojit PC a mix. pult

Příspěvek od blaha »

Takže pro shrnutí, máš 3 zvukovky Realtek, SoundBlaster Live a vestavěnou v Behringeru.
Behringer podporuje pravděpodobně ASIO ovladače, ale jen 2 kanály výstupní.
SoundBlaster možná, ale podle diskuzí snad jen s ASIO4ALL, takře 4, 5.1 a 7.1, na to zapomeň, musíš ji rozběhnout pod ASIO ovladači.
Realtek pak nepodporuje ASIO vůbec.

Nepíšeš co máš za odbavovací soft, ale pokud máš nějaký, který umí 2 nezávislé výstupy najednou, pak bude pravděpodobně s ASIO pracovat, ale asi jen s jednou zvukovkou, tzn. jediná použitelná je ten SoundBlaster, pokud teda na ASIO ovladačích pojede, tu si pak propojíš se vstupy na pultu.

Pro Skype pak můžeš použít Realtek, nebo spíš Behringera, což bude lepší varianta, už jen, že nemusíš řešit další kabel, krom toho USB. W7 umí pro Skype přiřadit i jinou než hlavní zvukovku (Výchozí komunikační zařízení).

Pochopitelně se stále bavíme o DOMÁCÍM (i když mám o tom pochybnost), na vážnější myšlenku už nemáš odpovídající vybavení.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
bulik4lg

Příspěvek od bulik4lg »

Díky za odpověď.

Odbavovák je RadioDJ, free prográmek s pokročilými funkcemi. Pro jednotlivé typy zvukových stop (Music, Jingles, Sweepers, Voicetracks, AUX players) umí přiřadit jednotlivé výstupy z karty. Když pominu fakt, že tolik výstupů, kolik by to umělo obsloužit, na kartě nemám, tak jich tolik nemám ani na mixpultu.
Ty dva vstupy se mi hodí např. pro situaci předtočeného rozhovoru, který se bude točit během vysílání a pod něj běžící podkresová hudba (čili nebude čas jej stříhat i s podkresem).

Jen jsem úplně nepochopil tu větu o použití zvukovky mixáku pro skype. Můžu poprosit o nějaký podrobnější popis..?

Děkuju
bulik4lg

Příspěvek od bulik4lg »

Edit:
nainstaloval jsem SW k Behringeru a povedlo se mi rozchodit USB vstup.. Nicméně, z nějakého neznámého důvodu mi nechodí výstup z pultu přes USB.
Zeptám se asi blbě.. ale vstup a výstup přes USB nemůžou fungovat simultánně..? (v návodu jsem zmínku o tom nenašel)
Kdyby se mi povedlo rozchodit i výstup přes USB, tak by to zcela jistě vyřešilo můj problém..

Výstup se mi normálně zobrazí v ovládacím panelu zvuků.. Ale když např. v Audacity jej zvolím jako zdroj, ze kterého chci nahrávat, tak není slyšet nic.
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Třeba jako v obrázku.

Prostě jako hlavní kartu použiješ toho SoundBlastera (pokud to teda půjde), protože ten Behringer je jen 2x2 a ty potřebuješ 4 výstupy, SoundBlaster by jich měl mit asi 8 (4 stereo).

Z ní vytáhneš 2 stereo kanály do pultu, a třetí půjde přes USB ten Skype.

Ale první předpoklad je ten, že ten SB půjde zprovoznit na ASIO ovladačích.
Přílohy
Výstřižek.JPG
Výstřižek.JPG (28.56 KiB) Zobrazeno 7269 x
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Pro veškeré karty (obzvlášť ty multimedilní - což je případ minimálně dvou zde jmenovaných) lze vždycky použít "fake" ASIO ovladač (ASIO4ALL), který obslouží všechny 3 najednou. Protože se jedná pouze o nadstavbu nad WDM, tak by měl nabídnout i veškeré použitelné dílčí vstupy/výstupy ze zvukovek. Tohle jen střílím od boku (v praxi jsem ASIO4ALL na jiných než integrovaných zvukovkách nezkoušel), ale jsem si tím dost jistý.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
bulik4lg

Příspěvek od bulik4lg »

Pánové díky,
momentálně jsem postoupil do bodu, kdy do mixáku mi jde zvuk hudby a AUX playeru z odbavováku zvlášť (na separátní šavle - což jsem chtěl).
Přes USB připojení mi jde i zvuk ze skype do mixáku (nedá se tomu ovládat hlasitost, ale to nevadí), díky přepínačům "USB to PHONES" a "USB to MAIN" si můžu zvolit, jestli chci zvuk ze skype pustit přímo do živýho mixu, nebo si to dám jen do sluchátek (což je super).

Nicméně, je tu problém s výstupy z mixáku.
Main OUT funguje ok.. Tím posílám výsledný mix zpátky do PC, kde tento pak přes Altacast streamuju.
Nejsem ale momentálně schopen zajistit, aby šel zvuk z mixáku ven i přes USB. Nemám tedy dva výstupy z mixu, tím pádem mikrofony můžou běžet jen živě, nikoliv "mimo éter" (zejména proto, že - jak jsem zjistil - mi na onboard zvukovce odešel do věčných lovišť mikrofonní vstup).
ASIO4ALL jsem nainstaloval, ale oproti manuálu se mi neobjevila ikona v system tray a nemůžu tedy otevřít okno s nastavením ASIO (v adresáři ASIO jsou jen dva .dll soubory, jedno pdf a uninstall).
V ovládacím panelu zvuků vidím Behringer jak na "záznamové" kartě, tak i na kartě "přehrávání". Ovladače k Soundblasteru jsem stáhnul a nainstalil poslední vydané (karta už nemá podporu, takže poslední jsou asi půl roku staré). Mám W7 64 Ultimate.

Přinejhorším mám vymyšlené ještě záložní řešení, a sice, že skype poběží na notebooku mimo PC. Zvuk ze skype půjde přes USB do mixáku a přes AUX SEND pošlu mikrofony zpět do notebooku mimo éter (tohle by mohlo fungovat, co myslíte? ).
pavlii
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavlii »

Je ti ale jasné, že v USB je Main OUT? Jinak dle manuálu není co zkazit - takže pokud ti funguje cesta PC -> mixpult po USB, tak celkem nevidím moc důvodů, proč by neměla fungovat i cesta mixpult -> PC po USB.

P.
Obrázek
home recording: Cubase Pro 12, WaveLab Pro 11 / Dynaudio BM6 + A500 / Antelope Discrete 8 Pro SC
bulik4lg

Příspěvek od bulik4lg »

Jj, blbě jsem to napsal..
Zkrátka.. potřebuju dva výstupy.. Buď USB OUT a AUX SEND nebo MAIN OUT a AUX SEND (potřebuju dostat mikrofony ven i mimo hlavní výstup; samotný hlavní výstup je mi asi jedno, jestli bude přes Main out nebo USB out). Vzhledem k tomu, že záhadně USB OUT nefachá, tak mi bude stačit i druhá uvedená varianta.
Jen doufám, že má představa je správná, že přes AUX SEND pošlu mikrofony mimo hlavní výstup, právě třeba do skype.
Marki

Příspěvek od Marki »

Na Soundblaster Live / Audigy / Audigy2 odporucam driver kX - kxproject.com
Mas pristup k celemu nastaveniu DSP - mixpult a efektovy rack v jednom, mozes si nastavit ktory vstup (fyzicky alebo virtualny windowsy) pojde cez ake efekty k akemu vystupu (fyzickemu alebo virtualnemu ako record-in).
Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“